đź’ś Fogyásod kulcsa az az Ă©rtsd meg hogyan működsz đź’ˇ avagy VĂ©rcukorszint Ă©s a zsĂrĂ©getĹ‘ zĂłna titka.
Mi az összefĂĽggĂ©s a vĂ©rcukorszint Ă©s a zsĂrĂ©getĂ©s között?
• Mi a kapcsolat a vĂ©rcukorszint Ă©s az elhĂzás között?
• Hogyan befolyásolja a vĂ©rcukorszint az anyagcserĂ©t?
• Mely Ă©telek akadályozzák Ă©s melyek gyorsĂtják a zsĂrĂ©getĂ©st?
• A napnak melyik szakában Ă©rdemes inkább szĂ©nhidrátokat fogyasztani?
• Hogyan lehetne lekĂĽzdeni az Ă©dessĂ©gek (szĂ©nhidrátok) utáni vágyat?
• Mi okozza a fogyĂłkĂşrák alatt elĹ‘fordulĂł fáradtságot, ingerlĂ©kenysĂ©get?
• TĂ©nyleg csak Ăşgy lehet lefogyni, ha közben állandĂłan Ă©hesek vagyunk?
• Bizonyos emberek anyagcserĂ©je valĂłban jobb (gyorsabb) mint a miĂ©nk? MiĂ©rt?
• Min mĂşlik a zsĂrĂ©getĂ©s? És a zsĂrraktározás? Ez befolyásolhatĂł folyamat? Hogyan?
IsmerĹ‘s kĂ©rdĂ©sek? A válaszok pedig…
Nos, a válaszok valóban a fogyásod kulcsát jelenthetik!
NĂ©zzĂĽk…
Az anyagcsere működĂ©se – A vĂ©rcukor szerepe az anyagcserĂ©ben
SzervezetĂĽnk működĂ©se fĹ‘kĂ©nt glĂĽkĂłz (egyszerű cukor) felhasználásával biztosĂtott. A testben minden szĂ©nhidrát vĂ©gezetĂĽl glĂĽkĂłzzá, vagyis vĂ©rcukorrá bomlik (mivel a vĂ©ráramon keresztĂĽl jut el a sejtekhez). A szervezetnek a működĂ©sĂ©hez állandĂłan szĂĽksĂ©ge van glĂĽkĂłzra, hogy energiával lássa el az Ă©letbe vágĂł funkciĂłkat.
Amikor bármilyen szénhidrátot eszünk, az vércukorrá bomlik, és a vér cukor szintje (vércukorszint) emelkedni kezd. Ilyenkor a szervezet gyors döntést hoz, hogy ennek a tiszta energiának mekkora része menjen azonnali felhasználásra, és mennyi legyen eltárolva.
Ennek a döntésnek a végrehajtója az inzulin (egy anyagcsere szabályzó hormon), ami a vércukor feldolgozását szabályozza. Célja, hogy az összes cukor ki legyen vonva a vérből.
Az inzulin három dolgot csinál a vércukorral:
1. KielĂ©gĂti az azonnali energiaigĂ©nyt azáltal, hogy a sejtekhez eljuttatja a vĂ©rcukrot.
2. Feltölti az izmokban és a májban lévő szénhidrát raktárakat.
3. Minden fennmaradĂł felesleges vĂ©rcukrot zsĂrrá alakĂt, Ă©s testzsĂrkĂ©nt eltárol.
A test működĂ©sĂ©hez szĂ©nhidrátokra van szĂĽksĂ©g (ami vĂ©rcukorrá bomlik). A vĂ©rcukorszintet, s Ăgy az anyagcserĂ©t az inzulin szabályozza. TĂşl sok szĂ©nhidrát (magas vĂ©rcukor) esetĂ©n beindul a zsĂrraktározás.
Mi történik, amikor a vércukorszint túlságosan megemelkedik?
Amikor a vĂ©rcukorszint ugrásszerűen megemelkedik, hirtelen megnĹ‘ az inzulin kibocsátás is, hiszen több inzulinra lesz szĂĽksĂ©g a nagyobb mennyisĂ©gű cukor kezelĂ©sĂ©hez. És ha az azonnali energiaigĂ©ny (testmozgás) nincs összhangban a bevitt szĂ©nhidrát mennyisĂ©gĂ©vel, a maradĂ©k vĂ©rcukor zsĂrrá alakul, Ă©s a zsĂrpárnákat gyarapĂtja.
Ezt követĹ‘en, mivel az inzulin kivonta az összes cukrot a vĂ©rbĹ‘l (hiszen ez a feladata), a vĂ©rcukorszint leesik, az alacsony vĂ©rcukorszint negatĂv tĂĽneteit produkálva…
Magas vércukorszint => Túlzott inzulin termelés
TĂşlzott inzulin aktivitás => Felesleges cukor zsĂrrá alakĂtása => ZsĂrtárolás
Ă–sszes cukor kikerĂĽl a vĂ©rbĹ‘l => VĂ©rcukorszint leesik => NegatĂv tĂĽnetek
Mi történik, amikor a vércukorszint túlságosan leesik?
Az alacsony vércukorszint tünetei: ingerlékenység, éhségérzet, szédülés, fejfájás, fáradtság, édességek (szénhidrátok) utáni sóvárgás.
Az alacsony vĂ©rcukorszint következmĂ©nyekĂ©ppen pedig az ember hajlamos lesz arra, hogy tĂşlegye magát a következĹ‘ Ă©tkezĂ©snĂ©l, vagy “rácuppanjon” az Ă©dessĂ©gre. Ami megint csak hirtelen megemeli a vĂ©rcukorszintet… s az egĂ©sz kezdĹ‘dik elĹ‘röl.
Az alacsony vĂ©rcukorszintet kiválthatja (amikor “leesik a cukrunk”)
- (1) az étkezések kihagyása (koplalás, éhezés);
- (2) tĂşl sok “rossz” szĂ©nhidrát fogyasztása (elĹ‘bb megemeli, majd leviszi a vĂ©rcukorszintet);
- (3) erős fizikai igénybevétel (edzés);
- (4) túlzott alkohol vagy kávé fogyasztás (étkezés nélkül).
Alacsony vĂ©rcukorszint => NegatĂv testi tĂĽnetek => ErĹ‘s Ă©hsĂ©g
Túlevés => Vércukorszint hirtelen megemelkedése => Túlzott inzulin aktivitás
Cukor zsĂrrá alakĂtása => ZsĂrtárolás => VĂ©rcukorszint leesĂ©se
A vĂ©rcukorszint fokozatai – A vĂ©rcukorszint zsĂrĂ©getĹ‘ zĂłnája
Ahogy fentebb már Ărtuk, szervezetĂĽnknek működĂ©sĂ©hez szĂ©nhidrátra (glĂĽkĂłzra) van szĂĽksĂ©ge. TestĂĽnk akkor működik optimálisan, ha a glĂĽkĂłz ellátása folyamatos, vagyis a vĂ©rcukorszint egy bizonyos tartományban mozog.
Ahhoz tehát, hogy elkerĂĽljĂĽk a zsĂrraktározást, kerĂĽlnĂĽnk kell a vĂ©rcukorszint hirtelen megemelkedĂ©sĂ©t vagy lezuhanását. Vagyis olyan Ă©lelmiszereket (szĂ©nhidrátokat) kell fogyasztanunk, melyek lassan Ă©s csak kis mĂ©rtĂ©kben emelik meg a vĂ©rcukorszintet, hogy Ăgy folyamatos energiaellátást biztosĂtsanak.
Alacsony vĂ©rcukorszint => NegatĂv testi tĂĽnetek (Ă©hsĂ©g, fáradtság, szĂ©dĂĽlĂ©s)
Magas vĂ©rcukorszint => ZsĂrraktározás => VĂ©rcukorszint ismĂ©telt lezuhanása
Normál vĂ©rcukorszint => Optimális anyagcsere => ZsĂrĂ©getĹ‘ zĂłna
A cukorbetegsĂ©grĹ‘l…
A tĂşlzott táplálĂ©kfogyasztás Ă©s az annak következtĂ©ben kialakulĂł elhĂzás esetĂ©ben tĂşl gyakran ismĂ©tlĹ‘dik a vĂ©rcukorszint drasztikus ingadozása, amire a hasnyálmirigy egyre Ă©rzĂ©kenyebben reagál. Ennek elsĹ‘ következmĂ©nye az inzulinrezisztencia, ami azt jelenti, hogy az inzulin nem lesz kĂ©pes a funkciĂłját megfelelĹ‘en kifejteni.
Ennek ellensĂşlyozására egyre több inzulin termelĹ‘dik, ami egy idĹ‘ után a hasnyálmirigy kimerĂĽlĂ©sĂ©t okozza. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendĹ‘t ahhoz, hogy az a normális vĂ©rcukorszintet biztosĂtani tudja. Ilyen esetben beszĂ©lĂĽnk 2-es tĂpusĂş cukorbetegsĂ©grĹ‘l. (Az 1-es tĂpus
cukorbetegsĂ©g esetĂ©ben a hasnyálmirigy egyáltalán nem kĂ©pes az inzulin előállĂtására.)
A vércukorszint ingadozás elkerülése:
Az optimális anyagcsere, valamint a zsĂrraktározás elkerĂĽlĂ©sĂ©nek, illetve a zsĂrĂ©getĂ©s beindĂtásának kulcsa az inzulintermelĂ©s kordában tartása, a vĂ©rcukorszint erĹ‘s ingadozásának elkerĂĽlĂ©se.
Ehhez pedig lényeges tudni, hogy mely élelmiszerek (szénhidrátok) dobják meg a vércukorszintet, hogy mind a fogyás, mind pedig az egészséges anyagcsere és optimális közérzet szempontjából el lehessen ezeket kerülni!
(Az alábbi lista egy ĂştmutatĂł, NEM a cukorbetegek számára összeállĂtott pontos táblázat.)
• cukor (szĹ‘lĹ‘cukor, fehĂ©r cukor)
• lekvár, dzsem, befĹ‘ttek
• cukorkák, kekszek
• cukrozott ĂĽdĂtĹ‘italok (Cola, gyĂĽmölcslevek stb.)
• szárĂtott gyĂĽmölcsök
• szĹ‘lĹ‘, Ă©rett banán
• pĂ©ksĂĽtemĂ©nyek, torták
• fehĂ©r kenyĂ©r, kifli, zsömle…
• burgonya, fehĂ©r rizs
• puffasztott rizs, puffasztott bĂşza
• teljes kiĹ‘rlĂ©sű pĂ©káru, tönkölybĂşza, durumliszt, hajdina, árpa
• barna rizs
• sĂĽltburgonya
• zabpehely
• tejtermĂ©kek
• gyĂĽmölcsök
• cukrozatlan gyĂĽmölcslevek
• mĂ©z
• tejcsokoládĂ©, fagylalt
LassĂş felszĂvĂłdásĂş szĂ©nhidrátok: Minimálisan emeli meg a vĂ©rcukorszintet
• zöldsĂ©gek
• citrusgyĂĽmölcsök
• olajos magvak (mandula, diĂł, mogyorĂł, tökmag…)
• bab, lencse, csicseriborsĂł, szĂłja, tofu
A fogyást Ă©s zsĂrĂ©getĂ©st Ăşgy lehet leginkább elĹ‘segĂteni, ha szĂ©nhidrátigĂ©nyĂĽnket lassĂş felszĂvĂłdásĂş szĂ©nhidrátokbĂłl elĂ©gĂtjĂĽk ki, minĂ©l kevesebbet fogyasztunk közepes felszĂvĂłdásĂş szĂ©nhidrátokbĂłl, Ă©s egyáltalán nem fogyasztunk gyors felszĂvĂłdásĂş szĂ©nhidrátokat.
Mi csökkenti a szénhidrátok vércukoremelő hatását?
1. Magas rosttartalmú élelmiszerek (pl. zöldségek)
2. Fehérje-dús élelmiszerek (A fehérjékben gazdag ételek csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok vércukoremelő hatását.)
3. ZsĂrok, olajok
4. A szĂ©nhidrát formája (MinĂ©l kisebb a szĂ©nhidrát rĂ©szecske – pl. finomra Ĺ‘rölt, pĂĽrĂ© -, annál jobban emeli a vĂ©rcukorszintet.)
5. Főzési idő (Minél tovább főzzük a szénhidrátot, annál jobban emeli a vércukorszintet.)
És még egy fontos adat:
A szervezet inzulinĂ©rzĂ©kenysĂ©ge napszaki ingadozást mutat; a legmagasabb dĂ©lben, a legalacsonyabb reggel, vacsoraidĹ‘ben pedig az elĹ‘zĹ‘ kettĹ‘ között van. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyisĂ©gű szĂ©nhidrátot dĂ©lben cĂ©lszerű fogyasztani, mĂg a legkevesebbet reggel.
VĂ©rcukorszint stabilizálása => ZsĂrĂ©getĂ©s, fogyás
LassĂş felszĂvĂłdásĂş szĂ©nhidrátok fogyasztása => VĂ©rcukorszint stabilizálása
Gyors felszĂvĂłdásĂş szĂ©nhidrátok => ZsĂrraktározás (testmozgás hiányában)
Célszerű reggelire csak minimális szénhidrátot fogyasztani.
A glikĂ©miás indexrĹ‘l…
A szĂ©nhidrátok vĂ©rcukorszintre gyakorolt hatását egy viszonyszámmal is kifejezik; ez a glikĂ©miás index (GI). A glikĂ©miás index egy 0-100 közötti skála, ahol a szĹ‘lĹ‘cukor Ă©rtĂ©ke 100, Ă©s ehhez viszonyĂtják az összes többi Ă©lelmiszer egysĂ©gnyi mennyisĂ©gĂ©nek vĂ©rcukorra gyakorolt hatását (Ă©tkezĂ©st követĹ‘en milyen gyorsan szĂvĂłdik fel a szĂ©nhidrát, s Ăgy milyen magasra emelkedik a vĂ©rcukorszint). 100-as GI Ă©rtĂ©k esetĂ©ben az Ă©tel elfogyasztását követĹ‘en nagyon gyorsan Ă©s nagyon magasra szökik a vĂ©rcukorszint. (alacsony GI Ă©rtĂ©k: 0-55, közepes GI Ă©rtĂ©k: 56-69, magas GI Ă©rtĂ©k: 70-100)
A glikĂ©miás indexet eredetileg cukorbetegek számára dolgozták ki, hiszen az Ĺ‘ esetĂĽkben lĂ©tfontosságĂş az inzulinaktivitás pontos irányĂtása. Az utĂłbbi idĹ‘ben azonban már a diĂ©táknál is elkezdtĂ©k ezt figyelembe venni.
A glikémiás index mellett támpont még a glikémiás terhelés (glycemic load = GL), ami adagokra bontva mutatja a szénhidrátok vércukoremelő hatását. És mérik még az inzulin kiválasztó hatást is, ami bizonyos ételek esetében eltérő értéket mutat mint a GI.
Nem szĂĽksĂ©ges, hogy egy egĂ©szsĂ©ges (nem cukorbeteg) szemĂ©ly mĂ©lyebben elmerĂĽljön a GI-GL táblázatban, Ă©s annak megfelelĹ‘en prĂłbálja meg összeállĂtani az Ă©trendjĂ©t! A fogyáshoz elegendĹ‘ nĂ©hány alapismeret, amit fent leĂrtunk…
A fogyás Ă©s zsĂrĂ©getĂ©s fizikai feltĂ©telei:
• vĂ©rcukorszint egyenletes szinten tartása (megfelelĹ‘ minĹ‘sĂ©gű (Ă©s mennyisĂ©gű) szĂ©nhidrátok fogyasztása, Ă©hsĂ©g elkerĂĽlĂ©se napi 5-6-szori kisebb Ă©tkezĂ©sekkel)
• elegendĹ‘ folyadĂ©kfogyasztás (3-4 liter tiszta vĂz!)
• jĂł zsĂrok fogyasztása, rossz zsĂrok kerĂĽlĂ©se
• savasĂtĂł Ă©telek csökkentĂ©se, kizárása
• egĂ©szsĂ©ges táplálkozás (tartĂłsĂtott, kĂ©sz Ă©telek minimálisra csökkentĂ©se)
• vitaminok, ásványi anyagok Ă©s nyomelemek bevitele
• cukor helyett termĂ©szetes Ă©desĂtĹ‘ használata, pl. stevia
• valamennyi testmozgás vĂ©gzĂ©se
Megjegyzések
Megjegyzés küldése