Szedjünk-e vitamint?
A táplálkozástudomány a 22-es csapdájában vergődik, amikor a lakosságot a következő, egymásnak ellentmondó állításokkal zavarja össze: „A vitaminok fontosak, vitaminpótlásra azonban semmi szükség, mert csak a táplálékból felvett vitamin használ az egészségnek. Elég, ha helyesen táplálkozunk, nem kell étrend-kiegészítőket szedni, mellesleg a természetes és a szintetikus vitamin között semmi különbség nincs.” 
Álljunk meg egy pillanatra! 
Mégis mi igaz mindebből?
Egy nemrégiben megjelent tanulmány arról számol be, hogy a szívbetegség kockázata annál kisebb, minél magasabb a vér C-vitaminszintje. Ez az eredmény megerősíti azt a - több mint 50 éves - tudásunkat, hogy a C-vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszer egészségének megőrzésében. C-vitamin szükséges az artériák egyik fontos építőeleme, a kollagén képződéséhez, ugyanakkor csökkenti az artériák gyulladását. Emellett fontos antioxidáns is, mely elősegíti, hogy más antioxidánsok (pl. az E-vitamin vagy a glutation) kifejthessék hatásukat az artériák falában. 
Egy másik tanulmány szerint, a C-vitamin magas vérplazmaszintje 50%-kal csökkenti a stroke kockázatát.
Számos orvosi és táplálkozástudományi jelentés egyetért abban, hogy a legtöbb természetes és szintetikus vitamin nem sokban különbözik. A mindenfelé kapható C-vitamintablettákban lévő aszkorbát azonos a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható formájával. 
Már Linus Pauling is felhívta a figyelmet arra, hogy a cukorból olcsón szintetizált közönséges C-vitamin miképp javíthatja az egészséget.
Ellenpéldaként, az E-vitamin táplálékkal felvett, természetes formái legalább kétszer olyan hatékonyak, mint a szintetikus forma. A C-vitamin esetében azonban a gyümölcsökből és zöldségekből felvett vitamin ugyanaz, mint a vitamintablettákban lévő. Nem csoda, hogy zavarba ejtheti az olvasót, ha a C-vitamin sokfelé kapható, ún. „természetes" formát látja a boltok polcain.
Tehát bármilyen hitetlenül is hangzik: a szintetikus C-vitamin valóban hatásos. 
A narancs és egyéb C-vitamindús ételek, gyümölcsök és zöldségek számtalan okból egészségesek. Számológépre lenne azonban szükség, hogy kikalkuláljuk, hány narancs tartalmazza a szükséges mennyiségű C-vitamint, majd ezt a hatalmas mennyiséget bele kellene tukmálnunk például egy lázas beteg, influenzás emberbe. Tudjuk ugyanis, hogy a C-vitamin javítja a fehérvérsejtek baktérium- és vírusölő képességét, s az immunrendszer egészséges működéséhez is megfelelő C-vitaminszint szükséges.
A C-vitaminhiány rengeteg embert érint. Az USA mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint, az amerikaiak közel fele, még az USA-ban ajánlott napi 90 mg C-vitaminbevitelhez sem jut hozzá.
Tudvalevő, hogy az esszenciális tápanyagok szimbiózisban fejtik ki a hatásukat, tehát megfelelő mennyiségben együtt beszedve sokkal hatékonyabbak. 
Például az E-vitamin jobban hasznosul, ha C-vitaminnal és szelénnel együtt vesszük be, mert mindegyik javítja a másik kettő hatékonyságát!!! 
Hasonlóképpen a különböző B-vitaminokat is együtt érdemes beszedni!
A táplálékokban, friss gyümölcsökben és zöldségekben található bioflavonoidok és egyéb, a C-vitamin felszívódását segítő vegyületek ún. C-komplexet alkotva valóban egészségesek.
 A betegségek leküzdéséhez szükséges vitamin-mennyiséget azonban nem mindig fedezi napi táplálékunk, különösen a téli időszakban. Az egészséges étrend napi pár 100 mg C-vitaminnal képes ellátni a szervezetet. A szélsőséges nyersétel-diéta már jóval több - 2-3000 mg - C-vitamint is biztosíthat naponta, ám ez az étrend a legtöbb ember számára hosszútávon nem elfogadható, nem tartható, így az alternatívát GONDOSAN !!!   kiválasztott táplálék-kiegészítők jelenthetik.
Forrás: Orthomolecular Medi-cine News Service, 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése