Avagy mi a különbség a glutérzékenység és gluténintolerancia között? A glutén elsőszámú közellenség mostanában, és sokan akkor is lemondanak róla divatból, ha a szervezetük tökéletesen fel tudja dolgozni. Viszont ott van az a csoport is, akik ugyan nem szenvednek diagnosztizált érzékenységben, mégsem tesz jót a szervezetük számára. De honnan tudhatod meg, hogy te hova tartozol?
Van a gluténérzékenység (cölikália), ami egy genetikai autoimmun betegség, pontosan diagnosztizálható, és aki ebben szenved, annak teljes mértékben mellőznie kell a glutént tartalmazó élelmiszereket, mert erőteljes tüneteket produkál (vérszegénység, hajhullás, hasmenés).
És ott van a gluténintolerancia, amely esetében nem olyan könnyű rájönni, hogy mi a gond, és kevésbé nyilvánvalóak a tünetek is. Ha az alábbiakat tapasztalod, érdemes ellátogatnod egy gasztroenterológushoz, hogy kiderítsd, nálad is ez lehet-e a probléma, és mi a teendő:
▪️Bár nem igazán teszel érte, nagyon könnyen fogysz.
▪️Szinte minden egyes nap haspuffadással küzdesz.
▪️Gyakran fáj a gyomrod.
▪️A bőröd fakó és száraz, ráadásul sok a mitesszered (és akár pici, kiütés szerű pattanásaid is vannak).
▪️Szinte állandóan rossz a kedved.
▪️Nem tudsz koncentrálni, sokszor majd' elalszol.
▪️Az utóbbi időben nem túl jó a memóriád, pedig régebben mindenre emlékeztél.
 
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése