Ugrás a fő tartalomra

Hogyan éget a szervezet? (A metabolizmus rejtélyei)

A metabolizmus egyike azoknak a szavaknak, amelyeket a személyi edzők és mozgás megszállottjai olyan gyakran emlegetnek. De mégis mit jelent ez a szó?


"Az egyéni metabolizmus az a sebesség, amelyen testünk sejtjei elégetik a kalóriát és energiává alakítják azt" - nyilatkozta Yvonne Bishop-Weston az Optimum Nutritionists munkatársa. "Minél gyorsabban működnek a sejtjeink, annál gyorsabban égetjük el a kalóriákat."

Minél alacsonyabb tehát a metabolikus rátánk, annál valószínűbb, hogy hajlamosak vagyunk a súlytöbbletre. Ez a sebesség azonban nem mérhető olyan könnyen, mint például a testtömegindex (BMI). A metabolikus sebesség nagyrészt a pajzsmirigy működésén múlik. Ez a mirigy választja ki a pajzsmirigyhormonokat, amik a metabolizmus sebességét irányítják. "Ha tehát a pajzsmirigyünk aktív, akkor a kalóriák is gyorsan égnek, és ugyanez igaz visszafelé is" - nyilatkozta Ms. Bishop-Weston.

"A metabolizmus az évek múlásával, általában 40 éves kor után fokozatosan lassul, azonban bizonyos esetekben fiataloknál is tapasztalhatók a lassú metabolizmus jelei. Ennek elsődleges oka a stressz, a stresszhormonok termelése ugyanis rendkívüli módon megterheli a pajzsmirigyet, ami lelassítja a metabolikus rátát."

A lassú metabolizmus leggyakoribb tünete az ok nélküli hízás. "Az ember ugyanannyit eszik és edz, mint addig, a kilók mégis egyre csak jönnek. Ezen azonban némi életmódbeli változtatással, könnyen segíthetünk" - nyilatkozta Fiona Hunter, a Simple Health & Beauty étkezési tanácsadója.

Étkezés

A metabolizmus mibenléte 

Próbáljunk gyakrabban és kevesebbet enni. Így olyan, mintha többet ennénk, összkalória bevitelünk mégsem nő. Reggelire a legjobb a teljes kiőrlésű gabonapehely tejjel és gyümölccsel. Tízóraira fogyasszunk zsírszegény joghurtot és aszalt gyümölcsöket.

Ebédre együnk valamilyen levest, alacsony #glikémiás indexű szénhidrátot és gyümölcsöket. Vacsorára válasszunk valamilyen sovány húsfélét zöldségekkel és #lassan felszívódó szénhidrátokkal. A tengeri alga és a jódban gazdag élelmiszerek fokozzák a pajzsmirigyműködést, így ezek is jótékony hatásúak.

Testmozgás

A leghatásosabb módszer ebben az esetben a rezisztencia tréning, amelynek során rendkívüli kitartással kell kisebb súlyokat emelgetni a teljes kifáradásig. "Ha elég keményen dolgozunk a testedzés csak a metabolizmusunkra lesz hatással és nem alakulnak ki izmok, így a hölgyeknek sincs mitől félniük" - nyilatkozta John Williams a David Lloyd Szabadidő vezető trénere.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...