Ugrás a fő tartalomra

Carnitin L Carnitin az energia szállítója.

L karnitin hatása, szedése és minden amit tudnod kell róla


Mi az? Részben zsírégető, jó energianövelő, erős antioxidáns, hangulat- és kognitív hatásfokozó és rengeteg rajongója van? Ez az l karnitin! 

Az L karnitin (l carnitin) egy természetesen előforduló aminosav-származék, amelyet gyakran fogyasztanak kiegészítőként. Ha helyesen, megfelelő mennyiségben használják, segíthet az edzések alatt jobb teljesítmény elérésében és az ideális fizikum kialakításában, ami több izmot és kevesebb zsírt eredményezhet.

De ez még nem minden, hiszen rengeteg további előnyös hatása van a szervezetünkre. Ebből a cikkből megtudhatsz mindent az L karnitin hatásairól, hogyan működik a szervezetünkben és hogyan érdemes fogyasztani.

Mi az L karnitin?

A karnitin egy olyan #aminosav, amely alapvető szerepet játszik az energiatermelésben azáltal, hogy a zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, ahol “elégnek” és üzemanyagként felhasználja a szervezet. Emiatt sokan a karnitint fogyást támogató kiegészítőként használják, hogy elősegítsék a zsírégetést.

A karnitin két formában vagy izomerben fordul elő: L-karnitin és D-karnitin. Az L-karnitin az aktív forma, amely szerepet játszik az energia metabolizmusban és a termelésben.

A szervezetben termelődik, de kiegészítésként is felhasználható, vagy számos különféle fehérjetartalmú táplálékban is megtalálható. A kiegészítők l karnitin tabletta, vagy folyékony karnitin formájában terjedtek el.

A karnitin hiányát a nem megfelelő bevitel, hasmenés vagy dialízis következtében fellépő túlzott veszteség, májzavarok, bizonyos gyógyszerek használata és egyes genetikai rendellenességek okozhatják.

Ezenkívül, mivel elsősorban állati termékekben található meg, a vegánoknál és a vegetáriánusoknál nagyobb a hiány kockázata.

Bár legtöbben az L-karnitint a súlycsökkenés és a zsírégetés felgyorsítására alkalmazzák, a karnitin előnyei között szerepel

  • az agy működésének javítása,
  • támogatja a májműködést,
  • az izomkárosodás megelőzése,
  • a vércukorszint szabályozása,
  • az állóképesség növelése és
  • növeli a sperma minőségét és a férfiak termékenységét.

 

A karnitin számos különböző formája elérhető. Íme néhány a leggyakoribb típusok közül:

  • Acetil-L-karnitin: Úgy gondolják, hogy ez a fajta karnitin hasznos az agy egészségére és az memóriára, és a feldolgozásának köszönhetően könnyen áthatol a vér-agy gáton.
  • D-karnitin: Úgy is ismert, mint a karnitin inaktív formája, melynek kiegészítése ténylegesen karnitin hiányt okozhat, azáltal, hogy blokkolja a felszívódását más aktív formáknak.
  • L-karnitin L-tartarát: Ez a fajta a leggyakrabban használt a kiegészítőkben, köszönhetően annak, hogy képes csökkenteni az izomfájdalmat és fokozni a fizikai teljesítményt.
  • Propionil-L-karnitin: Ez a forma elősegíti a nitrogén-monoxid szintjének növekedését a testben, amely kitágítja az ereket a jobb véráramlás elősegítése érdekében.
  • L-karnitin-fumarát: Előzetes kutatások azt mutatják, hogy ez a fajta karnitin segíthet támogatni a csontok egészségét a korfüggő csontvesztés esetén.

 

A carnitine minden formája létfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben. A karnitin segít a testzsír energiává alakításában. Segít megszabadítani a mérgező vegyületektől a mitokondriumokból is, hogy megakadályozzák azok felhalmozódását.

A karnitin a májban és a vesékben termelődik, és az izomban, az agyban és a szívszövetben tárolódik – ezek mindegyike zsírsavakat használ fel energiává.

 

 

Mire jó az l karnitin? L karnitin hatása

1. Növeli a kitartást

Mivel az L-karnitin központi szerepet játszik az energiatermelésben, sokan használják a testépítéshez és az atlétikai teljesítményhez, hogy növeljék a kitartást és növeljék az energiaszintet.

Az egyik törökországi tanulmányban, amelyet a Journal of Strength and Conditioning Research közzétett, a professzionális labdarúgóknak három-négy gramm L-karnitint adtak az edzés előtt, aminek köszönhetően tovább bírták a terhelést és a kimerültség később következett be.

A teljesítményre gyakorolt hatását több tanulmány is alátámasztotta, így a karnitinnel történő kiegészítés különösen az állóképességű sportolók számára előnyös, például hosszú távú futók, úszók vagy .#kerékpárosoknak

 

2. Fokozza a fogyást – L karnitin fogyás

l karnitin fogyás

Sokan az L-karnitinre úgy gondolnak, mint az a kiegészítő, ami segít megszabadulni a nem kívánt kilóktól és a gyors fogyásnak egy módjára. Táplálkozással és testmozgással kombinálva néhány tanulmány kimutatta, hogy az étrendet kiegészítve, valóban hatékony módszer lehet a fogyás fokozására.

Az iráni kutatások egyik elemzése kilenc tanulmány eredményeit vizsgálta és megállapította, hogy a karnitinnel történő kiegészítés szignifikánsan nagyobb mennyiségű súlycsökkenést és nagyobb testtömeg-index csökkenést eredményezett a kontrollcsoporthoz képest.

Az L carnitin fogyásban elért eredményei azonban eltérhetnek, és más tanulmányok vegyes eredményeket mutatnak. Noha az L-karnitin működhet néhány embernél, nem szabad gyors megoldásként tekinteni rá.

Párosítsuk rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással a maximális eredmény elérése érdekében.

 

3. Megakadályozza az izomkárosodást

Amellett, hogy növeli a kitartást és fokozza a fogyást, ez az aminosav hasznos kiegészítőként szolgál azoknak a sportolóknak, akik az izomkárosodások megelőzésére és védelmére törekszenek.

Egy 2014-es tanulmányban, amelyet az Asian Journal of Sports Medicine közzétett, 21 férfi sportoló naponta L-karnitin vagy placebó kapott két hétig, amit egy atlétikai teszt követett.

A kontrollcsoporthoz képest az L-karnitin szedőinek bizonyos izomkárosodásra utaló marker értékei alacsonyabbak voltak.

 

4. L karnitin zsírégető hatása

A fogyás fokozása mellett, ez az aminosav elősegíti a zsírégetést is. Egy Németországban végzett vizsgálatban, túlsúlyos résztvevők egyik fele a rendszeres táplálkozásuk mellé L karnitin kiegészítést kapott, míg a másik felük nem kapott.

10 nap elteltével megállapították, hogy az L-karnitin jelentősen növeli a zsír lebontását.

Egy másik, a Journal of Physiology közzétett tanulmánya kimutatta, hogy az izmok karnitin mennyiségének növelése, hozzájárult a zsíraktározás megakadályozásához azáltal, hogy növeli a zsírégetést és az energiafelhasználását a testmozgás során.

 

5. Fokozza az agy működését

Az L-karnitin nemcsak a testednek tesz jót, hanem az elmédnek is. A kutatások azt találták, hogy pozitív hatással lehet az agy működésére és a kognitív funkciókra.

Egy olaszországi Catania Egyetem által végzett és az American Journal of Clinical Nutrition közzétett tanulmány a napi L-karnitin kiegészítés hatását vizsgálta a 100 évesnél idősebb idős betegek mentális és fizikai fáradtságára.

Végül nemcsak arra jutottak, hogy a karnitin fogyasztása csökkenti az összes zsírtömeget és növeli az izomtömeget, hanem hozzájárult a fáradtság csökkentéséhez és a kognitív funkciók javításához.

Más tanulmányok azt is megállapították, hogy az acetil-L-karnitin, az L-karnitin egy másik formája, segítheti a kognitív hanyatlás visszafordítását és javíthatja az emlékezetet az Alzheimer-kóros betegekben.

 

6. Szabályozza a vércukrot

Néhány ígéretes kutatás kimutatta, hogy a karnitin kiegészítése segíthet a vércukorszint normál szintjének fenntartásában és az inzulinrezisztencia leküzdésében.

Az inzulin az a hormon, mely felelős a cukor véráramból sejtekbe történő szállításáért, ahol üzemanyagként felhasználható. A túl sok inzulin inzulinrezisztenciához vezethet, csökkentve annak hatékonyságát, és magas vércukor szinthez vezethet.

Az American College of Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a cukorbetegségben szenvedő emberek L-karnitin adagolása javította az inzulinérzékenységet és fokozta a cukor felvételét a véráramból.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy az L-karnitin és a kalória korlátozásának kombinációja hozzájárult az inzulinrezisztencia csökkentéséhez és az érzékenység fokozásához.

 

7. Javíthatja a hangulatot

A karnitin energianövelő képességei szintén hozzájárulhatnak a depressziós tünetek csökkentéséhez.

A kezdeti vizsgálatok azt mutatták, hogy az acetil-L-karnitin antidepresszáns hatású időskorú depresszióban szenvedő betegeknél.

Egy tanulmány szerint a fibromialgiás betegek étrendjének acetil-L-karnitinnel történő kiegészítése javította a depressziós tüneteket és csökkentette az izomfájdalmat.

 

8. Védelmet biztosít a szívbetegségekkel szemben – L karnitin hatása a szívre

A karnitin és származékai megóvják a szívműködést, és bizonyítottan előnyösek azokban az esetekben, amikor egy gyenge szív nem pumpál elegendő vért, glükózt és oxigént a test szöveteibe.

Ha nincs elegendő vér és oxigén a test igényeinek kielégítésére, szívroham és stroke fordulhat elő.

A karnitin segíthet a szívbetegségben szenvedőknek, ha növeli a glükóz anyagcserét, növeli a véráramot, korrigálja a rendellenes szívritmust és csökkenti a toxicitást.

Szívbetegségben szenvedő betegekkel végzett, 3 éves hosszúságú tanulmány kimutatta, hogy az L-karnitin növeli a túlélési arányt azokhoz képest, akik nem részesültek kezelésben.

A #taurin és az L-karnitin együtt működhetnek a szív egészségének javítása érdekében.

 

 

L karnitin természetes forrásai

l karnitin természetes forrásai

Az L-karnitin fő táplálékforrásai a hús, a hal és néhány más állati termék, például a tej.  Az állati termékek az L-karnitin legjobb természetes forrásai. Bizonyos forrásokban, például zöldségekben és gabonafélékben is kis mennyiségben megtalálható.

 

Az L-karnitin legjobb forrásai:

  • Marhahús: 81 mg / 85 gramm
  • Sertés: 24 mg / 85 gramm
  • Hal: 5 mg / 85 gramm
  • Csirke: 3 mg / 85 gramm
  • Tej: 8 mg / 227 ml
  • Teljes kiőrlésű kenyér, 2 szelet: 0,2 milligramm

 

A szervezet természetesen előállíthatja ezt az anyagot a metionin és a lizin aminosavakból is, ha raktárak alacsonyak.

 

 

l karnitin mellékhatása

A legtöbb ember számára a napi legfeljebb 2 gramm viszonylag biztonságos és mentes minden komoly mellékhatástól.

Az egyik vizsgálatban azok az emberek, akik 21 napig naponta 3 grammot fogyasztottak, semmilyen negatív hatást nem tapasztaltak.

Az L-karnitin biztonságosságának egyik áttekintése szerint a napi körülbelül 2-3 gramm dózis hosszú távú használatra biztonságosnak tűnt. Vannak azonban enyhe mellékhatások, köztük émelygés és gyomorpanaszok.

 

 

L karnitin szedése / adagolása

A karnitin szükségletünk naponta 250-500 mg körül van, de sportolóként és stresszes életvitel mellett ez az adag jóval nagyobb, az ajánlások 2000-4000 mg között vannak.

 

“Az l karnitin mikor kell bevenni?”

Edzések előtt, a zsírégetés és a teljesítményünk növelése érdekében, a legjobb megoldás az, ha adagonként 2-3 grammot fogyasztunk a maximális előny érdekében.

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy az inzulinszintnek meglehetősen magasnak kell lennie ahhoz, hogy elegendő mennyiségű L-karnitin beléphessen az izomsejtekbe, ahol a munka nagy részét elvégzi. Ezért érdemes már sportolás előtt szénhidrátos sportitaloddal, vagy energia zselével együtt elfogyasztani.

Másik oldalról, az l karnitin fogyasztása fokozza az inzulin választ az izom sejtekben, segítve több glükóz és L karnitin szállítását.

 

Az L karnitin szedésének a másik legjobb időpontja az edzések utáni idő, de ez lehet a nap folyamán más, magas szénhidráttartalmú étellel való fogyasztása is. Így fogyasztva segíti az izomregenerációt, segít megóvni az izomzatot a leépüléstől.

 

Érdemes kúraszerűen használni az l karnitint?

Jelenleg úgy tűnik, hogy nincs szükség a kúraszerű fogyasztására. A rendszeres fogyasztása is hosszútávon hatékony lehet.

 

 

Összegzés:

  • A karnitin egy aminosav, amely úgy működik, hogy a zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, ahol ezek üzemanyagokra bonthatók.
  • A karnitin a testben termelődik, és kis mennyiségben megtalálható bizonyos típusú élelmiszerekben is, például az állati termékekben.
  • Ha egészséges életmóddal és tápláló étrenddel párosul, a karnitin szedése több egészségügyi előnyöket kínálhat.
  • A tanulmányok szerint az L-karnitin javítja a kitartást, fokozza a fogyást, megakadályozza az izomkárosodást, felerősíti a zsírégetést, fokozza az agy működését és szabályozza a vércukorszintet.
  • Fontos megjegyezni, hogy zsírégető hatása a megfelelő táplálkozással és aktív életmóddal hatékony.Kinek érdemes L karnitin kiegészítőket fogyasztani?
  • Mivel oly sok figyelemre méltó előnyt kínál, az l carnitin kiegészítők sokak számára lehet előnyös. Ugyanakkor a következő csoportok élvezhetik a legjelentősebb előnyöket:
Sportolók – A sportolók profitálhatnak a karnitin-kiegészítőkből, mivel képesek hatékonyan növelni a zsírégetést és elősegíteni a test izomépítését. A karnitin csökkentheti a fáradtságot és az étvágyat is. Növelheti a zsírvesztést, és elősegíti a tisztább testösszetételt. Egy tanulmány kimutatta, hogy a karnitin javíthatja a teljesítményt is azáltal, hogy csökkenti a test energiafelhasználását a glikogénraktárakból, és helyettesíti azokat a zsírkészletekkel, amelyek megtakarítják az izom energiáját és elégetik a zsírt. Ez a kiegészítő csökkenti a zsírt, növeli az izomzatot és növeli az energiát – tökéletes kombináció a sportolók számára!
Vegánok és vegetáriánusok – A vegánok és vegetáriánusoknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki karnitinhiány, mivel étrendjükből sok elsődleges karnitinforrás hiányzik. A teste szintén létre tud hozni karnitint, de ha elegendő mennyiségű karnitin van az étrendben, akkor egészséges maradhat és meghosszabbíthatja életünket. Különösen segíthet azoknak, akik épp vegetáriánus vagy vegán étetmódra váltanak, hogy megőrizzék energiaszintjüket.
Diétázóknak– Az l karnitin hasznos súlycsökkentő kiegészítő, mivel elősegíti a zsír energiává történő átalakítását. Azok, akik diétáznak, az sírégetés érdekében, kiegészíthetik étrendjüket karnitinnal, hogy fokozzák a fogyásukat.
Továbbá hasznos kiegészítő az egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságaik miatt a vesebetegségben szenvedőknek, a II-es típusú cukorbetegeknek is.
 

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...