Ugrás a fő tartalomra

kollagén

Kollagén szintézis és a C-vitamin

Mi is a kollagén?

Útmutató a vitaminokhoz

kollagén a szervezet egyik fontos alkotóeleme, minden szervben megtalálható. A kollagén szó görög eredetű, a „cola” ragasztást, a „genno” szülőt jelent. Az elnevezés a szilárdító szerepére utal. A kollagén egy rendkívül teherbíró, rostos protein, ami fontos alkotóeleme a csontoknak, porcoknak, ínaknak, szalagoknak és egyéb kötőszöveteknek (bőr, köröm, haj). Valójában a kollagén teszi ki a teljes test protein mennyiség 25-35%-át. 

Mivel a kollagén nem tartalmazza az összes aminosavat (nincs benne triptofán és kevés a ciszteinje is), kategorizálása "inkomplett protein". A kollagén közismert formájában három spirálisan felcsavarodott aminosav láncból áll. Több tripla hélix (hármas spirál) alkot egy kollagén rostot.

Általában a kollagén rostok több különböző típusú kollagénből épülnek fel: I és III kollagén van a bőrben, II és III kollagén van a porcokban. A kollagének sűrűségét (I, II, III kollagén) a láncok eltérő számú aminosavai határozzák meg. 

Egyedülálló fizikai tulajdonságai révén az irharétegben található kollagén rostok sűrű hálózata szerkezeti integritást kölcsönöz az egész bőrnek, ez biztosítja a bőr rugalmasságát. A kollagén szintézise az emberi test egyik fő „gyártó” vállalkozása. A „hírhedt” skorbut betegség során a kollagén-szintézisben következik be zavar, és test lényegében „darabjaira esik szét”. Kollagén hiányában elsorvadnak a porcok, az ínszalagok, az inak, a csontok, a bőr, az íny, meglazulnak és kiesnek a fogak. A szervezet fokozatosan leépül.


A szervezetben a kollagént a fibroblaszt sejtek állítják elő. Első lépésben a kollagén előanyaga a prokollagén jön létre, glicinből és prolinból mint fő komponensekből. 

A C-vitamin már a prokollagén képződésben fontos szerepet játszik. Egy kísérletben emberi kötőszövet-sejteket hosszabb időn keresztül C-vitaminnal „táplálva” a kollagén szintézis úgy nőtt nyolcszorosára, hogy közben a többi fehérje szintézisében nem következett be változás. (Boyera N, Galey I, Bernard BA.: Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8. doi: 10.1046/j.1467-2494.1998.171747.x.)


A megfelelő C-vitamin ellátottság tehát szükséges feltétele az egészséges kollagén-termelésnek. 

A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén-termelésben résztvevő két enzim, a lizil- és prolilhidroxiláz működéséhez. Ha ezek az enzimek inaktiválódnak, az érett kollagénhálózat fenntartása is veszélybe kerülhet.

 A kollagén rostok felépítése

Útmutató a vitaminokhoz


A 25. életév után a szervezet veszít a természetes kollagén újratermelés képességéből, ami 50-60 éves korban nagyon alacsony szintre esik vissza. 

Megjelennek a ráncok, a cellulit, a bőrszárazság, a köröm és a haj mattá válik, elkezdődik az elkerülhetetlen öregedés folyamata. Az öregedés elkerülhetetlen, arra viszont semmi szükség, hogy dohányzással még fel is gyorsítsuk azt. Köztudomású, hogy dohányzás nemcsak a belső szerveinket károsítja súlyosan, de a bőrt is öregebbé teszi. Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel idősebbnek néznek ki kortársaiknál. Egy 1985-ben készült tanulmány egy új fogalommal állt elő: smoker’s face. Ez a fogalom meghatározza a dohányosok arcán lévő bőr állapotát. Egy dohányos arca, akár néhány év cigizés után is ráncos, szikár, szürke lehet. Erős és folyamatos dohányzás hatására a sejtek és a szövetek öregedése felgyorsulhat, a bőr a sejtképződés lelassulása következtében petyhüdté válik, kiszárad, és nehezebben védi ki a külső káros hatásokat. Mivel nem termel elegendő kollagént, hamarabb is kezd ráncosodni.

Útmutató a vitaminokhoz

A dohányzás bőrre nézve legismertebb káros mellékhatása a vérerek szűkítése. Ha jó a bőr vérellátottsága, akkor a bőrünk kívülről egészségesnek, üdének, élettelinek látszik, könnyen jut oxigénhez, a külső rétegekig is eljutnak a vitaminok és az ásványi anyagok. Ha viszont ezek az eleve sem túl vastag hajszálerek még szűkebbek lesznek, annál kisebb lesz az áthaladó vér mennyisége, annál kevesebb friss vér tud eljutni a szövetekhez, így annál több lesz a pangó, bomlástermékekkel telített, vénás vér. Ehhez hozzájárul még a dohányfüstben levő szén-monoxid, ami kiszorítja az oxigén egy részét a vérből, így a bőrhöz még kevesebb éltető oxigén jut el. A dohányzás más csatornán keresztül is károsítja a kötőszöveteket. Arról már volt szó, hogy a kollagén rostok előállításához a szervezetnek szüksége van a C-vitaminra. A cigarettában lévő káros anyagok megkötik a C-vitamint, így nem jut elég a szervezetnek, ennek következtében a kollagén rostok szintézise csökken. A kollagén rostok vizet kötnek meg, ez a képességük a bőr feszességének megtartásában játszik szerepet. Ha a kollagén rostok száma csökken vagy “hibás” rostok jönnek létre, nem tud a bőr megfelelő mennyiségű vizet megtartani, aminek következtében petyhüdtté, megereszkedetté válik a test teljes területén. Az arc elveszíti kontúrját, így optikailag is öregszik.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...