Ugrás a fő tartalomra

Karob kakaó helyett a koffein mentes alternatíva.


A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből előállított, a kakaó pótlására is használható termék.

  A reform életmódot követők körében népszerű ízesítőanyag.
A karobpor a szentjánoskenyérfa (latin nevén Ceratonia siliqua) terméséből előállított termék.
 A szentjánoskenyérfa egy hüvelyes növény, ami a pillangósvirágúak családjába tartozik – így rokona a földimogyorónak és a babféléknek is. A fa a mediterrán éghajlaton őshonos, termését szentjánoskenyérnek nevezik. 
Ezt a nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint Keresztelő Szent János sivatagi bolyongásai során az éhhalál elkerülése érdekében ennek a fának a szárított termését ette.
A kb. 20 cm hosszú, barna hüvelytermést szárítják, pörkölik, majd megőrlik, így készítik a karobport. Érdekesség, hogy a termés őrlésével készül a szentjánoskenyér-liszt néven ismert, természetes élelmiszeri pari adalékanyag is (E410 az E-számok szerinti besorolása), amit sűrítésre, térfogatnövelőként, stabilizátorként használnak. 
Karobpor a konyhánkban

A karobpor egy édeskés ízű, barna színű, a kakaóhoz hasonló aromájú őrlemény. Ezen tulajdonságainál fogva gyakran alkalmazzák a kakaópor helyettesítésére, kiváltására. A karobpor felhasználható sütemények, turmixok, pudingok, krémek, de a csokoládét helyettesítő termékek készítésére is.
Az ételekben, receptekben a karobpor 1:1 arányban alkalmazható a kakaópor helyettesítésére.

A karobpor kalóriatartalma kb. 220 kcal / 100g. Szénhidráttartalma 80-90g 100g-ban, aminek felét természetes cukortartalma teszi ki, ennek köszönhető az édeskés íze is. A karobpor a szénhidrátokkal ellentétben mérsékelt mennyiségű fehérjét, 4-5g /100g-ot tartalmaz, zsírtartalma pedig igen alacsony, kb. 1 g 100g-ban.

A karob igen magas rosttartalommal rendelkezik, közel 40g/100g élelmi rostot tartalmaz.

A karob egyik fontos tulajdonsága, ami miatt a kakaó helyettesítésére használják, az a koffeinmentessége. Míg a kakaó tartalmaz koffeint és teobromint is, addig a karobpor természeténél fogva mentes ezektől. Ennek a koffeinre kifejezetten érzékeny személyek esetében lehet kiemelt szerepe.
A karobpor gluténmentes alapanyag, így gluténérzékenyek étrendjébe is tökéletesen beilleszthető. 

A karobpor alkalmazása megfelelő alternatíva lehet azok számára, akik allergia vagy intolerancia miatt nem fogyaszthatnak csokoládét vagy kakaót. A kakaóbab fehérjéire való valódi allergia ritka, azonban a csokoládé a hisztaminra érzékenyek körében tüneteket válthat ki. A hisztamin intoleranciában szenvedők és kakaóallergiások kénytelenek az étrendjükben kerülni a csokoládét és magas kakaótartalmú termékeket, amelyek pótlásában segíthet a karobporral készült alternatíva

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...