Ugrás a fő tartalomra

💜 Fogyásod kulcsa az az értsd meg hogyan működsz 💡 avagy Vércukorszint és a zsírégető zóna titka.

Mi az összefüggés a vércukorszint és a zsírégetés között?

     VĂ©rcukorszint Ă©s a zsĂ­rĂ©getĹ‘ zĂłna titka


• Mi a kapcsolat a vĂ©rcukorszint Ă©s az elhĂ­zás között?

• Hogyan befolyásolja a vĂ©rcukorszint az anyagcserĂ©t?

• Mely Ă©telek akadályozzák Ă©s melyek gyorsĂ­tják a zsĂ­rĂ©getĂ©st?

• A napnak melyik szakában Ă©rdemes inkább szĂ©nhidrátokat fogyasztani?

• Hogyan lehetne lekĂĽzdeni az Ă©dessĂ©gek (szĂ©nhidrátok) utáni vágyat?

• Mi okozza a fogyĂłkĂşrák alatt elĹ‘fordulĂł fáradtságot, ingerlĂ©kenysĂ©get?

• TĂ©nyleg csak Ăşgy lehet lefogyni, ha közben állandĂłan Ă©hesek vagyunk?

• Bizonyos emberek anyagcserĂ©je valĂłban jobb (gyorsabb) mint a miĂ©nk? MiĂ©rt?

• Min mĂşlik a zsĂ­rĂ©getĂ©s? És a zsĂ­rraktározás? Ez befolyásolhatĂł folyamat? Hogyan?


IsmerĹ‘s kĂ©rdĂ©sek? A válaszok pedig… 

Nos, a válaszok valĂłban a fogyásod kulcsát jelenthetik!

NĂ©zzĂĽk…

Az anyagcsere működĂ©se – A vĂ©rcukor szerepe az anyagcserĂ©ben

SzervezetĂĽnk működĂ©se fĹ‘kĂ©nt glĂĽkĂłz (egyszerű cukor) felhasználásával biztosĂ­tott. A testben minden szĂ©nhidrát vĂ©gezetĂĽl glĂĽkĂłzzá, vagyis vĂ©rcukorrá bomlik (mivel a vĂ©ráramon keresztĂĽl jut el a sejtekhez). A szervezetnek a működĂ©sĂ©hez állandĂłan szĂĽksĂ©ge van glĂĽkĂłzra, hogy energiával lássa el az Ă©letbe vágĂł funkciĂłkat.

Amikor bármilyen szĂ©nhidrátot eszĂĽnk, az vĂ©rcukorrá bomlik, Ă©s a vĂ©r cukor szintje (vĂ©rcukorszint) emelkedni kezd. Ilyenkor a szervezet gyors döntĂ©st hoz, hogy ennek a tiszta energiának mekkora rĂ©sze menjen azonnali felhasználásra, Ă©s mennyi legyen eltárolva.

Ennek a döntĂ©snek a vĂ©grehajtĂłja az inzulin (egy anyagcsere szabályzĂł hormon), ami a vĂ©rcukor feldolgozását szabályozza. CĂ©lja, hogy az összes cukor ki legyen vonva a vĂ©rbĹ‘l.


Az inzulin három dolgot csinál a vércukorral:

1. KielĂ©gĂ­ti az azonnali energiaigĂ©nyt azáltal, hogy a sejtekhez eljuttatja a vĂ©rcukrot.

2. Feltölti az izmokban Ă©s a májban lĂ©vĹ‘ szĂ©nhidrát raktárakat.

3. Minden fennmaradĂł felesleges vĂ©rcukrot zsĂ­rrá alakĂ­t, Ă©s testzsĂ­rkĂ©nt eltárol.

A test működéséhez szénhidrátokra van szükség (ami vércukorrá bomlik). A vércukorszintet, s így az anyagcserét az inzulin szabályozza. Túl sok szénhidrát (magas vércukor) esetén beindul a zsírraktározás.


Mi történik, amikor a vércukorszint túlságosan megemelkedik?

Amikor a vércukorszint ugrásszerűen megemelkedik, hirtelen megnő az inzulin kibocsátás is, hiszen több inzulinra lesz szükség a nagyobb mennyiségű cukor kezeléséhez. És ha az azonnali energiaigény (testmozgás) nincs összhangban a bevitt szénhidrát mennyiségével, a maradék vércukor zsírrá alakul, és a zsírpárnákat gyarapítja.


Ezt követĹ‘en, mivel az inzulin kivonta az összes cukrot a vĂ©rbĹ‘l (hiszen ez a feladata), a vĂ©rcukorszint leesik, az alacsony vĂ©rcukorszint negatĂ­v tĂĽneteit produkálva…

Magas vĂ©rcukorszint => TĂşlzott inzulin termelĂ©s

TĂşlzott inzulin aktivitás => Felesleges cukor zsĂ­rrá alakĂ­tása => ZsĂ­rtárolás

Ă–sszes cukor kikerĂĽl a vĂ©rbĹ‘l => VĂ©rcukorszint leesik => NegatĂ­v tĂĽnetek


Mi történik, amikor a vércukorszint túlságosan leesik?

Az alacsony vércukorszint tünetei: ingerlékenység, éhségérzet, szédülés, fejfájás, fáradtság, édességek (szénhidrátok) utáni sóvárgás.

Az alacsony vĂ©rcukorszint következmĂ©nyekĂ©ppen pedig az ember hajlamos lesz arra, hogy tĂşlegye magát a következĹ‘ Ă©tkezĂ©snĂ©l, vagy “rácuppanjon” az Ă©dessĂ©gre. Ami megint csak hirtelen megemeli a vĂ©rcukorszintet… s az egĂ©sz kezdĹ‘dik elĹ‘röl.


Az alacsony vĂ©rcukorszintet kiválthatja (amikor “leesik a cukrunk”)

  • (1) az Ă©tkezĂ©sek kihagyása (koplalás, Ă©hezĂ©s);
  • (2) tĂşl sok “rossz” szĂ©nhidrát fogyasztása (elĹ‘bb megemeli, majd leviszi a vĂ©rcukorszintet);
  • (3) erĹ‘s fizikai igĂ©nybevĂ©tel (edzĂ©s);
  • (4) tĂşlzott alkohol vagy kávĂ© fogyasztás (Ă©tkezĂ©s nĂ©lkĂĽl).

Alacsony vĂ©rcukorszint => NegatĂ­v testi tĂĽnetek => ErĹ‘s Ă©hsĂ©g 

TĂşlevĂ©s => VĂ©rcukorszint hirtelen megemelkedĂ©se => TĂşlzott inzulin aktivitás

Cukor zsĂ­rrá alakĂ­tása => ZsĂ­rtárolás => VĂ©rcukorszint leesĂ©se


A vĂ©rcukorszint fokozatai – A vĂ©rcukorszint zsĂ­rĂ©getĹ‘ zĂłnája

Ahogy fentebb már Ă­rtuk, szervezetĂĽnknek működĂ©sĂ©hez szĂ©nhidrátra (glĂĽkĂłzra) van szĂĽksĂ©ge. TestĂĽnk akkor működik optimálisan, ha a glĂĽkĂłz ellátása folyamatos, vagyis a vĂ©rcukorszint egy bizonyos tartományban mozog.

Ahhoz tehát, hogy elkerüljük a zsírraktározást, kerülnünk kell a vércukorszint hirtelen megemelkedését vagy lezuhanását. Vagyis olyan élelmiszereket (szénhidrátokat) kell fogyasztanunk, melyek lassan és csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, hogy így folyamatos energiaellátást biztosítsanak.


Alacsony vĂ©rcukorszint => NegatĂ­v testi tĂĽnetek (Ă©hsĂ©g, fáradtság, szĂ©dĂĽlĂ©s)

Magas vĂ©rcukorszint => ZsĂ­rraktározás => VĂ©rcukorszint ismĂ©telt lezuhanása

Normál vĂ©rcukorszint => Optimális anyagcsere => ZsĂ­rĂ©getĹ‘ zĂłna


A cukorbetegsĂ©grĹ‘l…



A tĂşlzott táplálĂ©kfogyasztás Ă©s az annak következtĂ©ben kialakulĂł elhĂ­zás esetĂ©ben tĂşl gyakran ismĂ©tlĹ‘dik a vĂ©rcukorszint drasztikus ingadozása, amire a hasnyálmirigy egyre Ă©rzĂ©kenyebben reagál. Ennek elsĹ‘ következmĂ©nye az inzulinrezisztencia, ami azt jelenti, hogy az inzulin nem lesz kĂ©pes a funkciĂłját megfelelĹ‘en kifejteni.

Ennek ellensĂşlyozására egyre több inzulin termelĹ‘dik, ami egy idĹ‘ után a hasnyálmirigy kimerĂĽlĂ©sĂ©t okozza. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendĹ‘t ahhoz, hogy az a normális vĂ©rcukorszintet biztosĂ­tani tudja. Ilyen esetben beszĂ©lĂĽnk 2-es tĂ­pusĂş cukorbetegsĂ©grĹ‘l. (Az 1-es tĂ­pus 

cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy egyáltalán nem képes az inzulin előállítására.)


A vércukorszint ingadozás elkerülése:

Az optimális anyagcsere, valamint a zsĂ­rraktározás elkerĂĽlĂ©sĂ©nek, illetve a zsĂ­rĂ©getĂ©s beindĂ­tásának kulcsa az inzulintermelĂ©s kordában tartása, a vĂ©rcukorszint erĹ‘s ingadozásának elkerĂĽlĂ©se.

Ehhez pedig lĂ©nyeges tudni, hogy mely Ă©lelmiszerek (szĂ©nhidrátok) dobják meg a vĂ©rcukorszintet, hogy mind a fogyás, mind pedig az egĂ©szsĂ©ges anyagcsere Ă©s optimális közĂ©rzet szempontjábĂłl el lehessen ezeket kerĂĽlni!


(Az alábbi lista egy útmutató, NEM a cukorbetegek számára összeállított pontos táblázat.)

Gyors felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátok: Nagyon megemeli a vĂ©rcukorszintet

• cukor (szĹ‘lĹ‘cukor, fehĂ©r cukor)

• lekvár, dzsem, befĹ‘ttek

• cukorkák, kekszek

• cukrozott ĂĽdĂ­tĹ‘italok (Cola, gyĂĽmölcslevek stb.)

• szárĂ­tott gyĂĽmölcsök

• szĹ‘lĹ‘, Ă©rett banán

• pĂ©ksĂĽtemĂ©nyek, torták

• fehĂ©r kenyĂ©r, kifli, zsömle…

• burgonya, fehĂ©r rizs

• puffasztott rizs, puffasztott bĂşza

Közepes felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátok: Közepesen emeli meg a vĂ©rcukorszintet

• teljes kiĹ‘rlĂ©sű pĂ©káru, tönkölybĂşza, durumliszt, hajdina, árpa

• barna rizs

• sĂĽltburgonya

• zabpehely

• tejtermĂ©kek

• gyĂĽmölcsök

• cukrozatlan gyĂĽmölcslevek

• mĂ©z

• tejcsokoládĂ©, fagylalt

LassĂş felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátok: Minimálisan emeli meg a vĂ©rcukorszintet

• zöldsĂ©gek

• citrusgyĂĽmölcsök

• olajos magvak (mandula, diĂł, mogyorĂł, tökmag…)

• bab, lencse, csicseriborsĂł, szĂłja, tofu

A fogyást Ă©s zsĂ­rĂ©getĂ©st Ăşgy lehet leginkább elĹ‘segĂ­teni, ha szĂ©nhidrátigĂ©nyĂĽnket lassĂş felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátokbĂłl elĂ©gĂ­tjĂĽk ki, minĂ©l kevesebbet fogyasztunk közepes felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátokbĂłl, Ă©s egyáltalán nem fogyasztunk gyors felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátokat.


Mi csökkenti a szénhidrátok vércukoremelő hatását?

1. Magas rosttartalmú élelmiszerek (pl. zöldségek)

2. Fehérje-dús élelmiszerek (A fehérjékben gazdag ételek csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok vércukoremelő hatását.)

3. ZsĂ­rok, olajok

4. A szĂ©nhidrát formája (MinĂ©l kisebb a szĂ©nhidrát rĂ©szecske – pl. finomra Ĺ‘rölt, pĂĽrĂ© -, annál jobban emeli a vĂ©rcukorszintet.)

5. Főzési idő (Minél tovább főzzük a szénhidrátot, annál jobban emeli a vércukorszintet.)


És még egy fontos adat

A szervezet inzulinĂ©rzĂ©kenysĂ©ge napszaki ingadozást mutat; a legmagasabb dĂ©lben, a legalacsonyabb reggel, vacsoraidĹ‘ben pedig az elĹ‘zĹ‘ kettĹ‘ között van. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyisĂ©gű szĂ©nhidrátot dĂ©lben cĂ©lszerű fogyasztani, mĂ­g a legkevesebbet reggel.

VĂ©rcukorszint stabilizálása => ZsĂ­rĂ©getĂ©s, fogyás

LassĂş felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátok fogyasztása => VĂ©rcukorszint stabilizálása

Gyors felszĂ­vĂłdásĂş szĂ©nhidrátok => ZsĂ­rraktározás (testmozgás hiányában)

Célszerű reggelire csak minimális szénhidrátot fogyasztani.


A glikĂ©miás indexrĹ‘l…

A szĂ©nhidrátok vĂ©rcukorszintre gyakorolt hatását egy viszonyszámmal is kifejezik; ez a glikĂ©miás index (GI). A glikĂ©miás index egy 0-100 közötti skála, ahol a szĹ‘lĹ‘cukor Ă©rtĂ©ke 100, Ă©s ehhez viszonyĂ­tják az összes többi Ă©lelmiszer egysĂ©gnyi mennyisĂ©gĂ©nek vĂ©rcukorra gyakorolt hatását (Ă©tkezĂ©st követĹ‘en milyen gyorsan szĂ­vĂłdik fel a szĂ©nhidrát, s Ă­gy milyen magasra emelkedik a vĂ©rcukorszint). 100-as GI Ă©rtĂ©k esetĂ©ben az Ă©tel elfogyasztását követĹ‘en nagyon gyorsan Ă©s nagyon magasra szökik a vĂ©rcukorszint. (alacsony GI Ă©rtĂ©k: 0-55, közepes GI Ă©rtĂ©k: 56-69, magas GI Ă©rtĂ©k: 70-100)

A glikĂ©miás indexet eredetileg cukorbetegek számára dolgozták ki, hiszen az Ĺ‘ esetĂĽkben lĂ©tfontosságĂş az inzulinaktivitás pontos irányĂ­tása. Az utĂłbbi idĹ‘ben azonban már a diĂ©táknál is elkezdtĂ©k ezt figyelembe venni. 

A glikémiás index mellett támpont még a glikémiás terhelés (glycemic load = GL), ami adagokra bontva mutatja a szénhidrátok vércukoremelő hatását. És mérik még az inzulin kiválasztó hatást is, ami bizonyos ételek esetében eltérő értéket mutat mint a GI.


Nem szĂĽksĂ©ges, hogy egy egĂ©szsĂ©ges (nem cukorbeteg) szemĂ©ly mĂ©lyebben elmerĂĽljön a GI-GL táblázatban, Ă©s annak megfelelĹ‘en prĂłbálja meg összeállĂ­tani az Ă©trendjĂ©t! A fogyáshoz elegendĹ‘ nĂ©hány alapismeret, amit fent leĂ­rtunk…


A fogyás és zsírégetés fizikai feltételei:

• vĂ©rcukorszint egyenletes szinten tartása (megfelelĹ‘ minĹ‘sĂ©gű (Ă©s mennyisĂ©gű) szĂ©nhidrátok fogyasztása, Ă©hsĂ©g elkerĂĽlĂ©se napi 5-6-szori kisebb Ă©tkezĂ©sekkel)

• elegendĹ‘ folyadĂ©kfogyasztás (3-4 liter tiszta vĂ­z!)

• jĂł zsĂ­rok fogyasztása, rossz zsĂ­rok kerĂĽlĂ©se

• savasĂ­tĂł Ă©telek csökkentĂ©se, kizárása

• egĂ©szsĂ©ges táplálkozás (tartĂłsĂ­tott, kĂ©sz Ă©telek minimálisra csökkentĂ©se)

• vitaminok, ásványi anyagok Ă©s nyomelemek bevitele

• cukor helyett termĂ©szetes Ă©desĂ­tĹ‘ használata, pl. stevia

• valamennyi testmozgás vĂ©gzĂ©se


Ez is Ă©rdekelhet :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig Ă©lĂĽnk Az utĂłbbi idĹ‘ben egyre többet beszĂ©lnek az autofágiárĂłl mint az agy egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂłjárĂłl Ă©s az Ă©lettartam növelĂ©sĂ©nek eszközĂ©rĹ‘l. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy Ăşjabb titokzatos csodát Ă­gĂ©rĹ‘ idegen kifejezĂ©st, de ezĂşttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-dĂ­jat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szĂł szerint ezt is jelenti a kifejezĂ©s. Ez arra a termĂ©szetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szĂ©tszedik Ă©s kitakarĂ­tják a felesleges vagy működĂ©skĂ©ptelen elemeiket. A már nem hatĂ©kony vagy rosszul működĹ‘ sejtszervek, fehĂ©rjĂ©k Ă©s kĂĽlönfĂ©le törmelĂ©kek eltĂĽntetĂ©sĂ©vel ismĂ©t közelebb juthat a sejt az optimális működĂ©shez. MegfelelĹ‘ önfegyelemmel Ă©s elĹ‘relátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jĂłl Ă©lĂĽnk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - Ă­rja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az idĹ‘szakos böjtölĂ©s elĹ‘nyei Talán a kelletĂ©nĂ©l több pozitĂ­v hatást is tulajdonĂ­tanak az idĹ‘szakos böjtölĂ©snek, mint amivel az valĂłban rendelkezik. A legtöbb elĹ‘ny Ăşgy Ă©rzem egy kicsit eltĂşlzott, illetve Ă©n csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszĂş távon jelentkeznek. Ezekre mĂ©g várok… Fontos megemlĂ­teni, hogy a böjtölĂ©ssel kapcsolatos kutatások jelentĹ‘s rĂ©sze vagy  kis mintán, vagy állatokon vĂ©gzett kĂ­sĂ©rletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitĂ­v hatások hazugságok lennĂ©nek, hanem a mĂ©rtĂ©kĂĽk sokkal csekĂ©lyebb, mint ahogy azt elsĹ‘re gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthĂ­vĹ‘vĂ© Ă©s kezdj vizespalackok beszerzĂ©sĂ©be miközben kipakolod a hűtĹ‘szekrĂ©nyed tartalmát. Kezeld helyĂ©n az elĹ‘nyöket. Az idĹ‘szakos böjtölĂ©s egy nagyszerű táplálkozási mĂłdszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemĂ©ny után pedig lássuk, milyen elĹ‘nyökkel kecsegtet a böjtölĂ©s: 1. Serkentheti a növekedĂ©si hor...

Bulgur

MiĂ©rt olyan egĂ©szsĂ©ges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurrĂłl tudni Ă©rdemes. A bulgur, más nĂ©ven „török rizs” nem más, mint tört bĂşza, melyet a közel-keleti konyha több ezer Ă©ve használ köretkĂ©nt. Egyszerűen elkĂ©szĂ­thetĹ‘, táplálĂł Ă©s nagyon egĂ©szsĂ©ges, nem vĂ©letlen tehát, hogy sokan ajánlják Ă©teleink kĂ­sĂ©rĹ‘jekĂ©nt a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miĂ©rt is jĂł nekĂĽnk a  bulgur . Csupa rost Ă©s tápanyag A bulgur szárĂ­tott, összetört bĂşzaszemekbĹ‘l áll, elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez leggyakrabban durumbĂşzát használnak, de más fajták is szĂłba jöhetnek. Az elĹ‘fĹ‘zĂ©skor a meghántolt bĂşzaszemeket elĹ‘ször lepárolják, majd kiszárĂ­tva összetörik Ĺ‘ket. Az ĂĽzletekben már ilyen kĂ©sz állapotban kaphatĂł, ezĂ©rt otthon elegendĹ‘, ha leöntjĂĽk forrĂł vĂ­zzel, majd hagyjuk, hogy jĂłl megszĂ­vja magát vele. A rizzsel ellentĂ©tben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiĹ‘rlĂ©sű gabonának számĂ­t, vagyis a bĂşzaszemek egĂ©szĂ©t fogyasztjuk. NatĂşr formában vagy Ă­zesĂ­tv...