LIGTH???????
Újabban a legtöbb üdítőitalban lecserélődött a sima cukor, a fent említett anyagra. A glükóz ismertebb neve szőlőcukor, míg a fruktóz a gyümölcscukor névre hallgat. E két cukorfajta alkotja a szirupot, akárcsak a kristálycukrot.
Szokták még „magas fruktóz tartalmú kukorica szirupként” is emlegetni.
Nézzük meg mi is ez!
Előállítása nagy mennyiségben igen olcsó (olcsóbb mint a kristálycukor), kukoricából készítenek glükóz szirupot, és utólag alakítják fruktózzá egy részét. Ez a két cukorfajta lehet egyébként a legkárosabb az emberi szervezetre (főleg kontrollálatlan mennyiségekben). A felesleges fruktóz-terhelésnek ismertek a hosszútávó káros hatásai.
A többi élelmiszerben felhasznált szirupnál ez a szint 40 és 90% között váltakozhat.
A gyártók szeretik, mivel nem csak olcsó, de a folyékony forma miatt nem kell beruházniuk a kristályos formájú cukor feldolgozásának eszközeibe sem, a szirupot egyszerűen belekeverhetik a termékbe.
A szőlőcukor (glükóz)
Egyébként az állandóan fel-le ugráló vércukorszint egyes tudósok szerint kikövezett út a cukorbetegség felé. Normál, természetben előforduló, hétköznapi zöldségek és gyümölcsök formájában történő cukorbevitel egész nap képes szinten tartani a vércukor szintünket, de ott nem is találkozhatunk két evőkanál szőlőcukor porral.
Egyébként azért a negatívumokat félretéve maga a szőlőcukor igen hasznos is, ugyanazért, amiért káros - nagyon gyors energiaforrást biztosít. Ha azonnal szükségünk van energiára, például intenzív sportteljesítményhez vagy szellemi éberség fenntartásához, akkor egy szőlőcukor elszopogatása segíthet. Ugyanakkor igen káros, hogyha ülünk a fotelben a televízió előtt, és nem csinálunk semmit.
Személy szerint úgy gondolom, hogy a szőlőcukor nem a konyhába való, és kerülném a mindennapi konyhai használatát.
A gyümölcscukor (fruktóz)
A fruktózra sokan úgy gondolnak, mint arra a cukorra, ami egészségesebb.
Két tény van ezzel kapcsolatban:
Nagyon édes, tehát kevesebbet elég felhasználni belőle, és így kevesebb kalória bevitelt tesz lehetővé. Eddig még akár jó is lehetne nekünk… és most jön a…
DE…
Több embertől hallottam már, hogy a fruktózt ehetik a cukorbetegek is, mert az jó.
Ez persze nem így van, vagy csak nagyon mértékkel. Bár a fruktóz nagyon lassan emeli meg a vércukor szintet (ahogy egy része szőlőcukorrá alakul), és emiatt tényleg úgy tűnhet, hogy a cukorbetegeknek is jó lehet, akiknek pont a magas vércukor szint okozza a problémát, ugyanakkor -
Higgyük el, hogy az átlag magyar polgárok mája nem szenved hiányt alapból sem. Ez pedig egyenes út a hízáshoz, ami pedig még inkább hajlamosít a cukorbetegségre.
Ezen túl a túlzott fruktóz fogyasztás növelheti a vérzsír szintet (triglicerid), ami hosszú távon az erek károsodásához és keringési problémákhoz vezethet, de növelheti a húgysav szintet és a vérnyomást is.
A fruktóz szintén nem javasolható a mindennapi konyhai használatra.
Saját felelősségünk...
Most, hogy mindkét cukrot kizártam a konyhából, felmerül a kérdés, hogy hogy lehet, hogy a milliók által napi szinten fogyasztott készételekben és üdítőkben mégis benne vannak, nem is kis mennyiségben.
Sajnos jelenleg olyan táplálékok vesznek körül, amelyek szinte észrevétlenül, évtizedek alatt roncsolnak szét minket, hogy utána majd a drága gyógyszerek jelentsék a megoldást. És amikor valami problémánk lesz 20 év múlva, akkor ki fog már arra gondolni, hogy a fruktóz miatt lehet, amit minden nap ittünk a kedvenc üdítőnkben?
Azt javaslom, hogy próbáljunk meg mindent megtenni a megelőzésért, amíg még nem szorulunk rá az orvosi és gyógyszerészeti kezelésekre, és utána is. A megelőzés módszerei általában nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor már egészségügyi problémáink vannak, sőt akkor válhatnak igazán életmentővé!
Cola light tartalma.
Aszpartám :Édesítőszer
Hő hatására valamit a tárolás során
könnyen lebomlik idegmérgező összetevőire: fenilalaninra, aspartic-savra és
metil-alkoholra. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA)
szerint az aszpartám kapcsolatba hozható: fejfájással, szédüléssel,
egyensúlyvesztéssel, hangulatingadozással, émelygéssel, memória problémákkal,
izomgyengeséggel, homályos látással, kimerültséggel, gyengeséggel, bőrkiütéssel,
ízületi és izomfájdalmakkal. A legutóbbi bizonyítékok azt mutatják, hogy a napi
üdítőital-fogyasztásnak megfelelő mennyiségű aszpartám-bevitel növeli az
egyébként ritka, limfómaként ismert agytumor kockázatát.
Aceszulfám-K :Édesítőszer
Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer
bomlásterméke az acetoacetamid, amelyről patkányoknál, nyulaknál és kutyáknál
kimutatták, hogy káros hatással vannak a pajzsmirigyre. Habár általánosságban
hozzákeverik az aszpartámhoz, hogy az keserű ízét elfedje, nem készültek
tanulmányok arra vonatkozóan, hogy ez a kombináció, valamint annak esetleges
melléktermékei mennyire biztonságosak.
Foszforsav : Savasító
A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja a kalciumot a csontokból. Azoknak a gyerekeknek, akiknek magas a foszforsav-bevitele, törékenyebbek a csontjaik, továbbá a csonttörések kockázatának növekedésével kell számolniuk egész életük során. A naponta legalább hat pohár (másfél liter) foszforsav-tartalmú üdítőitalt fogyasztó gyerekeknek
pedig ötször nagyobb esélyük van arra, hogy a vérük kálcium-szintje alacsony
lesz, mint azon társaiknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat.
Citromsav Savasító, Tartósítószer
Önmagában veszélytelen, bár a fogzománccal szemben kíméletlen lehet. Amennyiben azonban káliummal vagy
nátrium-benzoáttal (lásd alább) keverik, a tárolás során, különösen magas
hőmérséklet hatására, kedvezhet a rákkeltő benzol kialakulásának.
Koffein: Ízesítőszer
Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz,
letargiához illetve fejfájáshoz vezethet. A koffein függőséget okoz, és
nagyobb arányú bevitele vetélést, koraszülést, illetve gyomorfekélyt és
szívgyengeséget okozhat. Az a mennyiség, amit az üdítőitalokhoz kevernek,
valójában semmi ízhatást nem eredményez, azonban az ital rendszeres
fogyasztása koffeinfüggőséget alakíthat ki. A koffeint fogyasztó gyerekek
gyakrabban betegek, panaszkodnak fejfájásra és alvási problémákra, illetve
kerülhetnek vashiányos állapotba. 330ml kóla egy csésze kávé
koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.
Nátrium-benzoát (E211)
Tartósítószer
Az asztmában, rhinitisben illetve
csalánkiütésben szenvedők tapasztalhatják, hogy tüneteik benzoát-fogyasztást
követően rosszabbodnak. Savas oldatokban (mint például az üdítőitalok)
megtörténhet a benzoátok rákkeltő benzollá bomlása. Felmérések szerint az
üdítőitalok a biztonságosnak tartott érték negyvenszeresét is
tartalmazhatják.
Ammónium-szulfitos karamell (E150d)
Színezőanyag
Előállítása során cukrot, ammóniát és szulfittartalmú vegyületeket melegítenek. A cukor esetenként génmanipulált kukoricából származik. Az ammónia mindenfajta érintkezés esetén mérgező, így az ammóniát felhasználó karamellizálás génkárosodáshoz, növekedéslassuláshoz,a belek és vesék megnagyobbodásához és a B-vitamin leépítéséhez vezethet. A színezőanyagot ez idáig nem vizsgálták annak rákkeltő és reproduktív mérgező
hatásait tekintve.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése