Ugrás a fő tartalomra

Mi kell a jó emésztéshez? Rostok!

A kevés rostfogyasztásból eredő problémák is civilizációs ártalomnak számítanak, akárcsak a mozgásszegény életmódból vagy a stresszből következő betegségek. A székrekedés, a vastagbél tumor, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint lehet a rostban szegény táplálkozás hozama.
Olyan „mindenki tudja” klisévé vált, hogy „együnk sok zöldséget és gyümölcsöt”, mégis csak nagyon kevesen látnak mögé ennek, hogy miről is van itt valójában szó.
Emésztési folyamatainkat, akkor tudjuk legjobban támogatni, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk, és rostokban gazdagon táplálkozunk.

Mikazok a  #rostok ?
A növények fonálszerű alkotóelemei, amik ellenállnak az emésztő enzimeknek (az enzimek azok a test által előállított anyagok, amik jelen estben a tápanyagokat a sejtek által befogadhatóvá bontják szét). Elnagyoltan fogalmazva, mondhatnánk azt, hogy a rostok emésztetlenül haladnak végig a rendszeren, tehát nem szívódnak fel, mint a szénhidrátok, fehérjék, zsírok és mikro tápanyagok. Ezért a rostok szerepe nem az, hogy energiát adjanak a testnek, hanem az, hogy segítsék és olajozottá tegyék a tápanyagok emésztési és felszívódási folyamatait a bélrendszerben.
Rostokat a különböző gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak és hüvelyesek tartalmaznak.

Egy személynek az egészséges rostbevitel szempontjából, körülbelül 30 g rostra van szüksége naponta. Viszonyításképpen egy nagyobb alma vagy egy narancs 5 g rostot tartalmaz, tehát napi 6 alma vagy narancs elfogyasztása lenne az ideális.

Manapság sok vitás terület van a táplálkozásban, mit kellene és mit nem kellene ennünk, de abban szinte az összes tábor egyetért, hogy rostokra szükségünk van.
Milyen hatása van a rendszeres és elégséges rostbevitelnek:
- Segíti az emésztést azáltal, hogy áttolja a beleken a megemésztendő táplálékot.

- Kontroll alatt tartja a belek pH szintjét (sav-lúg egyensúlyát), ezáltal megakadályozza azoknak a mikrobáknak (apró élőlények) a szaporodását, amik később vastagbélrákhoz vezethetnek.

- Felgyorsítja a toxikus salakanyagok távozását a belekből.

- Szabályozza a cukrok felszívódását.

- Szabályozza a zsírok felszívódását.

- Segít az ideális testsúly fenntartásában.

- Csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

- Elősegíti az immun egészséget.

- Csökkenti a gyulladások kialakulásának lehetőségét.

Mely élelmiszerek számunkra a legjobb rostforrások
rostok-szerepe
A gyümölcsök közül a fent említett alma és narancs 5 g rostot tartalmaz, illetve ide sorolható még a barack és körte is, illetve a banán sem sokkal van lemaradva. A bogyós gyümölcsöknek is magas a rosttartalma. Egyszerűen minden lédús és ropogós gyümölcs jó nekünk.

A zöldségek között rosttartalom szempontjából a kukorica, petrezselyemgyökér, cékla, karalábé, kelkáposzta, zöldpaprika, sárgarépa és káposzta vezet, de itt is igaz, hogy minden zöldségben kisebb nagyobb mértékben van rost.
A hüvelyesek rosttartalom szempontjából magasan viszik a pálmát az eddig említett zöldségek felett, 100 g babban ugyanis 24 gramm rost van a lencsében 12 g, majd a sorban a csicseriborsó, a sárgaborsó és a zöldborsó követi, de sok rost van még a zöldbabban is.

Az olajos magvak közül a legtöbb rost a mandulában és mogyoróban, dióban, pisztáciában van (9-10 g rost/100 g) ezt 8 grammal a földimogyoró követi.

A különböző gabonafélék más és más formái is sok rostot tartalmaznak, ne ragadjunk le csak a búzánál. A zab is tele van rosttal, különösen zabpehely és zabkorpa formájában. Árpa és árpa pehely, rozspehely, lenmag, de mindenek felett a búzakorpa viszi a prímet.

Hogy legyen egy összképünk arról, hogy nézne ki az egy napi ideális rostbevitel, íme egy példa milyen rosttal tudjuk kiegészíteni a napi étkezéseinket:
Reggelire 50 g árpa és zabpehely, ami egyből 10 g rostot jelent és meg is adja az alapot a jó emésztéshez. Tízórainkat 1 nagy almával egészítsük ki, ami 5 g rostost jelent. Ebédre köretként együnk főzeléket vagy salátát ez megint 10 g rost, vacsoránkat vagy uzsonnánkat 5 dkg dió vagy más olajos maggal tegyük teljessé, ami további 5 g rost. Ugye nem is olyan nehéz? A lényeg, hogy minden étkezésnél figyeljünk oda, hogy becsempésszünk rostban gazdag ételeket is.

Nyersen vagy főtten együk?
Ez nem egy egyöntetűen eldöntött kérdés, vannak zöldségek, amiknek kifejezetten jót tesz ha főzzük, de a legtöbb kissé veszít tápanyagtartalmából. Az is igaz, hogy vannak zöldségek, amik ehetetlenek, ha nem főzzük vagy sütjük őket egy kicsit. A rosttartalmon nem sokat változtat a főzés-sütés, persze ne főzzük mócsingosra. Minél kevésbé tesszük ki hőnek, minél rövidebb ideig, annál sértetlenebbek lesznek a tápanyagok. Ilyen szempontból a párolás a legjobb. A lényeg, hogy akárhogy is esszük, főve vagy nyersen, sokat fogyasszunk belőlük. Valószínű itt is, mint mindenben az Aranyközépút elvét követve járunk a legjobban.
A vízivás és a rostok
A rostok fogyasztásánál egy dolgot figyelembe kell vennünk: a rostok az emésztés folyamán sok vizet vesznek fel, ezért, hogy jótékony hatásukat ki tudják fejteni nagyon fontos az elegendő tiszta víz fogyasztása.
Mennyi szükséges?

Dietetikusok szerint legalább 40 grammnyi rostot kellene naponta elfogyasztani, persze természetes módon. Ez elősegíti a bél megfelelő működését, és jótékonyan hat a vércukorszintre is. A magasabb rosttartalmú termékek több vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaznak, mint a fehér társaik.

 

Az ajánlott mennyiséget körülbelül öt adag gyümölcs és zöldség (héjában) és két adag teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszer fedezi.

Kétféle élelmi rost létezik, vízben oldódó és vízben oldhatatlan.

A vízben oldódók (ilyen az inulin, a pektin és a béta-glükán) a bélrendszerben megkötik a nedvességet, ezáltal zselés anyagot képeznek. Lassítják az emésztést, javítják az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását. Emellett, csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák az étkezés után a vércukorszint emelkedését, védik a bélnyálkahártyát, valamint a zsír- és a szénhidrátok anyagcseréjének javításával, a túlsúly megszüntetéséhez is hozzájárulnak. Táplálékul szolgálnak a probiotikus baktériumok számára, ezáltal támogatják a bélflóra egyensúlyát, és ezzel az immunrendszer működését. Sikerrel használhatók hasmenés ellen.

A vízben oldhatatlanok (pl. cellulóz, lignin, hemicellulózok) növelik a széklet térfogatát, és felgyorsítják a távozását. Csökkentik az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, védik a vastagbél egészségét. Mivel teltségérzetet okoznak, elősegítik az optimális testsúly elérését, és a régóta fennálló székrekedés megszüntetésében is a segítségünkre vannak.

Mennyi az annyi? Itt láthatod. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...