Ugrás a fő tartalomra

CLA-konjugált linolénsav.többszörösen telítetlen esszenciális omega-6 zsírnak-a linolénsav.

CLA

A CLA jelentése: Conjugated Linoleic Acids, másszóval konjugált linolénsav. A konjugált szó azt jelenti, hogy egymáshoz rendelt vagy összetartozó. A linolénsav pedig egy zsírsav, melyet először a lenolajban különítettek el. Ez a zsírsav természetesen nem csak a lenben található, de a nevét innen kapta. A CLA az egyik legfontosabb, többszörösen telítetlen esszenciális omega-6 zsírnak-a linolénsavnak-egyik formája.


Mire használják a CLA-t?

Manapság a CLA az egyik legkeresettebb testsúlycsökkentő táplálékkiegészítő. Mint étrendkiegészítő azért is lehet szükséges a szedése, mert a húsok és sajtok feldolgozása miatt  az átlagos étrend jóval kevesebb CLA-t tartalmaz, így mára csak ennek szedésével érhető el ezen fontos zsírsav ideális szintje.

A zsírok mindig is a fogyókúra ellenségeinek számítottak, pedig köztudott, hogy nem mindegyik zsír káros. A jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk a felesleges kilóktól s a CLA is a jó és nélkülözhetetlen zsírok közé tartozik.

A fogyókúránál csökkentjük a kalóriabevitelt, ennek azonban rossz oldala is van, hiszen egy idő után a szervezet az izmot is felhasználja annak érdekében, hogy energiát nyerjen. Ez pedig jócskán csökkenti a fogyás sebességét.

Az izom ugyanis egy aktív szövet, melynek építőelemei kicsiny „tűzhelyekként“ működnek. Ahhoz, hogy az izom megtartsa saját tömegét, folyamatos energiát igényel. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az alapanyagcsere mellett az izomszövet égeti el a legtöbb kalóriát, még nyugalmi állapotban is. Ez pedig kilókban mérhető fogyást jelent! Az izomzat megtartása, illetve növelése fogyás szempontból létfontosságú! A CLA hatása e téren kiemelkedő, ugyanis oly módon csökkenti a testzsírt, hogy közben „szinten tartja“ az izomzatot.

Kutatók szerint a CLA fogyasztó hatása a zsír-anyagcsere szabályozási képességében rejlik: vagyis a CLA képes csökkenteni a zsír felvételét, s gyorsítani a zsír égetését.

A CLA tehát beindítja a szervezet zsírégetését, szabályozza a zsír és fehérje anyagcserét, és segít a testzsír csökkentésében, illetve az izmok szálkásításában.

A CLA nem csökkenti a nagyobb zsírsejteket, hanem inkább azt éri el, hogy egy kisebb zsírsejt ne nőjön nagyobbra. Valószínűleg úgy, hogy blokkolja azokat az enzimeket, melyek megduzzasztják a zsírsejteket.

Egy táplálkozástudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a CLA három hónap alatt 20%-kal csökkentette a testzsírszázalékot azon résztvevőknél, akik semmilyen más formában nem változtattak életmódjukon és étrendjükön. Ugyanakkor sport mellett pedig a CLA kapszula alkalmazásáról szóló kutatási eredmények jelentős testzsírcsökkenésről és  „izomnövekedésről“ számolnak be.

A kutatások alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a szervezetünk képes a CLA által lebontott zsírsejtekből keletkező szabad zsírsavakat energiaforrásként felhasználni. Vagyis ha a vérben több szabad zsírsav található, és az illető testmozgást végez, képes lesz a testmozgás alatt jóval több zsírt égetni, mint CLA kapszula nélkül.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy miután a szabad zsírsavak bekerültek a vérbe, és nem történik testedzés, akkor a CLA hatására nem fog jelentősen felgyorsulni a zsírégetés.

Testmozgás nélkül a CLA fogyasztó hatása lényegesen kisebb. A javaslat: egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend követése, valamennyit mozgás, és mellette a CLA szedése.

Jótékony hatásai

A CLA daganatellenes hatású is, a kutatások szerint a CLA minden stádiumban mérsékli a tumorképződést, így használható megelözésre és a tumor növekedésének mérséklésére is.

További kedvező hatása, hogy fokozza az inzulinérzékenységet, így mérsékli a vércukorszintet, és hasznos lehet 2-es típusú diabates esetén.

A konjugált linolsav egyes esetekben csökkentheti a vér triglicerid-és koleszterinszintjét.

A CLA egy természetesen előforduló tápanyag, megtalálható a marhahúsban, tejben, sajtban, pulyka-és bárányhúsban. Viszont természetes forrásból rengeteget kellene fogyasztani ahhoz, hogy a kívánt mennyiségű CLA bekerülhessen a szervezetbe. Ezért a CLA pozitív zsírcsökkentő hatását érdemes inkább plusz CLA kapszula kiegészítésével elérni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...