A köles előnyei nemcsak tápanyagtartalmában mutatkoznak meg. Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak.
A középkor híres gabonája, a köles
Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt Ázsiában, Afrikában majd Európában és Amerikában is, azonban a többi gabonaféle térhódításával termesztése háttérbe szorult. Kölesből készül az ősi keleti kultúrák alacsony alkoholtartalmú itala, a boza.
A köles a jó tápanyagértékei miatt azonban újra kezd egyre népszerűbbé válni, elsősorban az egészségtudatos fogyasztók körében.
Köles táplálkozás-élettani jelentősége:
- Nem tartalmaz glutént, így garantáltan szennyeződésmentes, tiszta formában a cöliákia diétájába beépíthető.
- A gluténtartalmú gabonák (búza, árpa, rozs) tápanyagtartalmához hasonló köles magasabb zsírtartalommal rendelkezik, emiatt könnyen avasodik, szavatossági idejének ellenőrzésére és tárolására érdemes külön figyelni (ajánlott hűtőben tárolni).
- Kiemelkedő vitamin, és ásványi anyag tartalommal rendelkezik.
- Vízben oldódó vitaminok közül jó forrása a B-vitamin csoportba tartozó tiaminnak, riboflavinnak, piridoxinnak, amelyek az anyagcserefolyamatok megfelelő működéséhez elengedhetetlenek, bevitelükről gondoskodunk kell.
- A többi gabonához képest, ásványi anyagok közül kiemelkedő vastartalmú, valamint kiváló magnézium, mangán, foszfor és cink forrás.
- Az álgabonákhoz hasonlóan magas rosttartalma elősegíti a megfelelő bélműködést, ezért felhasználása kedvező, a sokszor rostszegény gluténmentes diétában
- Lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona.
- Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle, esélyes, hogy a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is elkerüljük. De lássuk a köles előnyeit pontról pontra!1. Lúgosító gabona
Az optimális egészséghez gyakran javasolják az orvosok a lúgos diétát. Tény: az egészséges táplálkozás 60 százaléka lúgos ételekből áll. A köles is lúgosító élelmiszer – így segít fenntartani testünkben az egészséges pH-egyensúlyt, és ez elengedhetetlen a betegségek megelőzésében.
2. Gluténmentes
Tápláló gluténmentes élelmiszert keresünk? Megtaláltuk. Mi lehet jobb a kölesnél? Remek tápanyagforrás amellett, hogy gluténmentes. Lisztérzékenységgel küzdők számára is ideális, hiszen ők a gluténtartalmú termékekre nagyon érzékenyek.3. Fontos magnézium-forrás
Az egészséges köles magnéziumban gazdag. Olyan ásványi anyag ez, mely számos testi funkciónkban kulcsszerepet játszik. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növeli a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, melyek mind szívproblémák kialakulásához vezetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk, így például kölest. A köles előnye továbbá, hogy a magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.
4. B-vitaminban gazdag
A köles nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket. A niacin, folacin, riboflavin, tiamin csak néhány azon fontos B-vitaminok között, melyeket a köles tartalmaz és testünk energiaszintézisében szerepet játszanak. Ha tehát energiát szeretnénk és fáradtnak érezzük magunkat, egy tálka köles mindig jól jöhet, megfelelő mennyiségű energiával tölt fel bennünket!
Védjük magunkat a szabad gyökök károsító hatásaival szemben kölessel, mivel ennek az élelmiszernek erős antioxidáns hatása van.
Ez a kellemes ízű gabona a fitokemikáliák kiváló forrása, mely tanulmányok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ám emeli a jó koleszterinét. Vagyis feltétlenül iktassuk be étrendünkbe, ha fontos a szívünk egészsége!
7. Prebiotikumként működik
Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A kölesnek ismert prebiotikus aktivitása, mely hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez – ezek kulcsszerepet játszanak az emésztés elősegítésében. Plusz, ellentétben a finomított gabonákkal, a köles nem teszi lehetővé a rossz baktériumok elszaporodását.
8. Csökkenti a triglicerid-szintet
A triglicerid egyfajta zsír, mely a vérben kering. Az abnormális trigliceridszint növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Kölesben gazdag étrenddel megelőzhetjük ezt a gondot, mert segít fenntartani a megfelelő trigliceridszintet, egészséges szív- és érrendszert eredményezve.
A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat. Tehát, ha rossz a hangulatunk, jó tanács egy tál köles főzése és elfogyasztása! Ha vidám rendezvényt szeretnénk, a köles torta, köles süti vagy kölessel készült sült rizs mindig jó választás…!
10. Jó minőségű fehérje-forrás
Számos jó fehérje-forrás létezik, többségük azonban erősen savas és felboríthatja szervezetünk pH-egyensúlyát.
A köles előnyei közé tartozik az is, hogy nemcsak lúgosít, de csupán 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követők számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttassanak szervezetükbe.
Fontos megjegyezni, hogy túlzásba sem kell vinni a köles fogyasztását. A pajzsmirigy diszfunkcióval küzdő embereknél a köles túlzott fogyasztása ronthatja a tüneteket. Tehát, már meglevő pajzsmirigy-problémák esetén a köles vagy köles alapú ételek bevitelét korlátozni kell.
A köles felhasználása
Felhasználás előtt ajánlott hideg vízzel alaposan átöblíteni, mivel a quinoához hasonlóan saponin réteg borítja, amely keserűvé teszi.
Kétszeres mennyiségű folyadékban főzve 15-20 perc alatt elkészíthető.
Sütemények, kenyerek készítéséhez is használható, azonban lisztje sikérképző fehérjét nem tartalmaz, ezért egyéb gluténmentes liszt, lisztkeverék szükséges a nyújtható tészta kialakításához.
Felhasználható piskóták, pudingok, fasírtok, felfújtak, rakott és töltött ételek készítéséhez is.
Extrudálva, puffasztva egyaránt alkalmazható kisétkezések színesítésére.
A köles karakteres, különleges ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, mely jól alkalmazható sós és édes ételek készítésekor egyaránt.
A köles fogyasztása:
Reggelihez, vagy kisétkezésekhez elkészíthető kásának fahéjjal, vaníliarúddal, laktózérzékenyeknek, laktózmentes tejjel, és  gyümölccsel is gazdagíthatjuk.
Fogyasztható köretként húsételek mellé
Keverhetjük salátákhoz is.
Puffasztott kölesgolyó formájában nassolnivalóként.
Sós, édes sütemények alapanyagaként.
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése