Ugrás a fő tartalomra

ha fogyni akarsz, igyál elegendő vizet IS!

Te mennyi vizet iszol? 
A víznek csodálatos egészségügyi hatásai vannak, ha rendszeresen és eleget iszol, de főleg akkor, ha a cukros, vagy édesítőszeres üdítőket is ezzel váltod ki. A minnesotai Mayo Klinika pontos választ adott arra az egyszerű kérdésre, mennyi vizet kell naponta meginni ahhoz, hogy egészséges legyél és megfelelően átmossa a szervezeted. 

Az emberi test minden egyes folyamata függ a benne lévő víztől. Például a víz mossa ki a toxinokat - méregtelenítés -, és szállítja a sejtekhez a fontos tápanyagokat. A napi ajánlott vízmennyiség sok mindentől függ: ha fogyni és méregteleníteni szeretnél, akkor nem elég sokat inni, de emellett edzeni is célszerű.

Mennyi vizet kell innod a fogyáshoz?
Az Institute of Medicine - Orvostudományi Intézet - számításai szerint az átlagos, napi ajánlott folyadékbevitel férfiaknál 3 liter, nők esetében 2,2 liter. A víz légzéssel, izzadással, bélmozgással és vizelettel is távozik víz a szervezetből, a napi leadott folyadékmennyiséget pedig a saját életmódodhoz kell mérned. Például ha aktívan élsz, sokat mozogsz, akkor több vizet kell fogyasztanod. A normális anyagcseréhez a napi 2,2 liter minimum, de méregtelenítéshez ennél többre lesz szükséged. Ha tehát egyszerre a fogyás és a méregtelenítés a cél, amellett, hogy napi 2,2 liter víznél többet kell innod, szükséged lesz rendszeres mozgásra is.
Honnan tudod, hogy eleget ittál?
Ha ritkán vagy szomjas, és a vizeleted színtelen vagy egészen világossárga - és megvan napi 1,5 liter -, akkor elég folyadékot fogyasztasz. Fontos arra is ügyelned, hogy ne egyszerre igyál sok vizet, hanem egész nap, egyenletesen elosztva, így nem terheled a szívedet a hirtelen bevitt, nagy mennyiségű vízzel.
Előző cikkünkben már említettük, hogy a #víz a #rostok miatt is nagyon fontos.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...