LĂ©tezik egĂ©szsĂ©ges cukor! 
Hogy minimalizáld az elfogyasztott cukrot, Ă©rdemes a cukor alternatĂváit választani, amellett, hogy csökkented a bevitelt. A xilitoltĂłl a sztĂviáig, számos alternatĂva áll rendelkezĂ©sre, amit egĂ©szsĂ©gesnek hirdetnek. De azok egyáltalán? Az alábbiakban összehasonlĂtottunk hĂ©t cukor Ă©desĂtĹ‘szert.
1. NyĂrfacukor
A xilit, ismertebb nevĂ©n nyĂrfacukor egy cukoralkohol. A cukoralkoholok termĂ©szetes mĂłdon elĹ‘fordulnak növĂ©nyekben, pĂ©ldául gyĂĽmölcsökben Ă©s zöldsĂ©gekben. Cukoralkoholok szerkezetĂ©nek egy rĂ©sze hasonlĂt a cukorra, Ă©s egy rĂ©sze hasonlĂt az alkoholokra. A cukoralkoholokban azonban nincs etanol, Ăgy nem azonos az alkoholtartalmĂş italokkal.
A cukoralkoholokat gyakran cukorhelyettesĂtĹ‘ anyagkĂ©nt használják, mert Ă©des Ăzt adnak, miközben nem növelik a vĂ©rcukrot olyan mĂ©rtĂ©kben, mint a fehĂ©r cukor. Ez azĂ©rt van, mert lassabban alakulnak át a glĂĽkĂłzzá a szervezetben, Ă©s nem igĂ©nyelnek tĂşl sok inzulint az anyagcserĂ©hez.
A xilit bizonyos zöldsĂ©gek Ă©s gyĂĽmölcsök termĂ©szetes összetevĹ‘je (pl. karfiol, bogyĂłs gyĂĽmölcsök Ă©s szilva). Iparilag nyĂrfábĂłl, illetve kukoricacsutkábĂłl Ă©s prĂ©selt cukornádbĂłl állĂtják elĹ‘. Az elfogyasztott nyĂrfacukor csupán negyede szĂvĂłdik fel a vĂ©konybĂ©lben, ezĂ©rt erĹ‘s hashajtĂł hatásĂş lehet.
• ElĹ‘nyök: A nyĂrfacukor körĂĽlbelĂĽl 40%-kal kevesebb kalĂłriát tartalmaz, mint a finomĂtott cukor, Ă©s nem okoz olyan magas vĂ©rcukorszintet Ă©tkezĂ©s után. A jĂł dolog az, hogy ez a cukorhelyettesĂtĹ‘ ugyanolyan Ă©des, mint a sima cukor.
• Hátrányok: A xilit nem kalĂłriamentes, kb. 240 kalĂłriát tartalmaz 100 g. Nagy mennyisĂ©gben (20-30 g) törtĂ©nĹ‘ fogyasztása puffadást Ă©s hasmenĂ©st okozhat Ă©s hatással van vĂ©rcukorszintre, bár sokkal kisebb mĂ©rtĂ©kben, mint a fehĂ©r cukor.
2. MĂ©z 🍯 
A mĂ©z termĂ©szetes termĂ©k, sok Ă©rtĂ©kes tápanyagot tartalmaz, Ă©s az egyik legrĂ©gebbi Ă©desĂtĹ‘szer a világon. A mĂ©hek összegyűjtik a virágok nektárját, egyszerű cukorra bontják le, majd mĂ©hsejtekbe tárolják.
• ElĹ‘nyök: A mĂ©zet már rĂ©gĂłta gyĂłgyĂtĂłszerkĂ©nt használják a termĂ©szetes orvoslásban. GyulladáscsökkentĹ‘, antibakteriális Ă©s antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbĂ©rrel párosĂtva csodákra kĂ©pes.
• Hátrányok: Mit kell tudni: 100 g virágmĂ©z körĂĽlbelĂĽl 310 kalĂłriát tartalmaz. Ez majdnem annyi, mint 100 g fehĂ©r cukor. A mĂ©z vĂztartalma miatt 100 g mennyisĂ©gű mĂ©z nem olyan Ă©des, mint 100 g cukor. ValĂłjában a mĂ©z Ă©dessĂ©ge a cukor Ă©dessĂ©gĂ©nek 80%-a. HasonlĂł hatást gyakorol a vĂ©rcukorszintre, mint a cukor (szacharĂłz). A cukorbetegeknek számára nem kedvezĹ‘bb a mĂ©z, mint a cukor.
3. SztĂvia 
A sztĂvia egy cukorhelyettesĂtĹ‘, amelyet a dĂ©l-amerikai növĂ©nyfaj Stevia rebaundiana-bĂłl állĂtanak elĹ‘.
• ElĹ‘nyök: A sztĂviában nincs kalĂłria Ă©s nem károsĂtja a fogakat. Nincs hatása a vĂ©rcukorszintre sem, ezĂ©rt a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
• Hátrányok: A sztĂvia 300-400-szor Ă©desebb, mint a fehĂ©r cukor, de utĂłĂzzel rendelkezik, ezĂ©rt sokan nem szeretik.
4. Agavé nektár
Az agavĂ© nektárt, más nĂ©ven agavĂ© szirupot, a MexikĂłban találhatĂł Agave növĂ©ny gyĂĽmölcsĂ©bĹ‘l állĂtják elĹ‘. Ez az Ă©desĂtĹ‘szer olyan, mint a mĂ©z, de hĂgabb az állaga.
• ElĹ‘nyök: A szokásos cukorral ellentĂ©tben az agavĂ© nektár vitaminokat Ă©s ásványi anyagokat tartalmaz. A cukorhelyettesĂtĹ‘ folyĂ©konyabb, mint a mĂ©z, Ă©s ennĂ©lfogva jobban oldĂłdik az Ă©lelmiszerekben Ă©s italokban. Ráadásul vegánok is fogyaszthatják.
• Hátrányok: Az agavĂ© nektár körĂĽlbelĂĽl ugyanannyi kalĂłriát tartalmaz, mint a mĂ©z, Ă©s Ăgy nem sokkal alacsonyabb a kalĂłriatartalma, mint a cukorĂ©. A magas fruktĂłztartalom miatt ennek az Ă©desĂtĹ‘szernek alacsonyabb a glikĂ©miás indexe (a glikĂ©miás index jelzi a szĂ©nhidráttartalmĂş Ă©lelmiszerek vĂ©rcukorszintre gyakorolt hatását, referenciapontkĂ©nt tiszta glĂĽkĂłzt használnak, aminek az Ă©rtĂ©ke 100), de a tĂşl sok fruktĂłz bevitel hosszĂş idĹ‘n át rossz hatással lehet az egĂ©szsĂ©gĂ©re: emelheti vĂ©rzsĂrszintet, zsĂros májhoz vezethet Ă©s hozzájárulhat a a 2-es tĂpusĂş cukorbetegsĂ©g kialakulásához.
5. KĂłkuszcukor 🥥 
Ez a cukor a kókuszpálma virágpárnájának nektárjából készül. Íze hasonló a karamelléhez.
• ElĹ‘nyök: A kĂłkuszcukor sok vitamint Ă©s ásványi anyagot tartalmaz, beleĂ©rtve a magnĂ©ziumot, a vasat Ă©s a cinket. A kĂłkuszcukor Ă©dessĂ©ge hasonlĂł a szokásos granulált cukorĂ©val.
• Hátrányok: A kĂłkuszcukornak alacsonyabb a glikĂ©miás indexe, mint a cukornak (35), de ez a nagy fruktĂłz tartalmának köszönhetĹ‘, mint az agavĂ© nektárnál is. Annak ellenĂ©re, hogy alacsonyabb a glikĂ©miás indexe, ez meglehetĹ‘sen tiszta cukormáz. Tehát a 2-es tĂpusĂş cukorbetegsĂ©ggel rendelkezĹ‘knek takarĂ©kosan kell használniuk.
6. Juharszirup 
A juharbĂłl kivont juharsziruppal (más nĂ©ven "folyĂ©kony arany") Ăzletes a palacsinta, Ă©s jĂł alternatĂva a tea ĂzesĂtĂ©sĂ©re is fĹ‘leg Amerikában elterjedt.
• ElĹ‘nyök: A juharszirup termĂ©szetes termĂ©k: ellentĂ©tben a közönsĂ©ges cukorral, több mint 50 hasznos vegyĂĽletet tartalmaz, köztĂĽk antioxidánsokat Ă©s egy gyulladásgátlĂł tulajdonságĂş molekulát. MinĂ©l sötĂ©tebb a szirup, annál nagyobb a vegyĂĽlet koncentráciĂłja. Plusz 100 g juharszirup 90 mg kalciumot, 185 mg káliumot, 25 mg magnĂ©ziumot Ă©s 2 mg vasat tartalmaz.
• Hátrányok: A juharszirup Ă©desĂ©ge (100 g-ban 260 kalĂłria van) 60-70%-kal alacsonyabb, mint a finomĂtott cukorĂ©. Tehát több juharszirupra van szĂĽksĂ©g a cukor Ă©dessĂ©gĂ©nek elĂ©rĂ©sĂ©hez. Figyelj a tisztaságra Ă©s az összetevĹ‘kre vásárláskor. A juharszirup gyakran cukros vizet tartalmaz - nem ajánlott cukormentes diĂ©ta során. A szirupok, pĂ©ldául a juharszirup összetevĹ‘i gyakran tartalmaznak kĂĽlönbözĹ‘ arányĂş glĂĽkĂłzt Ă©s gyĂĽmölcscukrot a termelĹ‘tĹ‘l fĂĽggĹ‘en. Éppen ezĂ©rt a cukorbetegeknek Ăłvatosnak kell lenniĂĽk a szirup használatával kapcsolatban, hiszen ugyanazt a reakciĂłt váltja ki, mint a sima fehĂ©r cukor, mennyisĂ©gtĹ‘l Ă©s a minĹ‘sĂ©gtĹ‘l fĂĽggĹ‘en.
7. Eritrit 
Nagy mennyisĂ©gű, ipari előállĂtása többek közt glĂĽkĂłzbĂłl, szacharĂłzbĂłl - erjesztĂ©s Ăştján - Ă©lesztĹ‘gombák Ă©s bizonyos baktĂ©riumok segĂtsĂ©gĂ©vel törtĂ©nik. ÉdesĂtĹ‘ hatása a rĂ©pacukorĂ©nak 60-70%-a.
• ElĹ‘nyök: az eritrit a cukorral szemben számos elĹ‘nnyel jár: kalĂłriát szinte egyáltalán nem tartalmaz, nem okoz fogszuvasodást, Ă©s nem növeli a vĂ©rcukrot. Az eritrit nem okoz emĂ©sztĂ©si zavart a legtöbb emberben, hacsak nem fogyasztanak nagy mennyisĂ©gben, azaz több mint 50 grammot.
• Hátrányok: Azok Ă©desĂtĹ‘szerek amelyek kalĂłriát alig tartalmaznak, hosszĂş távon mĂ©gis összefĂĽggĂ©sbe hozhatĂłk az elhĂzással Ă©s a cukorbetegsĂ©ggel. MĂ©rtĂ©kletesen fogyasztva azonban nem káros. A fehĂ©r cukorhoz hasonlĂtva mindössze kb. 70% Ă©desĂtĹ‘erĹ‘vel bĂr. Van, aki zavarĂł tĂ©nyezĹ‘nek nevezik a hűvös utĂłĂzt is, amit Ă©rzĂĽnk fogyasztása után, illetve önmagában használva 160 fokig sĂĽtĂ©sállĂł, afelett elveszĂti Ă©desĂtĹ‘ erejĂ©t
 
   
   
   
   
   
   
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése