A Carcinia Cambogia népszerű étrend kiegészítő a fogyni vágyók körében, sokan HCA (hidroxi-citromsav) -ként ismerik. Azonban a Garcinia cambogia nemcsak az elhízás megelőzésében segíthet, hanem csökkentheti a koleszterint és triglicerideket, erősítheti az immunrendszert és megakadályozhatja a fekélyeket.
 
 
 
  
A Garcinia cambogia egy kicsi, tök alakú gyümölcsből (más néven garcinia gummi-gutta) származik, amely Délkelet-Ázsiában és Indiában nő.
A Garcinia egy nagy nemzetség a Clusiaceae növénycsaládban, amely több mint 300 fa- és cserjefajt tartalmaz.
A növényi héjat arany és ezüst csiszolásához használják, gyantáját pigmentekként festményekhez és akvarellekhez használják fel, míg az íny részét lakkként.
A növény gyümölcse sárga vagy piros színű és kifejezetten hasonlít a tökre. A gyümölcsét akár enni is meglehet, de általában nem nyersen fogyasztják, mert ízük nagyon savas.
A gyümölcs héját különböző módon hasznosítják, Ázsiában általában az ételek megőrzésére és íz fokozásra. Hagyományosan székrekedés , reuma és menstruációs fájdalom gyógyítására használják.Fő alkotóelem: HCA, vagyis hidroxi-citromsav
A Garcinia cambogia gyümölcsének fő alkotóelemei a hidroxi-citromsav (HCA) és annak laktonja , amelyek felelősek a súly, étvágy és a zsírnövekedés csökkentésének képességéért.
A gyümölcs és a kéreg egyaránt tartalmaz:
Ksantonok (a gyökérben is megtalálhatók)
benzofenonok
A növény más részei is számos alkaloidot, flavonoidot és fenolos vegyületet tartalmaznak.
A Garcinia cambogia gyümölcsök számos aminosavat is tartalmaznak (például arginint , aszparagint, glutamint, treonint, glicint, prolint, γ-amino-vajsavat, leucint, izoleucint, ornitint és lizint).
A Garcinia cambogia kivonatai és a gyümölcsből származó vegyületek ismertek a testtömeg potenciális csökkentésére, az étvágy csökkentésére és az elhízás megelőzésére.
A hidroxi-citromsav megakadályozhatja a zsírok felhalmozódását és az alacsonyabb vérzsírszinteket az alábbiak révén:
A zsírtermelő enzim (zsírsav-szintáz) szintjének csökkentése és egy enzim (ATP-citrát-liáz) blokkolása, amely elősegíti a zsírtermelést (A acetil-koenzim révén).
Csökkenti a fehérjék aktivitását, amelyek növelik a zsírtermelő enzimek (C / EBP-α, PPAR – y , SREBP1c és aP2) szintjét.
Növeli a zsírégető enzim ( lipoprotein lipáz ) szintjét.
Csökkenti a trigliceridek, foszfolipidek, koleszterin és zsírok (szabad zsírsavak) termelését a májban.
Így csökkentheti az étvágyat is:
Az ATP-citrát-liáz blokkolásával, amelyre válaszul a test több glikogént termel a májban, így növeli a teltségérzetet.
Növeli a szerotonin szintet, egy neurotranszmitter, amely elnyomja az éhségérzetet.
Garcinia cambogia finomhangolhatja az immunműködést a következőek szerint:
Csökkenő gyulladásos citokineket (CPR, TNF-α , IL-1β )
Blokkolja és csökkenti a gyulladást okozó enzimek szintjét [( myeloperoxidáz ( MPO ), ciklooxigenáz ( COX-2 ) és indukálható nitrogén-oxid szintáz ( iNOS ) , PGE2 , 5-lipoxigenáz) ]
Úgy viselkedik, mint egy antioxidáns szerint:
Az antioxidáns enzimek szintjét növeli ( szuperoxid-dismutáz , glutation- reduktáz)
Az oxidatív stressz által okozott zsírkárosodást csökkenti
Csökkenti az agy, a máj és a vese oxidatív stressz markereit (malondialdehid (MDA), kataláz , protein karbonil (DNPH), kataláz, protein tirozin nitráció és butirilkolinészteráz, és az agy nitrogén- oxid szintjét növeli).
A HCA (hidroxi-citromsav) javíthatja az edzés teljesítményét azáltal, hogy növeli a zsírbontást és csökkenti a szénhidrátok lebomlását. Ez megtartja az edzéshez használt glikogént.
Garnicia Cambogia – HCA – előnyei
Tehát a HCA mire jó? A GC lehetséges előnyei között legtöbbször a súlycsökkentést említik, amit a benne található HCA (hidroxi citromsav) tartalmának tulajdonítanak.
A Nutraceuticals- ben közzétett 2016. évi összefoglaló szerint a Garcinia kísérleti vizsgálatok során gyulladásgátló, antiulcerogenic (fekélyek kialakulásást gátló), antioxidáns, májvédő, citotoxikus és antidiabetikus hatásokat is kimutatott.
A GC növény különböző részeinek vizsgálata kimutatta olyan jótékony vegyületek jelenlétét, mint a xantonok, benzofenonok, szerves savak és aminosavak.
A garcinia cambogia előnyeiről általában a következőket említik:
étvágyvesztés vagy csökkent vágy az étkezésre, mint általában
csökken az egészségtelen ételek iránti vágy, például a  cukorfüggőség
pozitívabb hangulat (ideértve a boldogabb, energikusabb és kevésbé fáradt érzést)
megnövekedett energia és koncentráció
stabilizált vércukorszint
jobb bélmozgás
csökkent ízületi fájdalmak
jobb koleszterinszint
erősebb vágy arra, a fizikai aktivitáshoz
székrekedés, aranyér és bél paraziták kezelésére
A követlezőekben összefoglaljuk a garcinia cambogia előnyeit, amelyek valóban hatékonyak lehetnek.
1 – HCA hatása – Fogyás
Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy a garcinia cambogia valójában segítséget nyújthat az alacsony zsírsav csökkenéshez, valamint a fent említett egyéb egészségügyi problémák némelyikéhez.
Például a kutatások azt sugallják, hogy a HCA úgy működik, hogy blokkol egy bizonyos enzimet, az úgynevezett  adenozin-trifoszfát-citrát-liázt , amely hozzájárul a zsírsejtek képződéséhez.
Ugyanakkor a GC hatásait a kontrollokkal összehasonlító tanulmányok azt mutatták, hogy ez a testvesztést átlagosan csupán egy-két kilóval növeli, amiről akár azt is gondolhatod, hogy nem túl sok, de a diétád alatt nagy támogatást adhat a végső célod elérésében.
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
Megjegyzések
Megjegyzés küldése