Ugrás a fő tartalomra

💜 Létezik egészséges 🍬 cukor? 🤔

LĂ©tezik egĂ©szsĂ©ges cukor! 

A cukor függőséget okoz, elhízáshoz vezet és gyaníthatóan növeli a rák kockázatát is. Nem jó hír, különösen, ha belegondolsz, hogy a csomagolt élelmiszerek nagy százaléka tartalmaz hozzáadott cukrot.

Hogy minimalizáld az elfogyasztott cukrot, érdemes a cukor alternatíváit választani, amellett, hogy csökkented a bevitelt. A xilitoltól a sztíviáig, számos alternatíva áll rendelkezésre, amit egészségesnek hirdetnek. De azok egyáltalán? Az alábbiakban összehasonlítottunk hét cukor édesítőszert.

1. NyĂ­rfacukor
A xilit, ismertebb nevén nyírfacukor egy cukoralkohol. A cukoralkoholok természetes módon előfordulnak növényekben, például gyümölcsökben és zöldségekben. Cukoralkoholok szerkezetének egy része hasonlít a cukorra, és egy része hasonlít az alkoholokra. A cukoralkoholokban azonban nincs etanol, így nem azonos az alkoholtartalmú italokkal.

A cukoralkoholokat gyakran cukorhelyettesítő anyagként használják, mert édes ízt adnak, miközben nem növelik a vércukrot olyan mértékben, mint a fehér cukor. Ez azért van, mert lassabban alakulnak át a glükózzá a szervezetben, és nem igényelnek túl sok inzulint az anyagcseréhez.

A xilit bizonyos zöldségek és gyümölcsök természetes összetevője (pl. karfiol, bogyós gyümölcsök és szilva). Iparilag nyírfából, illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet.

• ElĹ‘nyök: A nyĂ­rfacukor körĂĽlbelĂĽl 40%-kal kevesebb kalĂłriát tartalmaz, mint a finomĂ­tott cukor, Ă©s nem okoz olyan magas vĂ©rcukorszintet Ă©tkezĂ©s után. A jĂł dolog az, hogy ez a cukorhelyettesĂ­tĹ‘ ugyanolyan Ă©des, mint a sima cukor.

• Hátrányok: A xilit nem kalĂłriamentes, kb. 240 kalĂłriát tartalmaz 100 g. Nagy mennyisĂ©gben (20-30 g) törtĂ©nĹ‘ fogyasztása puffadást Ă©s hasmenĂ©st okozhat Ă©s hatással van vĂ©rcukorszintre, bár sokkal kisebb mĂ©rtĂ©kben, mint a fehĂ©r cukor.

2. MĂ©z 🍯 

A méz természetes termék, sok értékes tápanyagot tartalmaz, és az egyik legrégebbi édesítőszer a világon. A méhek összegyűjtik a virágok nektárját, egyszerű cukorra bontják le, majd méhsejtekbe tárolják.

• ElĹ‘nyök: A mĂ©zet már rĂ©gĂłta gyĂłgyĂ­tĂłszerkĂ©nt használják a termĂ©szetes orvoslásban. GyulladáscsökkentĹ‘, antibakteriális Ă©s antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbĂ©rrel párosĂ­tva csodákra kĂ©pes.

• Hátrányok: Mit kell tudni: 100 g virágmĂ©z körĂĽlbelĂĽl 310 kalĂłriát tartalmaz. Ez majdnem annyi, mint 100 g fehĂ©r cukor. A mĂ©z vĂ­ztartalma miatt 100 g mennyisĂ©gű mĂ©z nem olyan Ă©des, mint 100 g cukor. ValĂłjában a mĂ©z Ă©dessĂ©ge a cukor Ă©dessĂ©gĂ©nek 80%-a. HasonlĂł hatást gyakorol a vĂ©rcukorszintre, mint a cukor (szacharĂłz). A cukorbetegeknek számára nem kedvezĹ‘bb a mĂ©z, mint a cukor.

3. SztĂ­via 
A sztívia egy cukorhelyettesítő, amelyet a dél-amerikai növényfaj Stevia rebaundiana-ból állítanak elő.

• ElĹ‘nyök: A sztĂ­viában nincs kalĂłria Ă©s nem károsĂ­tja a fogakat. Nincs hatása a vĂ©rcukorszintre sem, ezĂ©rt a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

• Hátrányok: A sztĂ­via 300-400-szor Ă©desebb, mint a fehĂ©r cukor, de utóízzel rendelkezik, ezĂ©rt sokan nem szeretik.

4. Agavé nektár

Az agavé nektárt, más néven agavé szirupot, a Mexikóban található Agave növény gyümölcséből állítják elő. Ez az édesítőszer olyan, mint a méz, de hígabb az állaga.

• ElĹ‘nyök: A szokásos cukorral ellentĂ©tben az agavĂ© nektár vitaminokat Ă©s ásványi anyagokat tartalmaz. A cukorhelyettesĂ­tĹ‘ folyĂ©konyabb, mint a mĂ©z, Ă©s ennĂ©lfogva jobban oldĂłdik az Ă©lelmiszerekben Ă©s italokban. Ráadásul vegánok is fogyaszthatják.

• Hátrányok: Az agavĂ© nektár körĂĽlbelĂĽl ugyanannyi kalĂłriát tartalmaz, mint a mĂ©z, Ă©s Ă­gy nem sokkal alacsonyabb a kalĂłriatartalma, mint a cukorĂ©. A magas fruktĂłztartalom miatt ennek az Ă©desĂ­tĹ‘szernek alacsonyabb a glikĂ©miás indexe (a glikĂ©miás index jelzi a szĂ©nhidráttartalmĂş Ă©lelmiszerek vĂ©rcukorszintre gyakorolt hatását, referenciapontkĂ©nt tiszta glĂĽkĂłzt használnak, aminek az Ă©rtĂ©ke 100), de a tĂşl sok fruktĂłz bevitel hosszĂş idĹ‘n át rossz hatással lehet az egĂ©szsĂ©gĂ©re: emelheti vĂ©rzsĂ­rszintet, zsĂ­ros májhoz vezethet Ă©s hozzájárulhat a a 2-es tĂ­pusĂş cukorbetegsĂ©g kialakulásához.


5. KĂłkuszcukor 🥥 

Ez a cukor a kókuszpálma virágpárnájának nektárjából készül. Íze hasonló a karamelléhez.

• ElĹ‘nyök: A kĂłkuszcukor sok vitamint Ă©s ásványi anyagot tartalmaz, beleĂ©rtve a magnĂ©ziumot, a vasat Ă©s a cinket. A kĂłkuszcukor Ă©dessĂ©ge hasonlĂł a szokásos granulált cukorĂ©val.

• Hátrányok: A kĂłkuszcukornak alacsonyabb a glikĂ©miás indexe, mint a cukornak (35), de ez a nagy fruktĂłz tartalmának köszönhetĹ‘, mint az agavĂ© nektárnál is. Annak ellenĂ©re, hogy alacsonyabb a glikĂ©miás indexe, ez meglehetĹ‘sen tiszta cukormáz. Tehát a 2-es tĂ­pusĂş cukorbetegsĂ©ggel rendelkezĹ‘knek takarĂ©kosan kell használniuk.

6. Juharszirup 
A juharból kivont juharsziruppal (más néven "folyékony arany") ízletes a palacsinta, és jó alternatíva a tea ízesítésére is főleg Amerikában elterjedt.

• ElĹ‘nyök: A juharszirup termĂ©szetes termĂ©k: ellentĂ©tben a közönsĂ©ges cukorral, több mint 50 hasznos vegyĂĽletet tartalmaz, köztĂĽk antioxidánsokat Ă©s egy gyulladásgátlĂł tulajdonságĂş molekulát. MinĂ©l sötĂ©tebb a szirup, annál nagyobb a vegyĂĽlet koncentráciĂłja. Plusz 100 g juharszirup 90 mg kalciumot, 185 mg káliumot, 25 mg magnĂ©ziumot Ă©s 2 mg vasat tartalmaz.

• Hátrányok: A juharszirup Ă©desĂ©ge (100 g-ban 260 kalĂłria van) 60-70%-kal alacsonyabb, mint a finomĂ­tott cukorĂ©. Tehát több juharszirupra van szĂĽksĂ©g a cukor Ă©dessĂ©gĂ©nek elĂ©rĂ©sĂ©hez. Figyelj a tisztaságra Ă©s az összetevĹ‘kre vásárláskor. A juharszirup gyakran cukros vizet tartalmaz - nem ajánlott cukormentes diĂ©ta során. A szirupok, pĂ©ldául a juharszirup összetevĹ‘i gyakran tartalmaznak kĂĽlönbözĹ‘ arányĂş glĂĽkĂłzt Ă©s gyĂĽmölcscukrot a termelĹ‘tĹ‘l fĂĽggĹ‘en. Éppen ezĂ©rt a cukorbetegeknek Ăłvatosnak kell lenniĂĽk a szirup használatával kapcsolatban, hiszen ugyanazt a reakciĂłt váltja ki, mint a sima fehĂ©r cukor, mennyisĂ©gtĹ‘l Ă©s a minĹ‘sĂ©gtĹ‘l fĂĽggĹ‘en.

7. Eritrit 
Nagy mennyiségű, ipari előállítása többek közt glükózból, szacharózból - erjesztés útján - élesztőgombák és bizonyos baktériumok segítségével történik. Édesítő hatása a répacukorénak 60-70%-a.

• ElĹ‘nyök: az eritrit a cukorral szemben számos elĹ‘nnyel jár: kalĂłriát szinte egyáltalán nem tartalmaz, nem okoz fogszuvasodást, Ă©s nem növeli a vĂ©rcukrot. Az eritrit nem okoz emĂ©sztĂ©si zavart a legtöbb emberben, hacsak nem fogyasztanak nagy mennyisĂ©gben, azaz több mint 50 grammot.

• Hátrányok: Azok Ă©desĂ­tĹ‘szerek amelyek kalĂłriát alig tartalmaznak, hosszĂş távon mĂ©gis összefĂĽggĂ©sbe hozhatĂłk az elhĂ­zással Ă©s a cukorbetegsĂ©ggel. MĂ©rtĂ©kletesen fogyasztva azonban nem káros. A fehĂ©r cukorhoz hasonlĂ­tva mindössze kb. 70% Ă©desĂ­tĹ‘erĹ‘vel bĂ­r. Van, aki zavarĂł tĂ©nyezĹ‘nek nevezik a hűvös utóízt is, amit Ă©rzĂĽnk fogyasztása után, illetve önmagában használva 160 fokig sĂĽtĂ©sállĂł, afelett elveszĂ­ti Ă©desĂ­tĹ‘ erejĂ©t

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig Ă©lĂĽnk Az utĂłbbi idĹ‘ben egyre többet beszĂ©lnek az autofágiárĂłl mint az agy egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂłjárĂłl Ă©s az Ă©lettartam növelĂ©sĂ©nek eszközĂ©rĹ‘l. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy Ăşjabb titokzatos csodát Ă­gĂ©rĹ‘ idegen kifejezĂ©st, de ezĂşttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-dĂ­jat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szĂł szerint ezt is jelenti a kifejezĂ©s. Ez arra a termĂ©szetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szĂ©tszedik Ă©s kitakarĂ­tják a felesleges vagy működĂ©skĂ©ptelen elemeiket. A már nem hatĂ©kony vagy rosszul működĹ‘ sejtszervek, fehĂ©rjĂ©k Ă©s kĂĽlönfĂ©le törmelĂ©kek eltĂĽntetĂ©sĂ©vel ismĂ©t közelebb juthat a sejt az optimális működĂ©shez. MegfelelĹ‘ önfegyelemmel Ă©s elĹ‘relátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jĂłl Ă©lĂĽnk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - Ă­rja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az idĹ‘szakos böjtölĂ©s elĹ‘nyei Talán a kelletĂ©nĂ©l több pozitĂ­v hatást is tulajdonĂ­tanak az idĹ‘szakos böjtölĂ©snek, mint amivel az valĂłban rendelkezik. A legtöbb elĹ‘ny Ăşgy Ă©rzem egy kicsit eltĂşlzott, illetve Ă©n csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszĂş távon jelentkeznek. Ezekre mĂ©g várok… Fontos megemlĂ­teni, hogy a böjtölĂ©ssel kapcsolatos kutatások jelentĹ‘s rĂ©sze vagy  kis mintán, vagy állatokon vĂ©gzett kĂ­sĂ©rletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitĂ­v hatások hazugságok lennĂ©nek, hanem a mĂ©rtĂ©kĂĽk sokkal csekĂ©lyebb, mint ahogy azt elsĹ‘re gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthĂ­vĹ‘vĂ© Ă©s kezdj vizespalackok beszerzĂ©sĂ©be miközben kipakolod a hűtĹ‘szekrĂ©nyed tartalmát. Kezeld helyĂ©n az elĹ‘nyöket. Az idĹ‘szakos böjtölĂ©s egy nagyszerű táplálkozási mĂłdszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemĂ©ny után pedig lássuk, milyen elĹ‘nyökkel kecsegtet a böjtölĂ©s: 1. Serkentheti a növekedĂ©si hor...

Bulgur

MiĂ©rt olyan egĂ©szsĂ©ges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurrĂłl tudni Ă©rdemes. A bulgur, más nĂ©ven „török rizs” nem más, mint tört bĂşza, melyet a közel-keleti konyha több ezer Ă©ve használ köretkĂ©nt. Egyszerűen elkĂ©szĂ­thetĹ‘, táplálĂł Ă©s nagyon egĂ©szsĂ©ges, nem vĂ©letlen tehát, hogy sokan ajánlják Ă©teleink kĂ­sĂ©rĹ‘jekĂ©nt a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miĂ©rt is jĂł nekĂĽnk a  bulgur . Csupa rost Ă©s tápanyag A bulgur szárĂ­tott, összetört bĂşzaszemekbĹ‘l áll, elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez leggyakrabban durumbĂşzát használnak, de más fajták is szĂłba jöhetnek. Az elĹ‘fĹ‘zĂ©skor a meghántolt bĂşzaszemeket elĹ‘ször lepárolják, majd kiszárĂ­tva összetörik Ĺ‘ket. Az ĂĽzletekben már ilyen kĂ©sz állapotban kaphatĂł, ezĂ©rt otthon elegendĹ‘, ha leöntjĂĽk forrĂł vĂ­zzel, majd hagyjuk, hogy jĂłl megszĂ­vja magát vele. A rizzsel ellentĂ©tben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiĹ‘rlĂ©sű gabonának számĂ­t, vagyis a bĂşzaszemek egĂ©szĂ©t fogyasztjuk. NatĂşr formában vagy Ă­zesĂ­tv...