Ugrás a fő tartalomra

Csicseriborsó lepény ❤️❤️

A csicseriborsó-lepény nálunk mindennapi eledel, hiszen nagyon jó tojáspótló, de ehetjük pizza vagy kenyér helyett is, és az elkészítése sem tart tovább, mint egy omletté. Itt most egy gombás-spenótos-fokhagymás-tejfölös feltét receptjét írom le hozzá, de egyébként bármilyen friss vagy grillezett zöldséggel, raguval kitűnő. 


Hozzávalók

1 bögre csicseriborsóliszt
1 bögre növényi tej (vagy szójajoghurt – könnyű lesz tőle)
1/4 bögre olívaolaj
só, bors, római kömény, vegamix vagy bármilyen kedvenc fűszer, fűszersó, zöld fűszer
1 tk fokhagymás fűszersó
1 ek kókuszolaj a sütéshez

A feltéthez:
200 g erdei gomba megpucolva és nagyobb szeletekre vágva
majoránna vagy tárkony
só, bors, vegamix
150 g spenót
csipet szerecsendió
kókuszolaj a sütéshez
1 doboz növényi tejföl
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

1. Kézi habverővel összekeverjük a lepény hozzávalóit, majd apránként, folyamatosan keverve vizet adagolunk hozzá, míg sűrű, de folyékony, gofritészta jellegű nem lesz a massza.
2. Egy vastagabb falú tapadásmentes serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, majd beleöntjük a tésztát. Lefedve aranybarnára sütjük, aztán megfordítjuk, és pár perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
3. Közben elkészítjük a gombát és a fokhagymás alapot: egy tapadásmentes serpenyőben a gombát enyhe barnulásig pirítjuk. Rákerülhetnek a fűszerek, kivéve a sót (ha az elején besózzuk, sok levet ereszt, és nem lesz szép barna). Amikor már majdnem kész, rádobjuk a spenótleveleket, és kb. 2 perc alatt összefonnyasztjuk (de nem sütjük!). Utólag sózzuk, rakhatunk rá vegamixet is.
4. Elkeverjük a tejfölt a fűszerekkel, belenyomjuk a fokhagymákat, jó alaposan összedolgozzuk, majd megkenjük vele a csicserilepényt.
5. A tetejére halmozzuk a fűszeres-illatos spenótos gombát, szeletekre vágjuk, és már élvezhetjük is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...