Ugrás a fő tartalomra

vad rizs, indián rizs

Vadrizs (Indiánrizs)


 

Tartalmaz:

B1, B2, B6 vitamin, vas, kálium, foszfor, cink, magnézium.

 

Mi is a vadrizs?

A vadrizs tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy vízi fűféle magja. Frissen aratva zöld színű, szárítással tartósítják, ekkor színe barnás-feketére változik.

Eredeti származási helye az Észak-Amerikai Nagytavak környéke, ma is a helyi indiánok egyik ősi tápláléka. Előnyös tápanyag összetételéből adódóan nagyon népszerű lett, ezért már a világ számos pontján termesztik. Érdekes, hogy ma is kézzel aratják.

 

 

Miért jó?

Bár nem rizs, nem véletlenül hívják annak, a rizs összes jó tulajdonságaival rendelkezik. Gluténmentes, tápértéke magas, élelmi rost és kalóriatartalma a barna rizshez hasonló. Teljes értékű fehérjeforrás is, tartalmazza az összes aminosavat, ami szervezetünk számára hasznos.

Magas rosttartalma révén kiválóan salaktalanítja a szervezetet, segíti a fogyást. Különösen ajánlott azoknak is, akik odafigyelnek az energiabevitelükre, a magas rosttartalom nagyon jól szabályozza az éhséget, nagyobb telítettségérzetet ad.

Kálium tartalma is magasabb az átlagnál, ami segíti egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását.

Számos kedvező egészségi hatása van még: csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, az Alzheimer kór és a rákos megbetegedések esélyét.

Cukorbetegeknek is ajánlott, a vadrizs ugyanis egyensúlyban tartja a vércukorszintet.


Felhasználása:

A vadrizs kicsit az ínyencek étele. Íze igen intenzív, egyedien füstös, nagyon erőteljes. Bár önmagában elkészítve is fogyasztható, intenzív íze miatt jellemzően inkább keverve készítik, leggyakrabban rizzsel, de sok minden mással is jól harmonizál. Passzol a halhoz, a vadhoz és csirkéhez, de remekül illik még tejszínes ételekhez, gombához, zöld fűszerekhez, gyümölcsökhöz, de még levesbetétnek is. Ha bátrabb vagy, akár édességekhez (pl:pudingba) is használhatod.

Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy főzési ideje (a barna rizshez hasonlóan) hosszabb, kb. 30-40 perc. Ha 25-30 percre hideg vízben áztatjuk, főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. Főzés közben a rizsszemeket borító fekete maghéj felpattoghat, de nem lesz ragacsos, állaga pergő marad.

Hasi hízás, mérgek és salakanyagok ellen
Így fogyaszd a vadrizst!
Tudod, mennyi rost van a vadrizsben? És hogy miért segít megszabadulni a hasi hízástól?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...