Ugrás a fő tartalomra

10 tipp az anyagcsere gyorsításhoz.

 Izomépítés, testmozgás, mit együnk és mit igyunk?

1. Izomépítés!

A szervezetünk folyamatosan kalóriát éget, még akkor is, ha nem csinálunk aktívan “semmit”. Az anyagcsere jóval gyorsabb olyan embernél, akinek több az izomzata. 454 gramm izom fenntartásához a testünk 6 kilokalóriát éget el, miközben 454 gramm zsír fenntartásához csak 2 kcal szükséges.

2. Testmozgás!

Az aerobic edzéstől nem épül fel több izomzat, de felgyorsítja az anyagcserénket az edzés után egy órával. Nagy intenzitású edzéstől gyorsabb lesz az anyagcserénk, mint kis vagy közepes intenzitású testmozgástól. Tehát egy gyorsabb aerobic edzés, vagy futás gyorsabbá teszi az anyagcserénket, mint a lassú séta.

3. Igyunk több vizet!

Szervezetünknek szüksége van a vízre a kalóriák elégetéséhez és az anyagcsere bomlástermékeinek kiszűréséhez. Már attól is lelassul az anyagcserénk, ha kevés folyadékot fogyasztunk és enyhén kiszáradunk. Egy vizsgálatban, ahol a megfigyeltek egyik fele 8 vagy annál több pohár vizet ittak meg egy nap alatt, több kalóriát égettek el, mint azok, akik csak 4 pohárral ittak. Ne hagyjuk, hogy kiszáradjunk! Minden étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet, vagy szénsavmentes ásványvizet. E mellett együnk sok magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt.

4. Igyunk hideg vizet!

A hideg folyadékok felmelegítéséhez is eléget a szervezetünk néhány plusz kalóriát. Kutatás igazolja, hogy 5 - 6 pohár jéghideg víz naponta 10 kalóriát éget el. Ez nem hangzik túl soknak, ám ha csak ezeket a kalóriákat összeadjuk, fél kilógrammot fogyhatunk egy évben, anélkül, hogy fogyókúráznánk! A teát és a kávét is ihatjuk hidegen. 

5. Együnk többször keveset!

Ha mondjuk naponta csak kétszer eszünk, de akkor pukkadásig, akkor nemcsak kitágul a gyomrunk és egyre többet eszünk, hanem lelassulhat az anyagcserénk is. Együnk egy nap többször, inkább keveset, így az anyagcserénk is gyorsabb lesz és a gyomrunk se tágul ki. Kutatók szerint, aki többször eszik napközben, annak lerövidül a fő étkezéssel eltöltött ideje.

6. Együnk csípőset!

A csípős étel lebontásakor felszabaduló vegyi anyag (kapszaicin) felgyorsíthatja az anyagcserénket. Ha apróra vágott piros vagy zöld chili paprikát fogyasztunk, akkor az egy időre 23 százalékkal megemeli az anyagcserénk sebességét. Egyes tanulmányok szerint a hatás csak fél óráig tart, de ha gyakran eszünk csípős ételt, akkor a hatások összeadódnak.

7. Fogyasszunk több fehérjét!

A fehérje lebontása esetén szervezetünk kétszer annyi kalóriát éget el, mint amikor zsírt, vagy szénhidrátot bont le. Egészséges fehérjeforrás a hal, a szárnyasok, a sovány marha- és sertéshús, a tofu, dió, bab, és a tojás mellett az alacsony zsírtartalmú tejtermékek is.

8. Igyunk zöld teát!

A zöld teában lévő katekin nevű anyag néhány órára megdobja az anyagcserénket. Kutatások igazolják, hogy napi 2- 4 csésze zöld tea 50 plusz kalóriát éget el, ami éves szinten 2,3 kilogramm mínuszt jelent.

9. Igyunk feketekávét!

Ha már kávézunk, akkor feketén igyuk! Egy tanulmány szerint egy csésze kávé elfogyasztása után 4 órán át 25 extra kalóriát éget el a szervezetünk. Ne adjunk a kávénkhoz se cukrot, se tejszínhabot. Ezek mind hizlalnak, és többet szedünk magunkra, mint amennyi kalóriát elégetünk a kávé ivása során.

10. Ne válasszunk drasztikus diétát!

Kerüljük az erőteljes tápanyag-megvonást a szervezetünktől! Ha fogyni akarunk, akkor csak lassan csökkentsük a napi ételadagunkat, mozogjunk többet, de ne éheztessük magunkat. Az étel megvonásával izomzatot veszíthetünk, ami csökkenti az anyagcserénk sebességét, ezzel lassítva a fogyás folyamatát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...