Ugrás a fő tartalomra

Otthonunk kincsei.

Bizonyos élelmiszereket kiválóan felhasználhatunk különböző, saját készítésű szépségápolási termékhez. Nem is gondolnánk, de legtöbbjük általában megtalálható a háztartásban. Mutatjuk, melyek ezek.


Hoztunk tíz otthon is fellelhető élelmiszert, ami ápolja a bőrt, világosítja a hajat, vagy épp tisztítja az arcbőrt.

  1. Radírozás zabpehellyel

Ehhez nincs másra szükségünk, mint, aproszemu zabpehelyre, melyet mixerben vagy darálóban le tudunk őrölni. Ezután adjunk hozzá egy kevés vizet, és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk arcbőrünkbe a masszát, majd langyos vízzel mossuk le. A cinknek köszönhetően a bőr megtisztul és a pórusok finomabbá válnak.

  1. Smink eltávolítás kókuszolajjal

Nem kell mást tennünk, mint egy vattakorongot belemártani a ,kókuszolajba ami még a vízálló sminket is képes eltávolítani. Emellett bőrünket is intenzíven ápolja a jótékony hatású olaj.


  1. Arctonik almaecetből

Az ecet alaposan tisztítja a bőrt és támogatja a védekezőrendszerét.  A tonikhoz egyszerűen keverjünk össze 1:1-hez arányban almaecetet  vízzel, és kendő segítségével töröljük át vele arcunkat.

  1. Ajakbalzsam mézzel

A kiszáradt és cserepes ajkaknak természetes ellensége a méz. Ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását, egyszerűen kenjünk be ajkainkat , virágmézzel és masszírozzuk bele alaposan. Ahelyett viszont, hogy lenyalnánk a szánkról, kíméletesen távolítsuk el egy papírzsebkendővel.

  1. Szemmaszk fekete teából

Reggeli után hagyjuk kihűlni a fekete tea filterünket, rövid időre akár hűtőbe is tehetjük, majd helyezzük szemeinkre. A teában található csersav nyugtatja a bőrt.

  1. Fürdő tejjel

Egy tejjel gazdagított fürdő különösen hatásos lehet száraz bőr esetén. A tejben lévő zsír hidratáló hatással van a bőrre, így puhává és simává varázsolja azt. Egy kád teli fürdővízhez öntsünk 2 liter tartós alpesi tejet, és élvezzük a hatását.

  1. Tengeri sós fürdő

A sós víz javítja a nedvesség-felszívó képességet a bőr felső rétegeiben, a benne lévő magnézium pedig nyugtatja a bőrt. Adjunk hozzá a 37 Celsius-fokos fürdővízhez 500 gramm nem-ionizált tengeri sót, és merüljünk el benne, ameddig jólesik.

Lábfürdő borsmenta teával

Forraljuk fel a vizet és tegyünk hozzá 6 evőkanálnyi borsmenta teát.  Várjuk meg, míg a kívánt hőmérsékletre visszahűl a fürdő, öntsük egy lavórba, majd lógassuk bele lábainkat. A borsmenta frissít és csökkenti a lábduzzadást.


  1. Arctisztítás nátrium-hidrogén-karbonáttal

Ez az enyhén lúgos, vízben jól oldódó só semlegesíti a savakat, és aktiválja a természetes lipid pótlást a bőrben. Az arclemosóhoz keverjünk össze 3 evőkanál nátrium-hidrogén-karbonát port 1 liter vízzel (többszöri használatra elegendő ez a mennyiség). Érzékeny bőrre is alkalmas.

  1. Szőkítés kamillateával

Forraljunk fel 1 liter vizet, és lógassunk bele 6-8 filter kamillateát. Addig hagyjuk benne a filtereket, míg a víz teljesen ki nem hűl. Oszlassuk el alaposan a hajunkon, majd lehetőség szerint hagyjuk a napon megszáradni. Ezután javasoljuk hajmaszk használatát a hajszálak kiszáradása ellen. A folyamatot mindaddig meg lehet ismételni, amíg el nem érjük a kívánt árnyalatot.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autofágia. Hallottál már róla?

 Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

Az időszakos böjtölés előnyei

Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

Bulgur

Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...