Jobb, mint a borsó és a bab, mégis általában csak szilveszterkor, újévkor esszük. Miért olyan egészséges a lencse? Tudnivalók és főzési tippek a lencse kapcsán.
Nagyon kevés lencsét eszünk, pedig nagyon egészséges étel. 
Lássuk mi is van benne.
A lencsében nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. A tápláló hüvelyesben rejlő nagy mennyiségű fehérje (kb. 28%) könnyen emészthető a szervezet számára, 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. De meg kell említenünk jelentős rosttartalmát (100 g-ból 3-4 g) is, ami akkor a legnagyobb, ha nincs lehéjazva.
Elég nagy a kalória tartalma: 100 grammban 340-350 kcal (1430-1480 kJ) van. (A vörös lencsében valamivel kevesebb, mint a barnában.)
Hasonlóan magas a szénhidráttartalma is - 10 dkg lencsére 53-60 gramm CH esik. Ez ugyan nem kevés, de mivel a glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, tehát bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is, illetve a fogyókúrába is jól beilleszthető.
Hasonlóan magas a szénhidráttartalma is - 10 dkg lencsére 53-60 gramm CH esik. Ez ugyan nem kevés, de mivel a glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, tehát bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is, illetve a fogyókúrába is jól beilleszthető.
A lencse 12 jótékony hatása
javítja a májfunkciót
jót tesz a szemnek
nyugtat
magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása - a magzat fejlődését támogatja
jó hatással van az anyagcserére, szuper étel székrekedésre
segít stabilizálni a vérnyomást
csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
segíti a vércukorértékek kordában tartását
a változókor tüneteit csökkenti
fokozza a férfiak termékenységét
segíti a hajnövekedést
támogatja a sebgyógyulást
 
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése