Ugrás a fő tartalomra

GLÜKÓZ-FRUKTÓZ SZIRUP (RÉPACUKOR MÁSKÉNT) Avagy a light mese.

LIGTH??????? 

Újabban a legtöbb üdítőitalban lecserélődött a sima cukor, a fent említett anyagra. A glükóz ismertebb neve szőlőcukor, míg a fruktóz a gyümölcscukor névre hallgat. E két cukorfajta alkotja a szirupot, akárcsak a kristálycukrot.

Szokták még „magas fruktóz tartalmú kukorica szirupként” is emlegetni.


Nézzük meg mi is ez!

Előállítása nagy mennyiségben igen olcsó (olcsóbb mint a kristálycukor), kukoricából készítenek glükóz szirupot, és utólag alakítják fruktózzá egy részét. Ez a két cukorfajta lehet egyébként a legkárosabb az emberi szervezetre (főleg kontrollálatlan mennyiségekben). A felesleges fruktóz-terhelésnek ismertek a hosszútávó káros hatásai.  


A többi élelmiszerben felhasznált szirupnál ez a szint 40 és 90% között váltakozhat.

A gyártók szeretik, mivel nem csak olcsó, de a folyékony forma miatt nem kell beruházniuk a kristályos formájú cukor feldolgozásának eszközeibe sem, a szirupot egyszerűen belekeverhetik a termékbe.

A szőlőcukor (glükóz)

Egyébként az állandóan fel-le ugráló vércukorszint egyes tudósok szerint kikövezett út a cukorbetegség felé. Normál, természetben előforduló, hétköznapi zöldségek és gyümölcsök formájában történő cukorbevitel egész nap képes szinten tartani a vércukor szintünket, de ott nem is találkozhatunk két evőkanál szőlőcukor porral.

Egyébként azért a negatívumokat félretéve maga a szőlőcukor igen hasznos is, ugyanazért, amiért káros - nagyon gyors energiaforrást biztosít. Ha azonnal szükségünk van energiára, például intenzív sportteljesítményhez vagy szellemi éberség fenntartásához, akkor egy szőlőcukor elszopogatása segíthet. Ugyanakkor igen káros, hogyha ülünk a fotelben a televízió előtt, és nem csinálunk semmit.

Személy szerint úgy gondolom, hogy a szőlőcukor nem a konyhába való, és kerülném a mindennapi konyhai használatát. 

A gyümölcscukor (fruktóz)

A fruktózra sokan úgy gondolnak, mint arra a cukorra, ami egészségesebb. 

Két tény van ezzel kapcsolatban:

Nagyon édes, tehát kevesebbet elég felhasználni belőle, és így kevesebb kalória bevitelt tesz lehetővé. Eddig még akár jó is lehetne nekünk… és most jön a…

DE…

Több embertől hallottam már, hogy a fruktózt ehetik a cukorbetegek is, mert az jó.  

Ez persze nem így van, vagy csak nagyon mértékkel. Bár a fruktóz nagyon lassan emeli meg a vércukor szintet (ahogy egy része szőlőcukorrá alakul), és emiatt tényleg úgy tűnhet, hogy a cukorbetegeknek is jó lehet, akiknek pont a magas vércukor szint okozza a problémát, ugyanakkor -


 Higgyük el, hogy az átlag magyar polgárok mája nem szenved hiányt alapból sem.  Ez pedig egyenes út a hízáshoz, ami pedig még inkább hajlamosít a cukorbetegségre. 

Ezen túl a túlzott fruktóz fogyasztás növelheti a vérzsír szintet (triglicerid), ami hosszú távon az erek károsodásához és keringési problémákhoz vezethet, de növelheti a húgysav szintet és a vérnyomást is. 

A fruktóz szintén nem javasolható a mindennapi konyhai használatra. 

Saját felelősségünk...

Most, hogy mindkét cukrot kizártam a konyhából, felmerül a kérdés, hogy hogy lehet, hogy a milliók által napi szinten fogyasztott készételekben és üdítőkben mégis benne vannak, nem is kis mennyiségben. 

Sajnos jelenleg olyan táplálékok vesznek körül, amelyek szinte észrevétlenül, évtizedek alatt roncsolnak szét minket, hogy utána majd a drága gyógyszerek jelentsék a megoldást. És amikor valami problémánk lesz 20 év múlva, akkor ki fog már arra gondolni, hogy a fruktóz miatt lehet, amit minden nap ittünk a kedvenc üdítőnkben? 

Azt javaslom, hogy próbáljunk meg mindent megtenni a megelőzésért, amíg még nem szorulunk rá az orvosi és gyógyszerészeti kezelésekre, és utána is. A megelőzés módszerei általában nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor már egészségügyi problémáink vannak, sőt akkor válhatnak igazán életmentővé!

Cola light tartalma. 


Aszpartám :Édesítőszer

Hő hatására valamit a tárolás során

könnyen lebomlik idegmérgező összetevőire: fenilalaninra, aspartic-savra és

metil-alkoholra. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA)

szerint az aszpartám kapcsolatba hozható: fejfájással, szédüléssel,

egyensúlyvesztéssel, hangulatingadozással, émelygéssel, memória problémákkal,

izomgyengeséggel, homályos látással, kimerültséggel, gyengeséggel, bőrkiütéssel,

ízületi és izomfájdalmakkal. A legutóbbi bizonyítékok azt mutatják, hogy a napi

üdítőital-fogyasztásnak megfelelő mennyiségű aszpartám-bevitel növeli az

egyébként ritka, limfómaként ismert agytumor kockázatát.


Aceszulfám-K :Édesítőszer

Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer

bomlásterméke az acetoacetamid, amelyről patkányoknál, nyulaknál és kutyáknál

kimutatták, hogy káros hatással vannak a pajzsmirigyre. Habár általánosságban

hozzákeverik az aszpartámhoz, hogy az keserű ízét elfedje, nem készültek

tanulmányok arra vonatkozóan, hogy ez a kombináció, valamint annak esetleges

melléktermékei mennyire biztonságosak.


Foszforsav : Savasító

A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja a kalciumot a csontokból. Azoknak a gyerekeknek, akiknek magas a foszforsav-bevitele, törékenyebbek a csontjaik, továbbá a csonttörések kockázatának növekedésével kell számolniuk egész életük során. A naponta legalább hat pohár (másfél liter) foszforsav-tartalmú üdítőitalt fogyasztó gyerekeknek

pedig ötször nagyobb esélyük van arra, hogy a vérük kálcium-szintje alacsony

lesz, mint azon társaiknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat.



Citromsav Savasító, Tartósítószer


Önmagában veszélytelen, bár a fogzománccal szemben kíméletlen lehet. Amennyiben azonban káliummal vagy

nátrium-benzoáttal (lásd alább) keverik, a tárolás során, különösen magas

hőmérséklet hatására, kedvezhet a rákkeltő benzol kialakulásának.


Koffein: Ízesítőszer


Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz,

letargiához illetve fejfájáshoz vezethet. A koffein függőséget okoz, és

nagyobb arányú bevitele vetélést, koraszülést, illetve gyomorfekélyt és

szívgyengeséget okozhat. Az a mennyiség, amit az üdítőitalokhoz kevernek,

valójában semmi ízhatást nem eredményez, azonban az ital rendszeres

fogyasztása koffeinfüggőséget alakíthat ki. A koffeint fogyasztó gyerekek

gyakrabban betegek, panaszkodnak fejfájásra és alvási problémákra, illetve

kerülhetnek vashiányos állapotba. 330ml kóla egy csésze kávé

koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.



Nátrium-benzoát (E211)

Tartósítószer


Az asztmában, rhinitisben illetve

csalánkiütésben szenvedők tapasztalhatják, hogy tüneteik benzoát-fogyasztást

követően rosszabbodnak. Savas oldatokban (mint például az üdítőitalok)

megtörténhet a benzoátok rákkeltő benzollá bomlása. Felmérések szerint az

üdítőitalok a biztonságosnak tartott érték negyvenszeresét is

tartalmazhatják.



Ammónium-szulfitos karamell (E150d)

Színezőanyag


Előállítása során cukrot, ammóniát és szulfittartalmú vegyületeket melegítenek. A cukor esetenként génmanipulált kukoricából származik. Az ammónia mindenfajta érintkezés esetén mérgező, így az ammóniát felhasználó karamellizálás génkárosodáshoz, növekedéslassuláshoz,a belek és vesék megnagyobbodásához és a B-vitamin leépítéséhez vezethet. A színezőanyagot ez idáig nem vizsgálták annak rákkeltő és reproduktív mérgező

hatásait tekintve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...