Gluténérzékenység – egy nagyon nehezen felfedezhető betegség
A cöliákiát magyarul lisztérzékenységnek, gluténérzékenységnek nevezik. Ezek az elnevezések eléggé megtévesztők, hiszen aki lisztérzékeny, nem minden liszttől van eltiltva, például rizs-, kukorica- és köleslisztet bátran fogyaszthat. Félrevezető az elnevezés abból a szempontból is, hogy glutén nem kizárólag a búzalisztben található, hanem más gabonafélékben is van, köztük a rozsban, az árpában, a zabban, a kamutban és a tritikálébanMiért okoz akkora bajt?
A glutén egy természetes fehérje, amelyet a gluténérzékeny emberek szervezete nem tud lebontani. Autoimmun betegségről van szó, ami annyit tesz, hogy a szervezet lényegében saját maga ellen fordul, a glutén hatására antitesteket kezd termelni. Ha egy gluténérzékeny hosszabb időn keresztül gluténtartalmú élelmiszereket fogyaszt, a vitaminok felszívódásáért felelős vékonybél nyálkahártyájának elpusztulásához vezet.
A gluténérzékenységet nem szabad összekeverni a gabonaallergiával. Ebben az esetben a betegség esetében nem a glutén felszívódásával, hanem a gabonákban található fehérjékkel van a szervezetnek immunreakciója.Az utóbbi években a glutén fogyasztásának mellőzésére sokan divatdiétaként kezdtek tekinteni, miközben komoly áldozatokkal jár azoknak, akiknek kényszerből kell szigorú szabályokat betartva élni. A hétvégén tartják a Lisztérzékenyek Világnapját. Ebből az alkalomból háromrészes cikksorozatban mutatjuk be ennek a különös betegségnek a hátterét, és mutatunk párt receptet is, miként lehet finom ételeket készíteni gluténmentes hozzávalókból.
 
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése