Ugrás a fő tartalomra

Az egész folyamat kulcsa 🔑 az inzulin? 🤔

"Az a lényeg, hogy együnk minél kevesebb kalóriát a nap során, hogy hiányzó energiát a testzsírunkból bontsuk le."

"Csak a makrotápanyagok számĂ­tanak,de mindegy azokat milyen Ă©lelmiszerbĹ‘l viszed be." (IIFYM?)

"EgyĂ©l naponta legalább hatszor keveset Ă©s akkor biztosan bepörög az anyagcserĂ©d Ă©s garantáltan fogyni fogsz! "

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat sokan hallhattunk már. De valóban ennyi lenne a lényeg? Csak a kalóriák esetleg a makrotápanyagok számítanak?



Nem! Nem! Nem!!! 

 

A zsírégetés hormonális folyamat. A szervezetünk egy bonyolult rendszer, melyben minden mindennel összefügg. A hormonháztartás rendellenességei még normális életmód esetén is okozhatnak eltolódásokat az egészséges testsúlyhoz képest.

A központi idegrendszer kĂĽlönbözĹ‘ serkentĹ‘ hormonjait (releasing hormonok) termelĹ‘ hipofĂ­zis (agyalapi mirigy) központjának  megbetegedĂ©sei, vagy a mellĂ©kvesekĂ©reg Ă©s pajzsmirigy hormontermelĂ©si zavarai is okozhatnak testsĂşlyváltozást, de ugyanez törtĂ©nhet a kĂĽlönbözĹ‘ nemi mirigyek rendellenessĂ©gei esetĂ©n is.

 Azonban a legtöbb esetben az egĂ©sz folyamatnak a kulcsa az inzulin.

Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigy (pancreas) Langerhans-szigeteiben lĂ©vĹ‘ bĂ©ta-sejtek termelnek.  Feladata a vĂ©rcukorszint szabályozása.


ÉtkezĂ©s után a szĂ©nhidrát-tartalmĂş Ă©telek glukĂłzzá (cukorrá) bomlanak, majd bekerĂĽlnek vĂ©ráramba. A szervezet Ă©rzĂ©keli  magasabb cukorszintet, Ă©s jelet kĂĽld a hasnyálmirigynek. A hasnyálmirigy ezĂ©rt inzulint bocsát a vĂ©rbe, ami  kinyitja a sejthártyát, a cukor a vĂ©rárambĂłl a sejtbe kerĂĽl, Ă©s Ă­gy a sejt energiatermelĂ©sre tudja használni. ĂŤgy a vĂ©rben a cukor szintje normalizálĂłdik. A hasnyálmirigy jelzĂ©st kap, hogy csökkentse az inzulin kibocsátását egĂ©szen a következĹ‘ Ă©tkezĂ©sig.

 

inzulin-300x183.png

 

Viszont a szerepe ennyiben nem áll meg. Az inzulin egy zsĂ­rraktározĂł hormon. Amikor eszĂĽnk,  megemelkedik ugye  az inzulinszint, ami viszont azt is jelzi a szervezetnek, hogy testzsĂ­r formájában tároljon valamennyi energiát. Amikor nem eszĂĽnk, akkor pedig lecsökken az inzulinszint, ami azt jelzi a szervezetnek, hogy Ă©gesse el ezt a tartalĂ©kolt energiát, azaz a testzsĂ­rt. A hosszan tartĂł tĂşl magas inzulinszint arra sarkallja a szervezetet, hogy több energiát raktározzon testzsĂ­r formájában.

 

Fontos szĂłt ejteni a glukagonrĂłl is.

A  glukagon szintĂ©n a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben temrelĹ‘dik, csak az alfa-sejtek által.  A szerepe az, hogy a glikogĂ©nt visszaalakĂ­tsa glĂĽkĂłzzá, illetve a fehĂ©rjĂ©t Ă©s zsĂ­rokat kĂ©pes lebontani. Tehát hatásmechanizmusa ellentĂ©tes azinzulinnal, azaz zsĂ­rbontĂł szerepe van.

Bontja a testzsírt, és ebből állítja elő a szervezetünk számára szükséges energiát.

A kĂ©t hormon viszont egyszerre nem tud működni, ha az inzulin szint emelkedik, akkor a glĂĽkagon a háttĂ©rben reked.

Az állandóan magas inzulszintnek azonban más káros hatása van, hiszen egy idő után a sejtek érzékenysége romlik.

Inzulinrezisztenciának (IR) nevezzĂĽk azt az állapotot , amikor normál mennyisĂ©gű inzulin már nem kĂ©pes a cukrot a sejtekbe juttatni. Ilyenkor a hasnyálmirigy, Ă©rzĂ©kelve a magas vĂ©rcukorszintet, több inzulint termel. Amikor a hasnyálmirigy elĂ©ri a termelĂ©si maximumát, kĂłrosan magas marad a vĂ©rcukorszint, tehát kialakul  a 2-es tĂ­pusĂş cukorbetegsĂ©g.

 

Meg kell Ă©rtenĂĽnk tehát, hogy az elhĂ­zás oka egy hormonális egyensĂşlytalanság, Ă©s hogy csökkentenĂĽnk az inzulin szintĂĽnket.

 

Inzullinszintünk kordában tartására szerencsére több megoldás is van:

  • IdĹ‘ben korlátozott Ă©tkezĂ©s,böjt
  • MestersĂ©ges Ă©lelmiszerek elhagyása
  • Rendszeres testmozgás
  • Nagy inzulinválaszt kiváltĂł Ă©lelmiszerek elhagyása
  • MegfelelĹ‘ minĹ‘sĂ©gű alvás, lĂ©gzĂ©s

 

Van számodra egy gyors és ingyenes tesztünk aminek a kitöltése után kielemezzük a válaszaid és küldünk egy leírást a jelenlegi állapotodról és tanácsokat, hogyan javíts rajta!

KATTINTS IDE A TESZT KITÖLTÉSÉHEZ!


>>>>>> 2. Rész >>>>>


Az inzulinrezisztencia a 2-es tĂ­pusĂş cukorbetegsĂ©g elĹ‘kapuja. 


Gyakran más betegségekkel jelentkezik, mint a magasvérnyomás, köszvény, zsírmáj, PCOS, metabolikus szindróma.

Ă–nmagában nem feltĂ©tlen jár tĂĽnetekkel, amik által diagnosztizálhatĂł, azonban okozhat tĂşlsĂşlyt, a hajhullást, fokozott Ă©hsĂ©g- vagy szomjĂşságĂ©rzetet, evĂ©s utáni fáradĂ©konyságot, feszĂĽltsĂ©get, aknĂ©s bĹ‘rproblĂ©mákat. 



Kialakulásának okai lehetnek: 

- genetikai hajlam

- mozgásszegĂ©ny Ă©letmĂłd 

- helytelen táplálkozási szokások 

- D-vitamin hiány

- gyomor- Ă©s bĂ©lrendszeri, emĂ©sztĹ‘szervi problĂ©mák 

- tejcukor- Ă©s a glutĂ©n Ă©rzĂ©kenysĂ©g, vagyis minden olyan tĂ©nyezĹ‘, amely kapcsolatba kerĂĽlhet a szĂ©nhidrát anyagcserĂ©vel 


SzerencsĂ©re az inzulinrezisztencia kezelhetĹ‘, az állapot visszafordĂ­thatĂł! A kezelĂ©s alapja az Ă©letmĂłd változtatás.  

Sok tanácsadó ennek érdekében azt tanácsolja, hogy 5-6x egyenek egy nap, máskülönben ingadozni fog a vércukorszint.


Komolyan ez lenne a megoldás? Képzeljük csak el...

Ha sokszor táplálkozunk, akkor a hasnyálmirigynek állandĂłan "dolgoznia" kell a nap folyamán, folyamatos inzulin kiválasztásra lesz kĂ©nyszerĂĽlve. ĂŤgy az inzulinszint magasan marad egĂ©sz nap, minek következtĂ©ben elĹ‘bb-utĂłbb a hasnyálmirigy ki fog fáradni, Ă©s nem termel majd elĂ©g inzulint. 

A gyakori Ă©tkezĂ©s magát a kiváltĂł okot, azaz a magas inzulinszintet, nem kezeli. 



Mi lenne akkor a megoldás? 


Remek stratégia lehet az időszakos böjtölés (IF= Intermittent Fasting).

Az időszakos böjtölés lényege, hogy az evési és a koplalási periódusok ciklikusan váltják egymást.


IF variáciĂłk: 


24 : 0 – azaz 24 Ăłrás böjt, melyet heti 1 vagy 2 alkalommal tartunk.

20 : 4 – ebben az esetben egy 4 Ăłrás Ă©tkezĂ©si ablak áll a rendelkezĂ©sre.

18: 6 – napi rendszeressĂ©ggel könnyen tarthatĂł,ajánlott.

16: 8 – szintĂ©n az egyik legnĂ©pszerűbb ĂĽtemterv, mely napi rendszeressĂ©ggel tarthatĂł.

14:10 –ez a legnagyobb Ă©tkezĂ©si ablak, amellyel el lehet Ă©rni az elĹ‘nyök hatását. 10 Ăłrányi Ă©tkezĂ©si ablakot Ă©s 14 Ăłrás böjt.



Az időszakos böjtölés számos előnnyel jár. Többek közt csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, fejleszti az idegsejtek, neuronok rugalmasságát, sejtregenerálódási folyamatok indulnak el, elősegíti az autofágiát, azaz a test azon képességét, hogy megszabaduljanak a károsodott vagy elhalt sejtektől és a lebontott elemekből új sejteket hozzon létre.



Az időszakos böjtölés az egyik leghatásosabb módja annak, hogy csökkentsük az inzulinszintünket.

Hatására a sejtek inzulinérzékenysége javul, az inzulinszint csökken, az alacsonyabb inzulinszint pedig magasabb glukagon szintet eredményez, mely bontja a testzsírt, és ebből állítja elő a szervezetünk számára szükséges energiát.


Időszakos böjt során, nagyjából 12-14 óra koplalás után a szervezet egyre inkább a tartalékolt zsírraktárt használja fel, mint lehetséges energiaforrást. Valamint az IF kevésbé vezet az izmok leépüléséhez, mint a mai divatdiéták által javasolt folyamatos szigorú kalóriamegvonás.


Nem kell mindenkinek idĹ‘szakos böjtölĂ©st választani. Ez csak egy jĂł alternatĂ­va az inzulinrezisztencia kezelĂ©sĂ©re, fogyásunk elĹ‘segĂ­tĂ©sĂ©re. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig Ă©lĂĽnk Az utĂłbbi idĹ‘ben egyre többet beszĂ©lnek az autofágiárĂłl mint az agy egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂłjárĂłl Ă©s az Ă©lettartam növelĂ©sĂ©nek eszközĂ©rĹ‘l. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy Ăşjabb titokzatos csodát Ă­gĂ©rĹ‘ idegen kifejezĂ©st, de ezĂşttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-dĂ­jat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szĂł szerint ezt is jelenti a kifejezĂ©s. Ez arra a termĂ©szetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szĂ©tszedik Ă©s kitakarĂ­tják a felesleges vagy működĂ©skĂ©ptelen elemeiket. A már nem hatĂ©kony vagy rosszul működĹ‘ sejtszervek, fehĂ©rjĂ©k Ă©s kĂĽlönfĂ©le törmelĂ©kek eltĂĽntetĂ©sĂ©vel ismĂ©t közelebb juthat a sejt az optimális működĂ©shez. MegfelelĹ‘ önfegyelemmel Ă©s elĹ‘relátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jĂłl Ă©lĂĽnk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - Ă­rja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az idĹ‘szakos böjtölĂ©s elĹ‘nyei Talán a kelletĂ©nĂ©l több pozitĂ­v hatást is tulajdonĂ­tanak az idĹ‘szakos böjtölĂ©snek, mint amivel az valĂłban rendelkezik. A legtöbb elĹ‘ny Ăşgy Ă©rzem egy kicsit eltĂşlzott, illetve Ă©n csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszĂş távon jelentkeznek. Ezekre mĂ©g várok… Fontos megemlĂ­teni, hogy a böjtölĂ©ssel kapcsolatos kutatások jelentĹ‘s rĂ©sze vagy  kis mintán, vagy állatokon vĂ©gzett kĂ­sĂ©rletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitĂ­v hatások hazugságok lennĂ©nek, hanem a mĂ©rtĂ©kĂĽk sokkal csekĂ©lyebb, mint ahogy azt elsĹ‘re gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthĂ­vĹ‘vĂ© Ă©s kezdj vizespalackok beszerzĂ©sĂ©be miközben kipakolod a hűtĹ‘szekrĂ©nyed tartalmát. Kezeld helyĂ©n az elĹ‘nyöket. Az idĹ‘szakos böjtölĂ©s egy nagyszerű táplálkozási mĂłdszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemĂ©ny után pedig lássuk, milyen elĹ‘nyökkel kecsegtet a böjtölĂ©s: 1. Serkentheti a növekedĂ©si hor...

Bulgur

MiĂ©rt olyan egĂ©szsĂ©ges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurrĂłl tudni Ă©rdemes. A bulgur, más nĂ©ven „török rizs” nem más, mint tört bĂşza, melyet a közel-keleti konyha több ezer Ă©ve használ köretkĂ©nt. Egyszerűen elkĂ©szĂ­thetĹ‘, táplálĂł Ă©s nagyon egĂ©szsĂ©ges, nem vĂ©letlen tehát, hogy sokan ajánlják Ă©teleink kĂ­sĂ©rĹ‘jekĂ©nt a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miĂ©rt is jĂł nekĂĽnk a  bulgur . Csupa rost Ă©s tápanyag A bulgur szárĂ­tott, összetört bĂşzaszemekbĹ‘l áll, elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez leggyakrabban durumbĂşzát használnak, de más fajták is szĂłba jöhetnek. Az elĹ‘fĹ‘zĂ©skor a meghántolt bĂşzaszemeket elĹ‘ször lepárolják, majd kiszárĂ­tva összetörik Ĺ‘ket. Az ĂĽzletekben már ilyen kĂ©sz állapotban kaphatĂł, ezĂ©rt otthon elegendĹ‘, ha leöntjĂĽk forrĂł vĂ­zzel, majd hagyjuk, hogy jĂłl megszĂ­vja magát vele. A rizzsel ellentĂ©tben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiĹ‘rlĂ©sű gabonának számĂ­t, vagyis a bĂşzaszemek egĂ©szĂ©t fogyasztjuk. NatĂşr formában vagy Ă­zesĂ­tv...