Bár a cukoripar aktívan küzdött azért, hogy megváltoztassa a közvéleményt a cukor egészségre gyakorolt hatásairól, ma már tudjuk, hogy nem pozitív módon befolyásolja szervrendszerünket.
Reméljük ez a pár sor ösztönözni fog arra, hogy kézbe tudd venni cukorfüggőséged és le tudj róla mondani.
Napi rejtett cukor adag
Nem is gondolnád mennyi mindennel beviszed a cukrot, ha nem vagy résen:
-feldolgozott élelmiszerek és készételek,
-kenyér,
-gabonapelyhek,
-ivójoghurtok,
-salátaöntetek,
-gyermekitalok,
-különböző gyümölcsös és szánsavas üdítők.
Felmérések szerint a nyugat-európai felnőttek 101 gramm cukrot fogyasztanak naponta. A WHO szerint egy felnőtt ember napi cukor “adagja” nem szabadna, hogy meghaladja az 50 grammot. A világszervezet szerint a legkedvezőbb az lenne ha 25 gramm alá kerülne ez az érték, (50 gramm kb.12 teáskanál cukrot jelent, ennyi van 0,5l kólában).
A cukorfogyasztás elhízáshoz vezet, amely még több betegséget vonz maga után. Ez azt jelenti, hogy a cukor okozta krónikus fokú gyulladásokat az anyagok bélből véráramba történő átvitele hozza létre. Ez idült anyagcserezavarokat és megbetegedéseket okoz.
Hogy csak néhányat említsünk: metabolikus szindróma (ez egy tünet együttes, ami egy anyagcsere-változással járó megbetegedés, mely más súlyos betegségekre hajlamosít, úgy mint: cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri problémák), daganatos megbetegedések, savas reflux.
Hogyan befolyásolja a túl sok cukor a szervezetedet?
Egy 2014 tanulmány szerint a cukrozott üdítőitalok csökkentik a sejtek élettartamát, felgyorsítják a sejtöregedést.
Agy
Mivel masszív dopamin (boldogság hormon) felszabadulást okoz a cukor az agyban ezáltal függőséget vált ki. Alvászavarok és depresszió jelentkezhet.
Fogak
Károsítja a fogzománcot, mert táplálja a szájban lévő káros baktériumokat, melyek savakat termelnek.
Reumás panaszok
Kimutatták, hogy a cukorfogyasztás súlyosbítja az ízületi fájdalmakat, mivel gyulladásban tartja a szervezetet. Növelheti a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázatát.
Bőr
Akne és dermatitisz kialakulásában és fennmaradásában is komoly szerepe van. Károsítja a bőrben lévő kollagén és elasztin rostokat, ezek a fehérjék adják a tartást, feszességet a bőrnek.
Máj
A máj egyik feladata, a normál vércukorszint fenntartása. Ha sok cukrot fogyasztunk a máj nem tud lépést tartani és kialakul az inzulinrezisztencia (nagyban megnöveli a zsírmáj kialakulásának kockázatát, mely az elhízottak 80%-át érinti), ami később 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Szív- és érrendszer
A vérben lévő extra inzulin befolyásolhatja az artériák a szervezet keringési rendszerének az állapotát. A magas inzulinszinttől az érfalak megfeszülnek ami magas vérnyomáshoz, stroke-hoz, szívinfarktushoz vezethet.
Hasnyálmirigy
A cukor túldolgoztatja a hasnyálmirigyet, így minél több inzulint termel. Ez az állapot hosszú távon inzulinrezisztenciát majd cukorbetegséget okozhat.
Belek
A belekben élő mikroorganizmusok valójában az anyagcsere-folyamatokban kapnak szerepet. A kutatók úgy vélik, hogy a cukor megváltoztatja a bélmikróbiomot, oly módon, hogy növeli a bél áteresztőképességét (szivárgó bélbetegségek), mivel az úgynevezett rossz baktériumokat táplálja.
Vesék
A vesékben lévő hajszálerek a magas vércukorszint következtében beszűkülnek sőt el is záródhatnak. Ezért a vesék károsodnak és így, nem tudják szűrni a salakanyagokat, hosszú távon veseelégtelenség alakul ki.
Testtömeg
Ez igaziból nem újdonság, minél több cukrot fogyasztasz annál nehezebbet mérlegelsz. Egy 2013-as tanulmány szerint, aki napi szinten egy üveg cukros üditőt elfogyaszt 1,1 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Szexuális egészség
A krónikusan magas vércukorszint egyik mellékhatása, hogy a férfiaknál impotencia léphet fel. Mivel ez az állapot hatással van a keringési rendszerre, amely szabályozza a vér áramlását az egész szervezetben és csak megfelelő működés mellett tudja megtartani az erekciót.
A cukor hatással van a rák kockázatára?
Kutatások igazolták, hogy a cukor közvetetten hozzájárul a rákos megbetegedésekhez, közvetlen módon pedig a kialakult daganatos betegség fennmaradásához. A cukorfogyasztáshoz kapcsolódó anyagcserezavarok a gyulladások egyik ismert okozója, amely a rák egyik lehetséges oka.
A Cancer Research online számában közzétett 2016-os tanulmány szerint a nagy mennyiségű étrendi cukor – amely a tipikus nyugati étrendben található – növelheti a mellrák és a metasztázis kockázatát a tüdőben. A New York-i Egyetem orvos kutatói is felfedezték, hogy a cukros italok a feldogozott élelmiszerek és a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása megnöveli a prosztatarák kockázatát.
A cukor különböző elnevezései, ahogy a címkéken találod:
szacharóz, barna cukor, kukorica szirup, cukorrépa,
dextróz, fruktóz (gyümölcscukrok), laktóz, galaktóz, glükóz, glükózszirup, méz, invertált cukor, maltóz, szentjánoskenyér szirup, maltodextrin, juharszirup, melasz, melaszszirup, rizsszirup, nektár.
Hogyan kontrolláld a hétköznapi cukorfogyasztásod?
Olvasd el az élelmiszerek címkéjét, hasonlítsd össze a termékek cukortartalmát válaszd az alacsonyabbant. A receptekben szereplő cukor mennyiséget felezd, harmadold, illetve helyettesítsd az ízlésed szerinti egészséges(ebb) alternatívájával.
Válassz a cukor helyett megfelelő
édesítőszereket
!
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése