Ugrás a fő tartalomra

Makrotápanyagok

Makrotápanyagok 



A fogyókúrázók esetében gyakori, hogy olyan kifejezésekkel találkoznak, amelyekkel korábban talán még soha. Ilyen többek között a helyes táplálkozás esetében a makrotápanyagok felbukkanása, hiszen csakhamar világossá válhat, hogy a kalória mennyiségén túl a makrotápanyagok összetétele is rendkívül fontos lehet ahhoz, hogy egy fogyókúra sikerrel záródjon. Hogy mégis miről beszélünk? 
Járjunk csak utána!
Ne maradj le semmiről! 

 


Mik is azok a makrók?

Makrotápanyagoknak nevezzük a fehérjét, a zsírt, a szénhidrátot és a vizet egyaránt.
 A négy - de leginkább az első három - összetevő arányának összeállításán áll - esetleg bukik -, hogy diétánk sikerrel záródik-e vagy sem. A nullkalóriás vizet leszámítva ugyanis a fehérje, a zsír és a szénhidrát arányainak helyes kiszámítása mindig a fogyás egyik kulcsa, noha anyagcserénk szempontjából a vízfogyasztás is rendkívül lényeges ebben az esetben.

           Mit kell tudni a                makrotápanyagok arányáról?

A kérdésre a helyes válasz mindig annak függvényében alakul, hogy mi a célunk a diétával. Fogyni? Szálkásítani? Izmot építeni? Ezek ugyanis alapjaiban határozzák meg az arányokat, de az sem elhanyagolható mindemellett, hogy milyen testedzést végzünk? Mivel a legtöbb nő általában fogyni és kis mértékben szálkásítani szeretne, ezért számukra a makrotápanyagok helyes aránya nagyjából a következőképpen alakul a napi tápanyagbevitel szempontjából:

 45% fehérje
 30% szénhidrát
 20% zsír

Határozzuk meg diétánk célját!

Az imént elhangzott arányok természetesen csak nagy általánosságban tekinthetők mérvadónak, ezáltal nagyon fontos a meghatározásukkor az, hogy diétánk célját pontosan megnevezzük. Amennyiben ugyanis testzsírunk csökkentése a cél, akkor a szénhidrát mindig sokkal kevesebb legyen, mint a fehérje és a zsír, leginkább előbbi javára. Ha meg akarjuk tartani a testtömegünket, de szálkásítanánk, akkor hozzuk arányba a fehérje és a szénhidrát bevitelének mennyiségét, miközben a zsírfogyasztást meghagyjuk 20 százalék körüli értéken. Amennyiben a cél a tömegnövelés, abban az esetben a szénhidrátnak kell az élen állnia, így akár a 40 százalékot is elérheti, de a zsír bevitelének mértékével ekkor sem szabad megszaladni.
Ennek fényében már csak azt kell tudnunk, hogy a makrotápanyagok mennyi kalóriát tartalmaznak a pontos kalkuláció kapcsán.
Általánosságban kijelenthető, hogy 1 gramm fehérje és szénhidrát 4 kalóriának felel meg, míg 1 gramm zsír 9 kalóriának. Ebből már könnyedén ki lehet kalkulálni, hogy egy 1500 kalóriás napi limit esetében miből és mennyit fogyaszthatunk, illetve azokat milyen arányban kell elosztanunk ahhoz, hogy elérhessük céljainkat. Bár ezek az arányok elsőre szűkösek lehetnek, ne feledjük el, hogy a diéták többsége úgy van tervezve, hogy napi szinte mozgunk is valamennyit, ezáltal legalább 3-500 kalóriát felszabadítunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...