Ugrás a fő tartalomra

HCA – Minden amit tudnod kell a Garcinia cambogiáról!

A Carcinia Cambogia népszerű étrend kiegészítő a fogyni vágyók körében, sokan HCA (hidroxi-citromsav) -ként ismerik. Azonban a Garcinia cambogia nemcsak az elhízás megelőzésében segíthet, hanem csökkentheti a koleszterint és triglicerideket, erősítheti az immunrendszert és megakadályozhatja a fekélyeket.
Mi az a Garcinia Cambogia (HCA)?
A Garcinia cambogia egy kicsi, tök alakú gyümölcsből (más néven garcinia gummi-gutta) származik, amely Délkelet-Ázsiában és Indiában nő.

A Garcinia egy nagy nemzetség a Clusiaceae növénycsaládban, amely több mint 300 fa- és cserjefajt tartalmaz.

A növényi héjat arany és ezüst csiszolásához használják, gyantáját pigmentekként festményekhez és akvarellekhez használják fel, míg az íny részét lakkként.

A növény gyümölcse sárga vagy piros színű és kifejezetten hasonlít a tökre. A gyümölcsét akár enni is meglehet, de általában nem nyersen fogyasztják, mert ízük nagyon savas.

A gyümölcs héját különböző módon hasznosítják, Ázsiában általában az ételek megőrzésére és íz fokozásra. Hagyományosan székrekedés , reuma és menstruációs fájdalom gyógyítására használják.Fő alkotóelem: HCA, vagyis hidroxi-citromsav
A Garcinia cambogia gyümölcsének fő alkotóelemei a hidroxi-citromsav (HCA) és annak laktonja , amelyek felelősek a súly, étvágy és a zsírnövekedés csökkentésének képességéért.
A gyümölcs és a kéreg egyaránt tartalmaz:

Ksantonok (a gyökérben is megtalálhatók)
benzofenonok
A növény más részei is számos alkaloidot, flavonoidot és fenolos vegyületet tartalmaznak.

A Garcinia cambogia gyümölcsök számos aminosavat is tartalmaznak (például arginint , aszparagint, glutamint, treonint, glicint, prolint, γ-amino-vajsavat, leucint, izoleucint, ornitint és lizint).
A Garcinia cambogia kivonatai és a gyümölcsből származó vegyületek ismertek a testtömeg potenciális csökkentésére, az étvágy csökkentésére és az elhízás megelőzésére.
Hogyan működik a HCA?
A hidroxi-citromsav megakadályozhatja a zsírok felhalmozódását és az alacsonyabb vérzsírszinteket az alábbiak révén:

A zsírtermelő enzim (zsírsav-szintáz) szintjének csökkentése és egy enzim (ATP-citrát-liáz) blokkolása, amely elősegíti a zsírtermelést (A acetil-koenzim révén).
Csökkenti a fehérjék aktivitását, amelyek növelik a zsírtermelő enzimek (C / EBP-α, PPAR – y , SREBP1c és aP2) szintjét.
Növeli a zsírégető enzim ( lipoprotein lipáz ) szintjét.
Csökkenti a trigliceridek, foszfolipidek, koleszterin és zsírok (szabad zsírsavak) termelését a májban.
 

Így csökkentheti az étvágyat is:

Az ATP-citrát-liáz blokkolásával, amelyre válaszul a test több glikogént termel a májban, így növeli a teltségérzetet.
Növeli a szerotonin szintet, egy neurotranszmitter, amely elnyomja az éhségérzetet.
 

Garcinia cambogia finomhangolhatja az immunműködést a következőek szerint:

Csökkenő gyulladásos citokineket (CPR, TNF-α , IL-1β )
Blokkolja és csökkenti a gyulladást okozó enzimek szintjét [( myeloperoxidáz ( MPO ), ciklooxigenáz ( COX-2 ) és indukálható nitrogén-oxid szintáz ( iNOS ) , PGE2 , 5-lipoxigenáz) ]
 

Úgy viselkedik, mint egy antioxidáns szerint:

Az antioxidáns enzimek szintjét növeli ( szuperoxid-dismutáz , glutation- reduktáz)
Az oxidatív stressz által okozott zsírkárosodást csökkenti
Csökkenti az agy, a máj és a vese oxidatív stressz markereit (malondialdehid (MDA), kataláz , protein karbonil (DNPH), kataláz, protein tirozin nitráció és butirilkolinészteráz, és az agy nitrogén- oxid szintjét növeli).
 
A HCA (hidroxi-citromsav) javíthatja az edzés teljesítményét azáltal, hogy növeli a zsírbontást és csökkenti a szénhidrátok lebomlását. Ez megtartja az edzéshez használt glikogént.

 
Garnicia Cambogia – HCA – előnyei
Tehát a HCA mire jó? A GC lehetséges előnyei között legtöbbször a súlycsökkentést említik, amit a benne található HCA (hidroxi citromsav) tartalmának tulajdonítanak.

A Nutraceuticals- ben közzétett 2016. évi összefoglaló szerint a Garcinia kísérleti vizsgálatok során gyulladásgátló, antiulcerogenic (fekélyek kialakulásást gátló), antioxidáns, májvédő, citotoxikus és antidiabetikus hatásokat is kimutatott.
A GC növény különböző részeinek vizsgálata kimutatta olyan jótékony vegyületek jelenlétét, mint a xantonok, benzofenonok, szerves savak és aminosavak.

 

A garcinia cambogia előnyeiről általában a következőket említik:

étvágyvesztés vagy csökkent vágy az étkezésre, mint általában
csökken az egészségtelen ételek iránti vágy, például a cukorfüggőség
pozitívabb hangulat (ideértve a boldogabb, energikusabb és kevésbé fáradt érzést)
megnövekedett energia és koncentráció
stabilizált vércukorszint
jobb bélmozgás
csökkent ízületi fájdalmak
jobb koleszterinszint
erősebb vágy arra, a fizikai aktivitáshoz
székrekedés, aranyér és bél paraziták kezelésére
A követlezőekben összefoglaljuk a garcinia cambogia előnyeit, amelyek valóban hatékonyak lehetnek.

 
 

1 – HCA hatása – Fogyás
Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy a garcinia cambogia valójában segítséget nyújthat az alacsony zsírsav csökkenéshez, valamint a fent említett egyéb egészségügyi problémák némelyikéhez.

Például a kutatások azt sugallják, hogy a HCA úgy működik, hogy blokkol egy bizonyos enzimet, az úgynevezett adenozin-trifoszfát-citrát-liázt , amely hozzájárul a zsírsejtek képződéséhez.
Ugyanakkor a GC hatásait a kontrollokkal összehasonlító tanulmányok azt mutatták, hogy ez a testvesztést átlagosan csupán egy-két kilóval növeli, amiről akár azt is gondolhatod, hogy nem túl sok, de a diétád alatt nagy támogatást adhat a végső célod elérésében.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...