Ugrás a fő tartalomra

Kendermag

A kendernek nem túl jó a híre, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszerként termelt kender és a marihuána vagy kannabisz nem ugyanazok a növények, és az ipari kendermagban nyomokban sem találni THC-t, vagyis pszichoaktív összetevőt.

A kendermag nagyon egészséges, mert tele van egészséges zsírsavakkal és esszenciális aminosavakkal. Ez a szupertáplálék omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag, amelyek antioxidáns hatással is rendelkeznek. A kendermag rendszeres fogyasztása elősegíti a jó emésztést, a hormonokra kiegyensúlyozó hatással bír, de az anyagcserére is kedvező hatást gyakorol.
A kendermagnak a következő egészségügyi előnyeit használhatjuk ki. Enyhíti és megszünteti a székrekedést és annak kellemetlen tüneteit. Elősegíti a szív- és érrendszer egészségét. Ez az aprócska mag a bőrproblémákat is enyhíteni tudja, de a gyomor- és bélrendszeri gondokon is sokat segíthet.
A kendermagnak magas az oldható és az oldhatatlanrost-tartalma, így tudja fenntartani a gyomor- és a bélrendszer egészséges működését. Ezen kívül a probiotikumokat is táplálja a bélrendszerben, ami nagyon lényeges az egészséges immunrendszer fenntartásához.
A kendermag rendszeres fogyasztása elősegíti a haj, a bőr és a köröm egészségét. Nemhiába kevernek kendermagolajat különféle kozmetikai termékekbe, mint például ajakbalzsamokba, szappanokba vagy éppen krémekbe.
A kender magjából kivont olaj nagyon hatásos lehet atópiás dermatitiszre, illetve ekcémás bőrre, amely általában száraz és gyulladt szokott lenni. Még te is tudsz készíteni egy szuper ekcéma elleni krémet sheavaj, kendermagolaj és valamilyen illóolaj – például levendula-illóolaj – felhasználásával, amely nyugtató hatással rendelkezik.
A kendermagnak az omega-3 zsírsav és a GLA tökéletes zsírprofilja miatt kiemelkedő szerepe van a természetes gyulladáscsökkentésben, ezzel pedig az immunrendszer megerősítését segíti elő.
Számos kutatás számolt be arról, hogy a kendermag immunmoduláló, öregedésgátló és antioxidáns hatással rendelkezik. Ezek pedig mind-mind nagyon fontosak, hogy megőrizzük az egészségünket.
A kendermag tehát csodálatos hatásokkal rendelkezik. Akár még a fogyókúránkat is megtámogathatja, mivel ezek az apró magvak étvágycsökkentő hatással rendelkeznek. 
Nem beszélve egy másik csodás hatásáról, ez pedig nem más, minthogy csökkenti a cukor és az édesség iránti vágyat. A magvakat érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel könnyen eltelítenek, így csillapítva az éhséget, ami hozzájárul a testsúlycsökkenéshez.
A kendermag komplett fehérjeforrás, mivel minden aminosavat tartalmaz. 

Beleértve a 8 esszenciális aminosavat is. Ezenkívül, tartalmaz még esszenciális Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat ideális 1:3 arányban. Nagyon magas mindkét alap telítetlen sav tartalom, és ez a linolsav (56%) és alfa-linolsav (18%). Ezeknek a mágikus magvaknak a szuperélelmiszerek csoportjában helytálló helye van. Természetes gluténmentes élelmiszer. Enyhe mogyóróízük van és kinézetre nagyon hasonlítanak a hajdinára. Ha a kendermagról van szó, az emberek legtöbbször félve reagálnak, mivel ehhez a növényhez a pszichotróp anyagok hatását kötik. Nem kell azonban aggódni, az élelmiszeriparnak szánt kendermagot kizárólag a kendermag terméséből nyerik.  

 A kendermag minden mag között egyedülállónak számít. A fő tápanyagok a leghatékonyabbak a sejtek- és az izomtömeg helyes táplálására, az immunrendszer támogatására, az emésztés javítására, a kiválasztódásra és a koleszterin csökkentésére. A kendermagban található zsír "jó zsír", amelynek van ereje arra, hogy eltüntesse a testből a "rossz zsírt" (magas koleszterin és ezzel együtt a magas vérnyomás is), de vigyázni kell eközben a helyes étkezésre is és legalább minimális mozgást is be kell iktatni. A kendermag rendszeres fogyasztása eltávolítja az egészségügyi nehézségeket és erőt ad a testnek.  
 

Mit tartalmaz a kendermag?

A kendermag 34% fehérjét, 44% zsírt, 12% szénhidrátot tartalmaz. Minden aminosavat, rostot, omega 3 és omega 3 zsírsavat, fontos ásványi anyagokat és vitaminokat, mint a kalcium, vas, magnézium, foszfor, réz, kálium, nátrium, cink, szelén, króm, E, B, A, K vitaminok, folsav és pantoténsav. 
 
A kendermag és a hatásai. 

▪️Támogatja az immunrendszert
▪️Antiszeptikus hatása van
▪️Védi és támogatja a sejtnövekedést
▪️Ellátják a sejteket a fontos tápanyagokkal
▪️Támogatják az emésztést
Javítják a rendszeres székletet
▪️Egészséges zsírokkal látja el a szervezetet
▪️Fokozatosan csökkentik a magas koleszterint (rossz zsír)
▪️Javítják az izomzat minőségét
▪️Támogatják az izomtömeg regenerálódását és növekedését
▪️Lebontják a tejsav metabolitokat, amelyek az izomfájdalomért felelős
▪️Lerövidítik az izomlázat
▪️Támogatják a szervezet detoxikációját,
▪️lebontják a testben a nehézfémeket
▪️Biztositják az erős hajat és körmöket
▪️Javítják a bőr minőségét
▪️Kiváló megelőzés a szív-érrendszeri megbetegedések és a szívroham ellen ▪️ csökkenti a koleszterinszintet
 
 
 
Egyéb hatásai a testre

A kendermag globulint tartalmaz. 
🤷‍♀️ Azt kérdezik, hogy mi is az? 
A globulin a harmadik leginkább jelenlévő fehérje az emberi szervezetben. A globulin sok enzimatikus reakciót biztosít egyenesen a plazmában. Elsősorban azonban a természetes védekezőképességre hat, amely védi az emberi szervezetet a káros és idegen mikroorganizmus elől. A test ellenanyag készítéséhez használja őket.

Mikor és hogyan használjuk a kendermagot?

A napi kendermag bevitel 2 teáskanál ( kb 30g), és ez az adag lefedi a napi zsírsav és fehérjezükségletet. 

 


Mire vigyázzunk? Nem ajánlatos a magokat előre ledarálni, mert elveszítik a tápanyagértéküket. 

Recept a kendermag tejre
A kendermag tej elkészítésére hámozatlan kendermagot használhatunk, és azt 1 pohárral. Éjjelre áztassuk be a vízbe, ameddig nem pattognak szét és nem jelennek meg a fehér csírák. Szűrjük le és öblítsük le. A magokat tegyük be a mixerbe és adjunk hozzá 2 pohár vizet. Mindent jól keverjünk össze, amíg nem marad egy fehér tej. A kész kendermag tejet ihatjuk magában, vagy ízesíthetjük gyümölccsel, pl. banánnal, eperrel, málnával vagy juharsziruppal és fahéjjal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...