Ugrás a fő tartalomra

Pyruvate a zsírvesztés csodaszere. Ha már zsírvesztés így a narancsbőrt is elveszted.

             Pyruvate


A tápanyag, ami sok vita tárgya – a kutatások alapján előnyös lehet a súlycsökkentéshez, de az ehhez szükséges adag túl magas ahhoz, hogy napi szinten fogyasszuk. Legalábbis az volt, amíg egy újabb kutatás rá nem mutatott hatásosságára kisebb adagokban is. Míg a súlycsökkentés elősegítéséhez és a sportteljesítmény javításához szükséges „optimális” mennyiséggel kapcsolatos viták kicsit háttérbe szorultak, egy dolog biztos: ennek az új kutatásnak köszönhetően a piruvát újra népszerű kiegészítővé válhat.


Egyéb elnevezések

Pyruvate, pyruvic sav

Előfordulási helyek

piruvát megtalálható a természetben – bár igen kis mennyiségben – néhány gyümölcsben és zöldségben, sajtban, barna sörben és a vörösborban. Például a piros alma 450 mg körüli mennyiséget tartalmaz.

Hatása a teljesítmény fokozására

Miért használják a sportolók a piruvátot

Sok aktív életmódot élő ember érdeklődik a piruvát iránt, potenciális anyagcseregyorsító és energiafelhasználást – ATP és vércukor felhasználást egyaránt – növelő hatása miatt. Kutatások mutatták ki, hogy az anyagcsere folyamatok gyorsításával fokozza a zsírvesztést, és hogy a zsír energiává történő felhasználásának elősegítésén keresztül javítja az állóképességet is. Mindazonáltal a kutatások folytatódnak az ehhez szükséges piruvátmennyiséggel kapcsolatosan – az egész kicsi, 6 grammos mennyiségtől az irreális 30 grammos napi mennyiségekig. Melyik lesz hatásos? Találd ki…

Hogyan segíti elő a zsírvesztést

  • Növeli az anyagcsere gyorsaságát (a kalóriák elégetésének gyorsaságát), így befolyásolva a zsírvesztést

Hogyan képes növelni az energiaszintet és az állóképességet

  • Növeli a vércukor izomszövetekbe történő szállítását, így biztosítva a szükséges energiát
  • Növeli az állóképességet az izomsejtek által elérhető energia mennyiségének fokozásával

Egészségügyi előnyei

A piruvát hiánytünetei

Nincs ismert hiánytünete.

Felhasználási lehetőségek

Kutatások alapján a piruvát a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

  • Elhízás
  • Herpesz
  • Hipertenzió (magas vérnyomás)

Részletes ismertetés

További tudnivalók

Bár a jelek szerint a piruvát „15 másodperces hírneve” már a múlté, még felbukkanhat újra a sportolók körében, ígéretes súlycsökkentőként és teljesítményfokozóként. A piruvát a szénhidrátok és fehérjék emésztése után testünkben képződő „végtermék”. Bár az ételekből kevés piruvátot viszünk be, a kutatások alapján szedése előnyös lehet azok számára, akik csökkenteni szeretnék testsúlyukat – csökkenteni a testzsírt, növelni az izomtónust, vagy növelni az edzéseik intenzitását.

Hogyan csökkenti a testsúlyt

A piruvát előnyei az anyagcseregyorsító hatásnak köszönhetőek. Egyszerűen szólva, megnövekszik a zsír energiává történő felhasználása, így növekszik az anyagcsere sebessége, és minél gyorsabb az anyagcserénk, annál több kalóriát tudunk elégetni a nap folyamán – még akkor is, ha csak fekszünk a kanapén vagy ülünk a monitor előtt (mint most).

Mit mutatnak a kutatások

Vágjunk a közepébe: Egy kettős vak, placebo-kontrollált kutatás során egy hathetes periódus alatt a piruvát szignifikánsan csökkentette nem csupán a testsúlyt, de a testzsírt is. Az eredmények szignifikánsak voltak a kontroll és a placebo csoporthoz viszonyítva egyaránt, minthogy a piruvát csoport átlagosan 12% testzsírt vesztett, és 1,5 kg tiszta izomtömeget növelt. Ez a kutatás azt is kimutatta, hogy az anyagcserefolyamatok átlagosan 2,2%-al gyorsultak a piruvát csoport esetében. Ennek a kutatásnak abban áll a jelentősége, hogy a korábbi kísérletek akár 30 grammos napi mennyiségig is elmentek a testsúlycsökkentés érdekében, ami emésztőrendszeri panaszokat okozott. Ebben az új kutatásban azok, akik zsírt vesztettek mindössze 6 gramm piruvátot szedtek naponta. Ez jó hír azok számára, akik szerették volna használni a piruvátot a testzsír csökkentéséhez, de nem akarták sem a gyomrukat kikészíteni, sem pedig egy halom pénzt minderre rákölteni.

Teljesítménynövekedés

Testünk vércukrot használ üzemanyagként – az autókhoz hasonlóan, üzemanyag nélkül izmaink nem működnek. Nos, a piruvát elősegíti a vércukor izomszövetbe történő szállítását, az azonnali energiafelhasználást elősegítve ezzel. Szintén támogatja a test ATP (adenozin-trifoszfát) termelését – ez testünk energiagyára. Így izmaink hosszabban és keményebben tudnak dolgozni. Valójában egy kutatás kimutatta, hogy a piruvátot szedő emberek esetében 20%-al nőtt az állóképesség.

Az igazság

Bár a viták a piruvát súlycsökkentéshez és megnövelt sportteljesítményhez szükséges „optimális” mennyiségével kapcsolatosan csitulnak, egy dolog biztos – a kutatásnak köszönhetően, amelyik hatásosságát kisebb mennyiségek használata esetén is igazolta, a piruvát újra népszerű kiegészítővé válhat. Bár a kutatók még mindig kutatják, melyik formája a hatásosabb – a nátrium vagy a kalcium – nem kérdés, hogy még lesznek újabb kutatások is… mi pedig rögtön közzé is tesszük azokat. Amint kiderül belőlük legalábbis, hogy mennyire is hatásos a piruvát a zsírvesztéshez.

Felhasználási javaslatok

Mennyiség

Még mindig sok a kérdés az eredmények eléréséhez szükséges „optimális” mennyiséggel kapcsolatosan, de a legtöbb kutatás napi 30 grammot használt naponta a súlycsökkentés érdekében. Mindazonáltal egy újabb kutatás szerint kis, akár 6 grammos mennyiség is előnyös lehet a zsírégetés és a teljesítményfokozás szempontjából.

Időzítés

Leginkább edzés vagy étkezés előtt célszerű szedni.

A piruvát szinergistái

Nincs ismert szinergistája.

Biztonsági tudnivalók

Néhányan magas dózis szedése esetén (25 gramm felett) gyomorpanaszokat tapasztaltak.

Terhesség és szoptatás ideje alatt szedése nem ajánlott.

A piruvát mérgező hatása

Nincs ismert mérgező hatása.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.



    Megjegyzések

    Népszerű bejegyzések ezen a blogon

    Autofágia. Hallottál már róla?

     Meghatározza, meddig élünk Az utóbbi időben egyre többet beszélnek az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat. A legegyszerűbb meghatározás az autofágiára az önfogyasztás , mellesleg szó szerint ezt is jelenti a kifejezés. Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez. Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.  Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig - írja az MBG Health. Ha...

    Az időszakos böjtölés előnyei

    Az időszakos böjtölés előnyei Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok… Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy  kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek . Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.  Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát. Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula. A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés: 1. Serkentheti a növekedési hor...

    Bulgur

    Miért olyan egészséges a bulgur?   közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes. A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a  bulgur . Csupa rost és tápanyag A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítv...