Ugrás a fő tartalomra

5 remek alternatíva kenyér helyett. 🥪

Tudjuk, hogy egy frissen kisült kenyér illatához nem érhet fel semmi, de az ízéhez talán igen!

Sokan nem azért szeretnénk helyettesíteni a kenyeret, mert érzékenyek lennénk a gluténre, vagy egyéb összetevőre, hanem a lehető legevidensebb okból: mert veszteni szeretnénk a súlyunkból, és hosszú évek "kutatása" és tapasztalata arra mutatott rá, hogy a szénhidrát ezen formája igencsak veszélybe sodorja ezen igyekvésünket. Ma már szerencsére több, készen kapható, kenyér helyettesítésére alkalmas készítmény is van, amit bátran magunkhoz vehetünk, de léteznek kevésbé ismert, vagy kipróbált lehetőségek is. Most ezekből vettünk ötöt egy kalap alá.
Skandináv jellegű kenyér vagy lepény (40-50 kcal/szelet)

Van aki 'wasa' néven ismeri ezt a kemény, ropogós és igen ízletes készítményt. Ha nem diétázol, még akkor is érdemes kipróbálnod mondjuk saláta mellé kísérőnek.    

              Karfiol

Erre talán még sosem gondoltál! Pedig egy kevés őrölt mandulával elkeverve és kisütve akár még pizzatészta is válhat belőle! Íme, egy recept!Abonett, extrudált kenyér (15-20 kcal/szelet)

Rengeteg ízben kapható a zabostól a kukoricásig vagy a pizzásig. Remek alternatíva a kiflik, zsömlék helyettesítésére, némi feltéttel megfelel egy tízóraira vagy uzsonnára.
        Édesburgonya


Nemcsak fantasztikus zöldségcsipsz készülhet belőle, hanem akár még a piritósunkat is kiválthatjuk vele. Ez utóbbira is itt egy klassz recept!Kukoricás tortilla (körülbelül 200 kcal/lap)

Ugyan nem a legkönnyebb választás, de sok esetben még mindig egészségesebb megoldás lehet, mint a kenyér. A készen kapható verziókat eheted a csomagolásból kivéve, de át is forgathatod őket egy serpenyőben, hogy kicsit megpiruljanak. Pakold tele friss zöldségekkel és a kedvenc feltéteiddel, ezzel kiválthatsz egy teljes étkezést!
csicseriborsó
Joggal állítom, hogy a csicseriborsó a természet áldása nekünk.
Kenyér helyett csicseriborsó lepény. 
A receptet itt találod. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...