Ugrás a fő tartalomra

Te csak a kávédba teszel egy kis cukrot?! Vagy csak egy falat 🍫 csokit kaptál be?

Bár a cukoripar aktívan küzdött azért, hogy megváltoztassa a közvéleményt a cukor egészségre gyakorolt hatásairól, ma már tudjuk, hogy nem pozitív módon befolyásolja szervrendszerünket.

Reméljük ez a pár sor ösztönözni fog arra, hogy kézbe tudd venni cukorfüggőséged és le tudj róla mondani.
Hiszen a cukor méreg a szervezet számára.

Napi rejtett cukor adag
Nem is gondolnád mennyi mindennel beviszed a cukrot, ha nem vagy résen:
-feldolgozott élelmiszerek és készételek,
-kenyér,
-gabonapelyhek,
-ivójoghurtok,
-salátaöntetek,
-gyermekitalok,
-különböző gyümölcsös és szánsavas üdítők.


Felmérések szerint a nyugat-európai felnőttek 101 gramm cukrot fogyasztanak naponta. A WHO szerint egy felnőtt ember napi cukor “adagja” nem szabadna, hogy meghaladja az 50 grammot. A világszervezet szerint a legkedvezőbb az lenne ha 25 gramm alá kerülne ez az érték, (50 gramm kb.12 teáskanál cukrot jelent, ennyi van 0,5l kólában).
A cukorfogyasztás elhízáshoz vezet, amely még több betegséget vonz maga után. Ez azt jelenti, hogy a cukor okozta krónikus fokú gyulladásokat az anyagok bélből véráramba történő átvitele hozza létre. Ez idült anyagcserezavarokat és megbetegedéseket okoz.
Hogy csak néhányat említsünk: metabolikus szindróma (ez egy tünet együttes, ami egy anyagcsere-változással járó megbetegedés, mely más súlyos betegségekre hajlamosít, úgy mint: cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri problémák), daganatos megbetegedések, savas reflux.
Hogyan befolyásolja a túl sok cukor a szervezetedet?
Egy 2014 tanulmány szerint a cukrozott üdítőitalok csökkentik a sejtek élettartamát, felgyorsítják a sejtöregedést.
Agy
Mivel masszív dopamin (boldogság hormon) felszabadulást okoz a cukor az agyban ezáltal függőséget vált ki. Alvászavarok és depresszió jelentkezhet.
Fogak
Károsítja a fogzománcot, mert táplálja a szájban lévő káros baktériumokat, melyek savakat termelnek.
Reumás panaszok
Kimutatták, hogy a cukorfogyasztás súlyosbítja az ízületi fájdalmakat, mivel gyulladásban tartja a szervezetet. Növelheti a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázatát.
Bőr
Akne és dermatitisz kialakulásában és fennmaradásában is komoly szerepe van. Károsítja a bőrben lévő kollagén és elasztin rostokat, ezek a fehérjék adják a tartást, feszességet a bőrnek.
Máj
A máj egyik feladata, a normál vércukorszint fenntartása. Ha sok cukrot fogyasztunk a máj nem tud lépést tartani és kialakul az inzulinrezisztencia (nagyban megnöveli a zsírmáj kialakulásának kockázatát, mely az elhízottak 80%-át érinti), ami később 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Szív- és érrendszer
A vérben lévő extra inzulin befolyásolhatja az artériák a szervezet keringési rendszerének az állapotát. A magas inzulinszinttől az érfalak megfeszülnek ami magas vérnyomáshoz, stroke-hoz, szívinfarktushoz vezethet.
Hasnyálmirigy
A cukor túldolgoztatja a hasnyálmirigyet, így minél több inzulint termel. Ez az állapot hosszú távon inzulinrezisztenciát majd cukorbetegséget okozhat.
Belek
A belekben élő mikroorganizmusok valójában az anyagcsere-folyamatokban kapnak szerepet. A kutatók úgy vélik, hogy a cukor megváltoztatja a bélmikróbiomot, oly módon, hogy növeli a bél áteresztőképességét (szivárgó bélbetegségek), mivel az úgynevezett rossz baktériumokat táplálja.
Vesék
A vesékben lévő hajszálerek a magas vércukorszint következtében beszűkülnek sőt el is záródhatnak. Ezért a vesék károsodnak és így, nem tudják szűrni a salakanyagokat, hosszú távon veseelégtelenség alakul ki.
Testtömeg
Ez igaziból nem újdonság, minél több cukrot fogyasztasz annál nehezebbet mérlegelsz. Egy 2013-as tanulmány szerint, aki napi szinten egy üveg cukros üditőt elfogyaszt 1,1 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Szexuális egészség
A krónikusan magas vércukorszint egyik mellékhatása, hogy a férfiaknál impotencia léphet fel. Mivel ez az állapot hatással van a keringési rendszerre, amely szabályozza a vér áramlását az egész szervezetben és csak megfelelő működés mellett tudja megtartani az erekciót.
A cukor hatással van a rák kockázatára?
Kutatások igazolták, hogy a cukor közvetetten hozzájárul a rákos megbetegedésekhez, közvetlen módon pedig a kialakult daganatos betegség fennmaradásához. A cukorfogyasztáshoz kapcsolódó anyagcserezavarok a gyulladások egyik ismert okozója, amely a rák egyik lehetséges oka.
A Cancer Research online számában közzétett 2016-os tanulmány szerint a nagy mennyiségű étrendi cukor – amely a tipikus nyugati étrendben található – növelheti a mellrák és a metasztázis kockázatát a tüdőben. A New York-i Egyetem orvos kutatói is felfedezték, hogy a cukros italok a feldogozott élelmiszerek és a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása megnöveli a prosztatarák kockázatát.
A cukor különböző elnevezései, ahogy a címkéken találod:
szacharóz, barna cukor, kukorica szirup, cukorrépa,
dextróz, fruktóz (gyümölcscukrok), laktóz, galaktóz, glükóz, glükózszirup, méz, invertált cukor, maltóz, szentjánoskenyér szirup, maltodextrin, juharszirup, melasz, melaszszirup, rizsszirup, nektár.
Hogyan kontrolláld a hétköznapi cukorfogyasztásod?
Olvasd el az élelmiszerek címkéjét, hasonlítsd össze a termékek cukortartalmát válaszd az alacsonyabbant. A receptekben szereplő cukor mennyiséget felezd, harmadold, illetve helyettesítsd az ízlésed szerinti egészséges(ebb) alternatívájával.

Válassz a cukor helyett megfelelő
édesítőszereket
!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...