Csíráztatás és  MIKROZÖLDEK TERMESZTÉSE A KONYHÁBAN
Az egészséges tápl álkozás fontos része a magas vitamin tartalmú csírák és mikrozöldek fogyasztása, amit Te is megtermeszthetsz magadnak a konyhában. Vágj bele egy új kihívásba, és mutasd meg másoknak, hogy te vagy a legügyesebb hobbikertész a környéken 😃
Az utóbbi években egyre többen élnek és étkeznek tudatosan, ezért megnőtt az igény a friss és vegyszermentes otthoni zöldségtermesztésre. Ebből a mozgalomból emelkedik ki a csírák és mikrozöldek termesztésének az igénye, melyhez egyre több eszközt és kiegészítőt gyártanak, illetve számos cikk jelenik meg a témában. A hatalmas előnye a mikrozöldeknek, hogy könnyen termeszthetőek otthon, így gyorsan és egyszerűen jutsz nagy értékű vitaminforráshoz és ízletes ételhez egyaránt. A csírák és mikrozöldek termesztése egyáltalán nem bonyolult feladat, csak oda kell figyelni néhány dologra a sikeres betakarítás érdekében. A csírák termesztése az egyszerűbb és kisebb anyagi ráfordítással végezhető zöldségtermesztés, hiszen alap esetben csíráztatható magokra, vízre és egy edényre van szükséged. 
💜 A csíra magas tápértékű, könnyen emészthető élelmiszer, ami koncentráltan tartalmaz rengeteg tápanyagot, és nem utolsó sorban finom is. Pozitív hatásai ősidők óta ismertek, és télen, vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele immunrendszerünket.
Ez történik, amikor a mag csírává alakul
A csíráztatás során a magokban lévő enzimek biokémiai folyamatokat indítanak el, melynek során a magban lévő értékes tápanyagok változásokon mennek keresztül.
A magokban lévő fehérjék aminosavakká alakulnak át. Amikor húst, tejet, tejterméket fogyasztunk, az emésztés során a fehérjék először aminosavakra bomlanak. Csírák fogyasztásakor viszont nincs szükség a lebontásra, mert már eleve aminosavakat tartalmaznak.
Az esszenciális aminosavak közül a csírákban a legtöbb a lizin, a metionin, az arginin, a hisztidin és a valin mennyisége. Ezek olyan aminosavak, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani, így táplálékkal, többek között csírákkal vehetjük fel őket.
Amikor a magból csíra alakul ki, ugyancsak átalakulnak a lipidek: ezek zsírsavakká bomlanak. Közülük a leggyakoribb a telítetlen linolsav, a palmitinsav, az olajsav, a linolénsav és a telített sztearinsav. Csírák fogyasztásával ily módon a zsírok esetében is kíméljük emésztőrendszerünket, hiszen a lebontásra ezek esetében sincs szükség.
A szénhidrátok (elsősorban keményítő) szintén lebomlanak a csírává alakulás során: egyszerű cukrokká, glükózzá, fruktózzá alakulnak át.
Ásványi anyagok és vitaminok a csírákban
Az ásványi anyagok mennyisége a termelési módszerektől és a talajviszonyoktól is függ, különösen a mikroelem-tartalom lehet eltérő.
A makroelemek közül kiemelendő a foszfor, a magnézium, a kálium és a kalcium. A mikroelemek közül változó mennyiségben tartalmazhatnak többek között vasat, rezet, cinket, fluort és szelént.
A vitaminok közül a gabonacsíráknak magas az E-vitamin-tartalma, ezen kívül a csírák általában gazdagok a B-vitamin csoport tagjaiban, valamint C-, K-, és D-vitaminban is.
Miért egészséges? 
A megfelelő hőmérséklet és a nedvesség hatására a magban levő tápanyagok biokémiai változáson mennek át. Az aktivizálódó enzimeknek köszönhetően a fehérjék aminosavakra, az összetett szénhidrátok cukrokra, a zsírok zsírsavakra bomlanak. Az ásványi anyagok vízben oldható ásványi sókká alakulnak, jelentősen nő a vitamintartalom is. A csírázó mag tehát könnyen emészthető formában tartalmazza az összes tápanyagot, mely az élethez szükséges – mondják a dietetikusok.
❗❗Fontos! ☝️
Csak kifejezetten csíráztatásra szánt, vagy megbízható forrásból származó, esetleg magunk szárította, friss, egészséges magok használhatók fel otthoni csíráztatásra. Étkezési célra nem alkalmasak a csávázott mezőgazdasági vetőmagok.
A csírák élettani hatásai
A biocsíra friss, vegyszermentes táplálék. A csírák rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, antioxidánsokban. Elősegítik a tápanyagok lebontását, felszívódását, beépülését és a salakanyagok kiválasztását. Egyes csírák az orvostudomány által is bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet, segítséget nyújtanak a vérnyomás normalizálásában, valamint bizonyos szív- és érrendszeri problémák kialakulását gátolják. A megfigyelt rákmegelőző hatások közül egyre több nyer igazolást.
A csíráztató tál elhelyezése: világosban a csírák sötétebb zöld színűek lesznek, C-vitaminban és karotinban sokkal gazdagabbak, mint a sötétben tartott társaik. Ügyeljünk arra, hogy a Nap közvetlenül ne süsse a maggal teli tálat, mert a napsütéstől megfőhetnek, tönkremehetnek benne a csírák. Az ideális csíráztatási hőmérséklet magfajtától függően 17-25 Celsius-fok.
A csíráztatás időtartama: felhasználástól függően 3 naptól akár egy-két hétig is tarthat. Ha búzafüvet nevelünk, akkor a csíráztatás, hajtatás eltarthat 4-5 hétig is.
Csírák felhasználása: nyersen, sütve vagy főzve egyaránt jó, magostól, vagy mag nélkül. Fontos tudnunk, hogy a csírák nyersen, friss állapotban tartalmazzák a legtöbb hasznos tápanyagot. Penészes, kellemetlen szagú csírákat soha ne együnk!
Csírák tárolása: nyersen hűtőben akár 1-2 hétig is eláll, vagy alacsony hőfokon (40-50 Celsius-fok) történő szárítás után, zárt dobozban tárolhatjuk.
Hogyan csináld? Egy videóban mutatom meg  szerintem így a legérthetőbb 
Tehát láthatod, túl sok minden nem kell hozzá. 
🌱Csirában az erő.🌱 Milyen csíra mire jó? 
Gyógyhatása hasonló a retekcsíráéhoz, csak talán kicsit erősebb.
Alkalmazzák emésztési zavarokra, megmozgatja a beleket.
Csökkenti a lázat, elősegíti az influenza gyógyulását.
Helyi és általános vérbőséget okoz, javítja keringést, hat az ízületi panaszokra.
Segíti a máj és a vese méregtelenítését.
Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet.
Nagyon erős vírus- és féregölő hatású.
Könnyíti a légzést.
Tágítja a szív ereit.
Aktiválja az elpusztult vörösvértestek ürülését., segít a lép tárolási betegségeinél.
Van benne egy különleges enzim. A méhlepény egészséges fejlődését segíti áldott állapotban lévő édesanyáknál. Óvja, hogy a méreganyagoktól mentes maradjon. Végig ehető a kilenc hónap alatt, de csak pár szálat naponta elég
búza
A klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.
hajdina
Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.
zab, rozs
Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.
Hüvelyesek
adzuki bab
Édes ízű, vesék működését serkentő, természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Jelentős vasforrás. Csíráztatva nem okoz bélgázosodást.
lencse
Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.
szójabab
Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.
zöldborsó
Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.
mungóbab
Kiemelkedően magas a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. Csíráztatott formában könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást.
Olajos magvak csírája
lenmag
Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a koleszterinlerakódást, gyulladáscsökkentő.
napraforgómag
A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kálciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja. Magas foszfor- és kalcium-tartalma szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. Klorofill-tartalma segíti a vér oxigénszállítását. A vas a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. A magnézium segíti az izom-, agy- és tüdőszövetek munkáját. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez.
Zöldségfélék csírája
brokkoli
Sulphoraphane-t tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást.
édeskömény
Erjedés- és puffadásgátló. Kismamák mindennapi étrendjébe tejszaporító hatása miatt érdemes beépíteni.
fokhagyma
A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.
hagyma
Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.
póréhagyma
Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. Egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani hatásait. Emésztőszervekre jótékony hatású.
retek
Természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását. Vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.
vöröskáposzta
Fekélygyógyító, gyulladáscsökkentő, U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét biztosítja. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Keringésjavító. Kálciumtartalma megegyezik a tejével.
Fű- és lucernafélék csírája
bazsalikom
Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén. Vizelethajtó, vesetisztító, kőoldó.
lepkeszegmag
(görögszéna)
Koleszterindiéta része, elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású. Ajánlott meghűlés és fertőzések esetén. A lecitin a központi idegrendszerre hat, serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, serkenti az emlékezést. Tisztítja a verőerek beteg nyirokcsomóit, csökkenti a fehérvérsejt túlképződést. Csökkenti a pánikrohamokat, lázcsillapító, segíti az inzulintermelést, leköti a gyomorsavat. Szeléntartalma erősíti az immunrendszert. Nagyon erős antioxidáns. Javítja az étvágyat, segíti az emésztést. Flavonoid-származékokat és kollagént tartalmaz. Fiatalítja a sejteket. Karcsúsít, mert tisztítja a szervezetet és bontja a zsírt. Vízhajtó hatású.
lóhere
Általános közérzetjavító, vitalitást fokozó. Alkalmazható a változókori hőhullámok enyhítésére.
lucerna
Ásványi só tartalma lúgosítja a vért – candida fertőzésben szenvedőknek segítség. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. A mangán csökkenti a vércukorszintet. Magas klorofill-tartalma miatt szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. B12-vitamintartalma a vérszegénységen segít, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket. A növényi hormon segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit, szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógyhatású tápláléka, roboráló hatású. Magas a fehérjetartalma. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.
káposzta, repce
Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését, javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Segíti a kollagén termelődést, ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízháztartását. Emeli a vörösvértest számot, csökkenti a magas koleszterin szintet.
mustármag
Izzasztó hatása miatt főleg betegségek idején ajánlható a fogyasztása. Tisztítja a vért, az emésztőrendszert és a májat. Hajhullás megállítására is javasolható.
rukkola
A zsázsához hasonló élettani hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségű telítetlen zsírsavtartalma miatt szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat.
zsázsa
Gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik. Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. A klorofill tisztítja, megújítja a vért.
Magas E-vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadásgátló hatású, vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, ß- karotin és szelén) erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, növeli a férfierőt.
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése