 Mi az alapanyagcsere?
Mi az alapanyagcsere?
Az alapanyagcsere a basal metabolic rate - röviden BMR - kifejezés magyar fordítása. Ez azt a kalóriamennyiséget jelenti, mely a szervezet létfenntartásához szükséges. Ebbe beletartozik a légzés, a szívizom mozgása, a bélrendszer működése, a gondolkodás, a gyógyulás vagy a testhő termelése. Ennyi kalória szükséges ahhoz, hogy egy ágyon fekve tökéletesen mozdulatlanul életben maradj.
Ez nem sokban tér el az RMR-től, azaz nyugalmi anyagcserétől, mely azt mutatja meg, pihenés közben hány kalóriát használ el a test, ám a pihenés alatt itt nem a teljes mozdulatlanságot értik, hanem a megterhelés hiányát, így emiatt ez a szám nagyon kicsit magasabb.
Mivel az alapanyagcsere azt a kalóriamennyiséget mutatja meg, amire a testnek mindenáron szüksége van, ezért, ha ezt nem kapja meg, akkor az életben maradás érdekében ezt más forrásból, saját tartalékaiból fogja fedezni. Amikor a napi kalóriaszükségletet nem sikerül egészen fedezni, de az alapanyagcsere elégségesen biztosított, akkor a test javarészt zsírt használ fel.
Abban az esetben azonban, ha a létfenntartáshoz sem kap elég energiát, nem éri be ennyivel, hanem megpróbálja csökkenteni a kiadásait. Az izomszövet nemcsak felhasználható energiaforrás, de fenntartása jóval több kalóriát igényel, mint a zsíré. Éppen ezért, ha valaki az alapanyagcseréhez szükséges mennyiség alatt táplálkozik, akkor az egyre gyorsabban fogy, ám ennek egyre nagyobb része lesz izom. Ez a testzsírszázalék romlásához, elzsírosodáshoz, az anyagcsere lassulásához vezet. Amikor a diéta véget ér, a leadott izmok miatt csökkent kalóriaszükségletnek köszönhetően a korábban hízást okozó szokások még több plusz kilót eredményeznek.
A jojózó testsúly egyre rosszabb helyzetet teremt, így nagyon fontos, hogy ha fogyni próbálsz, ügyelj arra, hogy ne táplálkozz a BMR-rel meghatározott mennyiség alatt. Ezzel és rendszeres mozgással minimalizálható az izomveszteség, ami segít az elért fogyás hosszú távú tartásában.
Mi az anyagcsere és a BMR? 
Az anyagcsere, vagy metabolizmus biokémiai változások összessége az élő szervezetekben és sejtekben. A metabolizmus fő célja az étel energiára való átalakítása, melyre szükségünk van a sejtfolyamatok működéséhez. További feladata az étel átalakítása fehérje-, zsír- és szénhidrát építőelemekre, valamint nitrogéntartalmú vegyületek eltávolítása. 
 
Az élő szervezetek anyagcseréjét elsődlegesre és másodlagosra oszthatjuk:
az elsődleges anyagcsere az alapvető kémiai változásokat foglalja magában, amelyek közvetlen összefüggésben vannak az élettel és a test növekedésével. Ide tartozik a cukor-, zsír-, aminosav- és a nukleinsavak anyagcseréje.
a másodlagos anyagcsere a szervezet egyes csoportjaiban végbemenő kémiai folyamatokat foglalja magában, amelyek által a specifikus, nem fehérje anyagok keletkeznek és szétbomlanak. Ezek lehetnek védőanyagok, hormonok, pigmentek és építő molekulák, amelyek a szervezet vázát alkotják. 
 
Az anyagcsere tempója, amellyel a átalakítja az ételt a szükséges energiává, az anyagcsere gyorsaságának nevezzük. A szervezetnek a túléléshez szükséges legkisebb energiamennyiséget alapanyagcserének, vagy BMR-nek nevezzük.
 
Az alapanyagcsere (BMR) egy olyan adat, amely kifejezi, hogy mennyi kalóriát szükséges a szervezetnek nyugalmi állapotban elégetnie annak érdekében, hogy fenntartsa az alapvető vitális funkciókat. Ilyen állapotban a test az energiát csak a létfontosságú szervek működésére fordítja, melyek közé a következők tartoznak: szív, agy, tüdő, vese, idegrendszer, belek, máj, nemi szervek, izmok és a bőr. Általánosságban a BMR-t testsúlycsökkentés céljából határozzák meg. Az ideális testsúly megőrzése érdekében fontos, hogy egyensúlyban legyen az energiabevitel és -felhasználás. Ha ismered a saját BMR adatodat, nagyon egyszerű megőrizni ezt az egyensúlyt. 
 
Az energiát, amelyet a test a nap folyamán felhasznál, teljes napi energiafelhasználásnak (TDEE) nevezzük. Ennek három összetevője van: az alapanyagcsere, az ételek hőtermelése és az aktivitásból eredő energiafelhasználás. Ez a három tényező adja meg a szervezet pontos napi energiaszükségletét. Ellentmondásosan a legtöbb kalóriát és energiát nyugalmi állapotban használja fel testünk, mert valójában minden szerv izom. Éppen az izmok funkciójának betöltéséhez szükséges a legtöbb energia. 
alapanyagcsere - ebben az állapotban a szervezet minden nap a kalóriák 60-75 %-át használja fel
fizikai aktivitás (mozgás és sport) - ebben az állapotban a szervezet minden nap az kalóriák 15-30 %-át használja fel
termogenézis (emésztéssel járó kalóriafelhasználás) - a kalóriák kb. 10 %-át használja fel. 
 
 
Mire szolgál a BMR?
Amint megismered a saját BMR-edet, pontosan tudod, hogy hány kalóriát égetsz el naponta nyugalmi állapotban. A BMR-nek köszönhetően meghatározhatod, hogy hány kalóriát kell bevinned, hogy növeld az izomtömeget, zsírt égess vagy fenntartsd a testsúlyod. Egyszerűbben mondva, ha tudod, mennyi kalóriát viszel be és használsz fel, a célod elérése egyszerűbbé válik. Hogyan kezdd el?
 
Fenn akarod tartani a testúlyod? 
Annyi kalóriát fogyassz, amennyit felhasználsz.
Hízni szeretnél? Fogyassz több kalóriát, mint amennyit felhasználsz.
Fogyni szeretnél? Fogyassz kevesebb kalóriát, mint amennyit felhasználsz. 
 
Tényezők, amelyek befolyásolják a BMR-t
A kiszámolt BMR-edet azonban több tényező is befolyásolja:
testtömeg - a nagyobb súlyú emberek BMR értéke magasabb.
testösszetétel - ismert tény, hogy a zsírszövet kisebb metabolikus aktivitással rendelkezik mint az izomszövet. Az izomtömeg növelésével gyorsul az anyagcsere is.
nem - az alapanyagcsere a férfiaknál kb. 5-10 %-kal magasabb, mint a nőknél. Ez egy bizonyos mértékig azért van, mert a nőknek általánosságban magasabb a testzsírszintjük és kisebb az izomtömegük, mint a férfiaknak.
kor - az anyagcsere a kor előrehaladtával csökken, főleg annak következtében, hogy az izomszövet csökken és a zsírszövet növekszik, de a hormonális és a neurológiai változások is befolyásoják.
testhőmérséklet - minden 0,5°C-os belső hőmérséklet emelkedés növeli a BMR-t kb. 7 %-kal. A testben lezajló kémiai reakciók viszont gyorsabban működnek magasabb testhőmérséklet esetén.
egészségügyi állapot - a betegségek vagy sérülések akár kétszeresére növelhetik az anyagcsere gyorsaságát, mivel a test nagy mennyiségű energiát használ fel a regenerálódáshoz.
 
A BMR-t befolyásoló tényezők
A BMR-t ezen kívül a makrotápanyagok bevitele is befolyásolja, tehát:
a zsírok 5 %-kal növelik a BMR-t 
a szénhidrátok 5-10 %-kal növelik a BMR-t 
a fehérjék 20-30 %-kal növelik a BMR-t 
{ ℹ️Tehát itt látható érdemes fehérjében dús étrendet követni, de erről egy másik bejegyzésben.} 
A szervezet a felesleges energiát zsír formájában raktározza. Ahhoz, hogy megszabadulhass a zsírpárnáidtól, kalóriahiányt kell teremtened, amit a szervezet kénytelen lesz a test zsírtartalékaiból fedezni. Ehhez nem árt tudni, hogy 1 kg zsír = kb. 7000 kalória.
Az egészséges, hosszú távon is tartható fogyás üteme nagyjából 1-1,5 kg hetente, vagyis ezt a 7000 kalória mínuszt egy hét napjaira kell elosztanod – így napi 1000 kalória mínusz elérése a cél. Ezt úgy érheted el a legegyszerűbben, ha testedzéssel növeled a kalória-felhasználásodat, ezzel párhuzamosan pedig diétával csökkented a kalória-beviteledet.
 
Megjegyzések
Megjegyzés küldése