Ugrás a fő tartalomra

Az időszakos böjtölés előnyei


Az időszakos böjtölés előnyei

Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok…


Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek. Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. 

Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát.

Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula.

A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés:

1. Serkentheti a növekedési hormon termelését

A növekedési hormon a testkompozíció Jolly Jokere. Segít az izomtömeg növelésében, gyorsítja a zsírégetést és pozitív hatással lehet az edzés közben nyújtott teljesítményünkre is. A felsorolt előnyök megtapasztalásához pedig az időszakos böjtölés is hozzásegíthet.

Hat férfi böjtölését kontrollált környezetben vizsgáló kutatás eredményei szerint már egy 5 napos böjtölési ciklus során is kimutatható a növekedési hormon szintjének emelkedése.

Egyetlen férfi 40 napos böjtjét vizsgáló tanulmányban pedig 5 nap alatt 300%-os növekedési hormon növekedést figyeltek meg, míg a 40 nap során volt olyan pont amikor az eredeti HGH (Human Growth Hormone) szint 1250%-os növekedését tapasztalták.

2. Időszakos böjtöléssel tovább élhetsz

Tudósok számtalan tanulmányban bebizonyították már, hogy a kalóriamegvonás furcsa módon meghosszabbítja az életünket. Nem is olyan furcsa, ha belegondolunk. Amikor “éhezünk” a testünk szakadatlanul keresi a túlélés különböző módjait, meghosszabbítva ezzel a várható élettartamunkat.

A jó hír, hogy az időszakos böjtölés is szinte ugyanazokat a pozitív hatásokat képes produkálni, mint a kalóriamegvonás.

Persze a böjtöléstől nem leszünk halhatatlan hegylakószerű kardforgatók, de a leggyakoribb időskori betegségek kockázatának csökkentésével a böjtölés valós előnye a hosszabb élet.

3. Segíti a sejtek megújulását

Az időszakos böjtölés elősegíti a sejtek megújulását, az autofágiát. Az autofágia során a sejtek felhasználják a régi, rosszul működő fehérjéket és az energiából új, egészséges sejteket hoznak létre. 

Az autofágia elősegíti a hosszabb életet, de segít a kutatóknak jobban megérteni a Parkinson- és Alzheimer-kórt is. 

Amikor az autofágia nem megy végbe kellő gyakorisággal a szervezet raktározni kezd olyan sejtes anyagokat, amik között előfordulnak az Alzheimer-, és a Parkinson-kór kialakulásáért felelős fehérjék (beta-amyloid, tau fehérje) is.

Kutatók úgy vélik, hogy a kellően gyakori autofágia segít a szervezetnek a fent említett fehérjék lebontásában, ezzel meggátolva súlyos betegségek kialakulását[1][2]

4. A böjtölés javítja az inzulinérzékenységet

Az elnyújtott böjtöléssel töltött időszakban kisebb mennyiségben termelődik inzulin a hasnyálmirigyben, így lehetőségük van a sejteknek pihenni a folyamatos válaszreakcióra késztető három óránkénti étkezésekkel szemben.

Az alacsony inzulinszint továbbá elérhetővé teszi a zsírszöveteket, ezzel segítve a zsírégetést.

5. Csökkentheti a rák kockázatát

Bár vitatott és nem feltétlenül bizonyított hatása az időszakos böjtölésnek, de több kutatásban is a rák kockázatának csökkentésével és a gyógyulási esélyek növelésével hozták összefüggésbe a böjtölést. 

A részben állatokon végzett kísérletek többsége inkább óvatos feltételezés, mintsem határozott állítás, ezért kezeljük helyén az információkat.

Egy 10 résztvevővel végzett kísérletben a kemoterápia előtti rövid idejű böjtölés (48 óra) hatékonynak bizonyult a kemoterépia mellékhatásainak csökkentésében és az egészséges sejtek védelmében.

Másik tanulmány szerint kemoterápia előtti váltott napokon kivitelezett egész napos böjtölés növeli a gyógyulás esélyét.

Nem csak a rák, hanem a 2-es típusú diabétesz és kardiovaszkuláris betegségek esélyét is csökkentheti a váltakozó napokon végzett böjtölés az alábbi kutatás szerint. 

6. Egyszerűbb napirend időszakos böjttel

Az élettani előnyök mellett érdemes megfontolni a böjtölés hétköznapokra gyakorolt hatásait is. Számtalan lehetőség van a böjtölési-étkezési időszakok variálására, így biztosan megtalálod a napirendedbe illeszkedő módszert.

A legtöbb útmutató a reggeli elhagyását javasolja, mivel ezzel hatékonyan ki tudod tolni az egész éjszakán át tartó böjtölést.

Mit szólnál hozzá, ha ébredés után csak egy palack vizet vennél magadhoz és kezdődhetne is a napod? 

A reggeli időnyerés mellett a három óránkénti étkezéssel járó előkészületekkel sem kell foglalkoznod, ha böjtölésre adod a fejed. Nem szükséges a porciókra osztott dobozaidat magaddal cipelned, ha az étkezi ablakot úgy időzíted, hogy épp otthon legyél, esetleg 1 étkezésnyi ételt viszel magaddal.

Hogyan böjtölj? A böjtölés szabályai

Az időszakos böjtölésnek számtalan különféle variációja van a böjtölési-étkezési ablakok szabadon variálhatósága miatt. Míg az egyik módszert egyszerűen beillesztheted az napirendedbe, addig a másikkal maximalizálhatod a böjtölés élettani előnyeit, míg ugyancsak egy másik útmutatót követve elköteleződés nélkül tesztelheted a böjt hatásait.

1. 16/8-as böjt

Talán a legnépszerűbb és a hétköznapokba legegyszerűbben beilleszthető böjtölési módszer a 16/8-as böjt. 

A módszer lényege, hogy 16 óra böjtölést követően csak egy 8 órás étkezési ablakban vihetünk be táplálékot. 

A böjtölés efféle módjára építette Martin Berkhan a Leangains módszert, aminek hála széleskörben ismertté vált az IF ezen formája.

A 16:8-as módszer betartása egyszerű, mivel a 16 órás böjtölésbe beleszámít az éjszaka is. Egy további étkezés elhagyásával könnyen elérhetjük a 16. órát.

Én is a 16/8-as módszert követem. A nap utolsó étkezése számomra a vacsora (20:00-ig). A következő nap kihagyom a reggelit és az első étkezés az ebéd.

Mivel minden nap ugyanakkor eszek és a böjtölési időszakok is megegyeznek, így egyszerűen hozzá lehet szokni ehhez a beosztáshoz. Ami nehézséget jelent talán, hogy a 8 órás étkezési ablakban kellő mennyiségű és tápanyagokban gazdag ételeket vigyek be.

16/8-as böjt

2. 5:2 diéta

Étkezz a megszokott rendszer szerint a hét 5 napján át, míg 2 napig naponta 500-600 kalóriára csökkented a kalóriabeviteled. A módszer szerint nők számára 500, míg férfiak esetében 600 kalóriára érdemes csökkenteni a két böjtölős nap étkezéseinek kalóriamennyiségét. 

Az 5:2 módszer kritikusai jogosan mutatnak rá, hogy semmilyen kutatás nem támasztja alá az étkezés ilyen jellegű ütemezésének előnyeit. Azonban a csökkentett kalóriás napok szinte egész napos böjtöt jelentenek, így az 5:2 diétát követők is tapasztalthatják az időszakos böjtölés kutatásokkal bizonyított hatásait.

5:2 diéta

3. Eat-Stop-Eat

Az Eat-Stop-Eat módszert követve a böjtölés hossza 24 óra, amelyet egy héten egy vagy két alkalommal ajánlott tartani. A 24 órás böjtre épülő programot Brad Pilon tette ismertté és a módszer népszerűsége azóta is töretlen.

Gyakorlatilag ha hétfőn 19:00-kor vacsorázol, akkor a következő étkezésed a keddi 19:00-kor esedékes vacsora. 

Böjtölhetsz vacsorától vacsoráig, vagy reggelitől reggeliig. Ilyen tekintetben nem szab meg követendő szabályokat a módszer.

Hosszabb böjtöket megterhelőbb tartani, viszont nagyobb valószínűséggel kerüljük el az alulevést és a súlyvesztést a 16/8 rendszerhez képest.

eat-stop-eat módszer

4. Heti egy nap böjt

Böjtölj egy héten egyszer 24 órán keresztül. 

Ez egyik legjobb módszer a böjttel ismerkedőknek, mivel nem kíván teljes elköteleződést (heti 1 nap) és mivel mentális kihívást jelent egy egész napos böjt tartása, így hatékonyan felkészít más beosztást követő böjtölés alkalmazására.

Ha szeretnél tömeget növelni vagy épp a 16-8 módszerrel folyamatosan súlyt veszítesz, akkor a heti egy nap böjt jó megoldás lehet.

heti egy nap böjt

5. Időszakos böjtölés váltakozó napokon

A váltakozó napokon végzett böjtölés értelmében 24 órás böjtölési szakaszok váltják a 24 órás étkezési ablakokat. Tehát egy teljes böjtöléssel töltött napot követ egy szabad nap, majd újra böjtöléses nap és így tovább.

A váltakozó napon végzett 24 órás böjt segít kihasználni a hosszabb böjtölés előnyeit, ezért is alkalmazzák az időszakos böjtölést vizsgáló tanulmányokban leggyakrabban ezt a módszert.

Míg potenciálisan az egyik legnagyobb pozitív hatással járó módszer, azonban a hétköznapokban való alkalmazása során nehézségekbe ütközhetünk.

Sosem próbáltam a váltakozó napokon való böjtölést és nem is tervezem. Nem látom, hogyan illeszkedik be egy napirendbe anélkül, hogy feszültté tenne és napközben folyamatosan a következő étkezésen járna az eszem.

böjtölés alternatív napokon

Melyik böjtölési módszert kövesd?

Mindegyik módszernek más előnye van, illetve máshogy illeszkednek egy kötött napirendhez. Míg például a 16/8-as módszert szinte bárki be tudja építeni a hétköznapjaiba, addig a váltakozó napon való böjtöléssel meggyűlhet a bajunk.

                TÉNY

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...